VAKTHOLD: Amerikanske soldater holder vakt utenfor hotellet etter angrepet. Foto: Scanpix

Evakuert av norske soldater

(VG Nett) De to nordmennene som ble skadet i angrepet mot utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul, ble evakuert til sykehus av norske soldater.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Like etter at angrepet mot Kabul Serena Hotel ble kjent, besluttet sjefen for den norske militærstyrken ved flyplassen i Kabul å sende soldater til hotellet.

- De visste jo om at det var en norsk delegasjon der, så i tilfelle det var behov for bistand, ble det sendt to pansrede kjøretøy, en sisu og en feltvogn, med blant annet en lege og en sykepleier til hotellet, forteller oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt Hovedkvarter til VG Nett.

Tsjekkisk feltsykehus

Han forteller at de norske soldatene evakuerte de to alvorlig skadede nordmennene - en ansatt i UD og Dagbladet-journalist Carsten Thomassen - ut fra hotellet.

- De ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus på den militære delen av flyplassen i Kabul, og er nå under behandling der.

- Kan du si noe mer om tilstanden til de to?

Foto: VG Nett/Bulls

- Nei, det har jeg ikke opplysninger om.

- Vet du om de norske soldatene var inne på hotellet og hentet ut nordmennene?

- Nei, jeg har ikke detaljene om hvordan dette foregikk, forteller Øglænd.

TETT PÅ NETT: Afghanistan-ekspert Henning Høgseth fra NUPI om situasjonen i Afghanistan.Tett på nett her

- Tok lang tid

Ettersom det tok lang tid før medisinsk personell kom til hotellet måtte flere norske journalister bistå med førstehjelp til de to nordmennene som ble skutt. Det forteller VGs journalist Per Olav Ødegaard, som selv var på hotellet, til VG Nett.

- Vi har bistått med førstehjelp på de sårede. Det tok tid før det kom medisinsk hjelp, forteller Ødegaard.

Etter hvert ankom amerikanske sanitetssoldater og overtok den medisinske behandlingen.

- Seks drept

I SIKKERHET: Jonas Gahr Støre på vei til flyet som i dag fraktet ham fra Islamabad til Kabul. Foto: Scanpix

Det afghanske innenriksdepartementet opplyser at totalt seks mennesker ble drept og flere skadd i angrepet mot hotellet.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, og en delegasjon på 21 UD-ansatte og norske pressefolk, bodde på hotellet under sitt besøk i Afghanistan. Støre befant seg mandag kveld norsk tid i sikkerhet.

Ifølge nyhetsbyrået AP var angriperne utstyrt med automatgeværer og håndgranater, og minst en skal ha vært iført en vest med sprengstoff som han utløste. En talsmann for talibangeriljaen sa at fire av deres folk deltok i angrepet mot hotellet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder