RASERT: Hamas' hovedkvarter på Gazastripen ble rasert i krigen. Hamas mener det er de som har myndighet i det palestinske området, og som derfor skal ha overoppsyn med gjenoppbyggingsarbeidet. Men mange land nekter å samarbeidet med den islamistiske bevegelsen. Foto: Reuters

USA ber Israel granske påståtte krigsforbrytelser

USA ber Israel granske påstander om at landet begikk krigsforbrytelser og brøt folkeretten under angrepene mot Gazastripen.

Artikkelen er over 11 år gammel

- Vi forventer at Israel lever opp til sine internasjonale forpliktelser om å granske, samtidig som vi ber verdenssamfunnet om å avstå fra å politisere disse viktige spørsmålene, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice i Sikkerhetsrådet torsdag.

Rice anklaget samtidig Hamas for å ha brutt folkeretten ved å skyte raketter mot sivile mål i Israel, og ved å operere fra sivile hus og områder på Gazastripen.

Les også:FN ber om 4 milliarder kroner i nødhjelp til Gaza

FN-gransking

Rundt 1.300 palestinere, blant dem minst 700 sivile, ble drept under de israelske bombetoktene mot Gazastripen tidligere i år. Ti israelske soldater og tre sivile ble også drept i løpet av de 22 dagene militæroffensiven varte. Flere av soldatene ble ved et uhell drept av sine egne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ETTERFORSKER: USAs FN-ambassadør Susan Rice krever at Israel undersøker påstandene om krigsforbrytelser. Foto: Reuters

Israel bombet blant annet flere FN-bygninger på Gazastripen, blant dem skoler der hundrevis av sivile palestinere hadde søkt tilflukt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet FN-gransking, men Israel nekter for å ha begått krigsforbrytelser.

SAMLESIDE:Alt om siste tids dramatikk i Midtøsten kan du lese her!

- FN er uunnværlig

Susan Rice understreket torsdag at president Barack Obama har et annet syn på FN enn den forrige administrasjonen, som ofte kom på kant med verdensorganisasjonen og valgte å kjøre sitt eget sololøp.

Rice understreket at Obamas langsiktige mål er å bidra til fred og trygghet i verden, bekjempe terrorisme, bygge ned lagrene av masseødeleggelsesvåpen, håndtere klimatrusselen, forebygge fattigdom og øke respekten for menneskerettighetene.

- FN er helt uunnværlig om vi skal nå disse målene og gjøre verden til et tryggere og bedre sted, sa Rice.

Les også:Skjøt varselskudd mot norsk diplomat

Straffedomstol

USAs nye FN-ambassadør antydet videre at Obama-administrasjonen har et annet syn på verdens første permanente krigsforbryterdomstol, Den internasjonale straffedomstolen (ICC), enn forgjengeren George W. Bush.

President Bill Clinton undertegnet ICC-avtalen, men denne ble aldri ratifisert av Kongressen der republikanerne på denne tiden hadde flertallet.

Les også:- Å snakke med Hamas er som å snakke med al-Qaida

Bush slo senere fast at det var helt uaktuelt for USA å slutte seg til ICC, som enkelte har tatt til orde for bør etterforske Israels påståtte krigsforbrytelser på Gazastripen.

- Den internasjonale straffedomstolen, som denne uka startet sin første sak, ser ut til å bli et viktig og troverdig instrument for å stille ledere som har stått bak grusomheter i Kongo, Uganda og Darfur til ansvar, sa Rice torsdag, uten å nevnte Israel i den sammenheng.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Hamas beklager drap på sivile

 2. USA forsvarer Israels Gaza-krig

 3. FN-granskere på plass i Gaza

 4. Palestinsk minister på besøk i Haag: Vil ha israelere stilt for Den internasjonale straffedomstolen

 5. FNs sikkerhetsråd ikke enige om Gaza

Fra andre aviser

 1. USA ber Israel granske påståtte krigsforbrytelser

  Aftenposten
 2. Hamas beklager drap på sivile

  Aftenposten
 3. USA fordømmer ICC-etterforskning i Palestina

  Aftenposten
 4. Israel kaller FN-rapport absurd

  Bergens Tidende
 5. Domstol varsler full gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina

  Aftenposten
 6. Undersøker om Israel har begått krigsforbrytelser

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder