TOPPKANDIDATER: Fred Thompson (fra venstre), Mitt Romney, John McCain, Mike Huckabee og Rudy Giuliani kan alle bli republikanernes presidentkandidat. Ron Paul (t.h.) kan neppe nå så langt. Bildet er tatt på en debatt i Myrtle Beach, South Carolina 10. januar. Foto: REUTERS

Fem kan bli republikanernes kandidat

(VG Nett) Hillary Clinton og Barack Obama er tilsynelatende i en trygg ledelse foran John Edwards, men fem republikanske kandidater kjemper fortsatt om lederposisjonen.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 12 år gammel

Mike Huckabee vant i Iowa, John McCain i New Hampshire og Mitt Romney i Michigan. Fred Thompson leder før helgens nominasjonsvalg i South Carolina og Rudy Giuliani leder i Florida, selv om han er på fallende kurs.

Sjekk alle valgdatoene her

Republikanerne kan gå inn i Tsunami Tuesday 5. februar med fem nesten jevnbyrdige kandidater.

Økonomien viktig

Mitt Romney spilte på økonomi før valget i kriserammede Michigan, der bilindustrien sliter og mer enn syv prosent er arbeidsledige. Over halvparten av de som deltok i nominasjonsvalget mente økonomi var den viktigste saken. I Iowa var det bare 26 prosent som mente det samme og i New Hampshire 31 prosent.

En fjerdeplass til Thompson i South Carolina vil trolig avskrive ham, sier den republikanske rådgiveren Rich Bond til nyhetsbyrået AP.

Hvis ikke det skjer, kan feltet gå inn i februar svært åpent.

Gambler på Florida

New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani har lagt svært liten innsats i de tidligste statene. Han satser på å vinne Florida og komme sterkt fra Tsunami Tuesday, da mer enn 20 stater har nominasjonsvalg samtidig. Giuliani har bevisst satset på at det ikke ville peke seg ut en lederkandidat etter de første valgdatoene, men hans store forsprang på nasjonale målinger er borte.

I en fersk måling for USA Today/Gallup leder McCain med 33 prosent oppslutning på nasjonalt nivå, foran Huckabee med 19, Giuliani med 13 og Romney med 11 prosent. I fjor sommer var McCain tett på å måtte kaste inn håndkledet.

Jevnt i Florida

Selv i Florida er det nå jevnere enn tidligere mellom Giuliani, McCain, Huckabee og Romney.

- Nå skal vi videre til South Carolina, Nevada og Florida. Denne valgkampen kommer til å fortsette i alle 50 stater, sa Romney etter seieren i Michigan.

Nyhetsbyrået APs politiske reporter Libby Quaid tror republikanernes nominasjonskamp vil fortsette etter 5. februar. Sjansen for at stemmegivningen der vil bli like svingende som i de første statene gjør at ingen av kandidatene vil være sikret nominasjonen. Dermed er det kanskje økonomien til kandidatene som avgjør.

Flere er allerede sterkt presset økonomisk og er avhengig av innsamlingsaksjoner for å kunne kjøre på med dyre TV-annonser og ha mange ansatte rundt i statene det skal være valg.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Romney fikk tilbake optimismen

 2. Skuespiller knust av McCain

 3. Giuliani gamblet med Iowa

 4. - Clinton og Romney vant Nevada

 5. Spår tidenes presidentdrama

Fra andre aviser

 1. Mitt Romney vant primærvalget i Michigan

  Fædrelandsvennen
 2. Med best presidentsjanser

  Bergens Tidende
 3. McCain og Romney i tet foran Florida-valg

  Fædrelandsvennen
 4. Duell mellom McCain og Romney

  Fædrelandsvennen
 5. McCain og Clinton leder meningsmålingene

  Fædrelandsvennen
 6. Primærvalgene: Alle resultatene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder