PÅ VEI TIL LIBYA: En norsk F-16 tar av fra Souda Bay-basen på Kreta, på vei mot oppdrag i Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret

Halvorsen vil ha norsk bombestopp i Libya i juni

Kristin Halvorsen håper å få SV med på en fortsatt, men kritisk, støtte til FN-operasjonen i Libya.

Artikkelen er over ni år gammel

Partiledelsen vil erstatte de norske soldatene med politiske bidrag.

- Vi bidrar med seks F-16-fly i tre måneder. Når den perioden er over, har vi gitt vårt hovedbidrag til konflikten. Det er ikke rimelig at et lite land som Norge skal fortsette med skarpe, militære oppdrag, sa SV-lederen.

Lørdag skal landsstyret stemme over en uttalelse om Norges videre deltakelse i Libya-krigen. En følelsesladd debatt fredag viste klart hvor krevende det er for «fredspartiet» SV å sende norske fly på nye bombetokt i en konflikt som ikke har noen løsning i sikte.

Et forslag fra Hordaland SV om å trekke den norske militære støtten umiddelbart fikk medhold fra ungdomspartiet og flere fylkesdelegater i debatten fredag. SV. Enkelte i partiet mener også selve premisset for FN-mandatet er uriktig.

Det går trolig allikevel mot en fortsatt støtte, men med klare forbehold og en dreining fra militær til politisk innsats. SV-leder Kristin Halvorsen vil ha de norske bombeflyene ut når forpliktelsen på tre måneders innsats er oppfylt.

- Da har vi gitt vårt hovedbidrag til konflikten. Det er ikke rimelig at et lite land som Norge skal fortsette med skarpe, militære oppdrag, sa SV-lederen.

- Ingen sluttdato

Under debatten påpekte SV-lederen at det vil være en gavepakke til Gadaffi å trekke seg ut nå eller sette noen konkret sluttdato. Hun mener et regimeskifte i Libya er et politisk oppdrag og at en fortsatt militær tilstedeværelse må begrenses til å støtte opp om forsøk på politiske løsninger.

- SVs og Norges rolle må være å bidra i de forhandlingssituasjoner som måtte oppstå - og i alle sammenhenger framholde rollene Den afrikanske union og Den arabiske liga må spille, sa hun.

Flere kritikere i partiet mener strikken for FN-mandatet er tøyd for langt og viser til bombingen som drepte Muammar Gadaffis sønn og barnebarn. Halvorsen sa seg også veldig bekymret over denne utviklingen. Hun mener Gadaffi må tilbys et sted å bo med familien sin utenfor Libya.

Har tro på enighet

SVs internasjonale utvalg, ledet av Petter Eide, foreslår fortsatt støtte til FN-operasjonen, men med en kontinuerlig evaluering og streng definisjon på hva som regnes som militære mål.

- Vi har aldri tatt stilling til en krig i regjeringsposisjon tidligere, og SV tar dette ansvaret på største alvor. Folk er engasjerte, men det er ingen harde fronter, og jeg er trygg på at vi kommer gjennom debatten på en rolig og ordentlig måte, sier Eide til NTB.

Han advarte under debatten fredag mot å slå skråsikkert fast at de militære har brutt FN-mandatet.

- Hvis vi sier at dette skillet er overtrådt, sier vi samtidig at norske soldater begår krigsforbrytelser. I alle kriger er det slike gråsoner. Men Gadaffi skal ende opp i en internasjonal straffedomstol, ikke drepes, fastslo Eide.

Solhjell bekymret

Tidligere i uka tilkjennega SV-nestleder Bård Vegar Solhjell bekymring for at krigen i Libya allerede er blitt mer omfattende enn FN-resolusjonen la opp til.

Til lørdagens avstemning foreligger det også et forslag fra Olav Magnus Linge (SU), Gülay Kutlay (Oslo) og Jan Olav Andersen (Oslo) om å trekke ut de norske soldatene til fordel for politisk innsats, samt å avvise alle forslag om å sette inn bakkestyrker fra FN.

Få siste nytt om norske styrker i internasjonale operasjoner - bli medlem av VG Netts Facebook-gruppe Norge i Krig!

Mer om

  1. Forsvaret
  2. Libya
  3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  4. Krig

Flere artikler

  1. Ap får regjeringsmotstand mot bombing i Libya

  2. SV: Greit Libya-kompromiss

  3. SV vil ha exit-plan for Libya

  4. En riktig avgjørelse der og da

  5. SV vil ha norske Libya-fly hjem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder