FLÅTEN: Her finner redningsmannskapene seksmannsflåten som var ombord på «Berserk» i Sørishavet. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd

Søker på nye steder etter informasjon fra Andhøy

- Fant norske vannflasker i Sørishavet

(VG Nett) Etter to døgns søk fortsetter redningsfartøyet «Steve Irwin» leteaksjonen etter den norske seilbåten.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- «Steve Irwin» er nå på vei ut i Rosshavet for å søke på to av fire kontaktpunkt som mannskapet om bord på båten på forhånd hadde avtale om å møtes, sier Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG Nett.

Mortensen sier at de er jevnlig i kontakt med redningstjenesten på New Zealand. Den siste informasjonen derfra er at «Steve Irwin» skal fortsette nordover.

- De skal fortsette mot Franklin Island ute i Rosshavet, som er et av de fire kontaktpunktene til «Berserk». Underveis skal de søke i Beafort Bay, som også er et av kontaktpunktene, sier Mortensen.

LES OGSÅ: - Vi har funnet vannflasker og padleåre i sjøen

Kontaktpunkter

«Berserk»-kaptein Jarle Andhøy har helt siden han meldte seg natt til torsdag vært i løpende kontakt med redningstjenesten på New Zealand. Det er han som har gitt dem informasjonen om kontaktpunktene.

Ifølge Mortensen skal det søkes med både helikopter og båt rundt disse stedene.

De siste to punktene, Horseshoe Bay og Backdoor Bay, er begge gjennomsøkt uten at det er funnet spor etter seilbåten. Begge disse stedene ligger ved kystlinjen på Antarktis.

DET SISTE BILDET: Dette bildet er det siste som ble tatt av seilbåten «Berserk», som nå er savnet i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force/HMNZS Wellington

Howie Cook, som befinner seg om bord på «Steve Irwin», bekrefter at de nå beveger seg nordover i retning Franklin Island.

- Alle om bord her er veldig utslitte og lei seg for at vi ikke har funnet båten ennå, sier Cook til VG Nett.

Bekrefter funn

Torsdag kveld norsk tid fant redningsmannskapene en redningsflåte som ifølge redningssentralen på New Zealand tilhører den savnede norske seilbåten. Det skriver de i en pressemelding.

Flåten var halvfull med vann, og presenningen var revet delvis av, noe som trolig skyldes den kraftige vinden som herjet i området mandag.

Fredag morgen ble det ifølge Howie Cook funnet 12 vannflasker med norsk emballasje og en padleåre i vannet. Fredag ettermiddag bekrefter Hovedredningssentralen i Nord-Norge at vannflaskene og padleåren tilhører «Berserk».

Håpet svinner

Kapteinen om bord på «Steve Irwin» mener det er liten sjanse for å finne overlevende.

- Jeg tror at båten har sunket og at livbåten har blitt utløst automatisk. Været var forferdelig i dette området da nødpeileren gikk av, med full storm, minus 45 grader, høye bølger og dermed stor sjanse for nedising.

HER SEILTE DE: Grafikken viser hvilken rute «Berserk» tok og hvor de var da de sendte ut nødsignalet. Foto: Grafikk: Tom Byermoen Foto: Foto: Foto:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder