President Barack Obama. Foto: AFP

Støre: - Viktig med Obamas presisering

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Barack Obamas presisering om Midtøsten-forhandlingene er viktig.

Artikkelen er over åtte år gammel


USAs president Barack Obama gjentok i sin tale til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC søndag at en framtidig palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967, med en framforhandlet avtale med Israel om landbytte.

Obama la i talen stor vekt på at det betyr at grensen ikke vil gå nøyaktig der den gikk før seksdagerskrigen i 1967, noe som skapte jubel og applaus i AIPAC.

Les også: Netanyahu lover å samarbeide

Gahr Støre mener presiseringene er viktig.

- Jeg mener det er en helt naturlige presiseringer. Det er viktig at man tar utgangspunkt i 67-grensene, men at partene kan forhandle fram endringer på et sted mot endringer på et annet sted, sier utenriksministeren.

Samtaler

Støre hadde søndag samtaler med EUs sjef for utenrikssaker Catherine Ashton, der han drøftet Midtøsten.

- Vi er enige om at det fortsatt er viktig å gi støtte til de palestinske selvstyremyndighetene. Først når en palestinsk samlingsregjering eventuelt er etablert, kan vi ta stilling til den sier Støre.

- Vi avviser også de tiltakene Israel har satt inn for å holde tilbake penger til selvstyremyndighetene. Vi mener tvert imot at vi må støtte og bygge opp om selvstyremyndighetene, sier han.

EU er en del av giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), der Norge er leder. Støre understreker at tett kontakt med EU derfor er svært viktig.

Støre mener det er viktig at USA og EU nå er samstemte om rammene for å løse konflikten. Men han vil ikke bruke ordet optimist om sitt eget syn på prosessen framover.

- Men det er viktig at man tar tak i de mulighetene som byr seg. Og det er nå et visst håp om at forhandlingene kan bevege seg framover igjen.

Anerkjenne

Støre understreker at dersom det ikke blir bevegelse i forhandlingene, må de europeiske landene ta stilling til om man skal anerkjenne en palestinsk stat til høsten.

- Det er jo høyst uvanlig å anerkjenne en stat under okkupasjon, men hvis døren lukkes for forhandlinger, må vi vurdere det, sier Støre.

Støre diskuterte også Libya med Ashton.

- Ashton kom rett fra Benghazi i Libya. Der hadde hun hatt møter med overgangsrådet, og hun var positiv til det hun hadde sett og hørt når det gjaldt overgangsrådets syn på en framtidig prosess etter Muammar Gaddafis fall.

- EU ønsker å ta en ledende rolle for å få Libya på fote igjen. Norge støtter at prosessen i Libya igjen må inn på et politisk spor, understreker Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder