Norges ambassade nærmeste nabo

SMADRET: Deler av Marriot Hotel er fullstendig ødelagt. Foto: AP

Minst ni drept i eksplosjoner ved luksushoteller

(VG Nett/NTB) To luksushoteller i Indonesias hovedstad Jakarta ble fredag rammet av eksplosjoner. Minst ni mennesker er drept, ifølge politiet.

Artikkelen er over ti år gammel

Fasaden på hotellet Ritz-Carlton ble sprengt i filler fredag morgen. Omtrent i samme øyeblikk ble også Marriott-hotellet rystet av en eksplosjon. Skrot og glassbiter lå strødd utenfor hotellbygningene etter det som kan ha vært et koordinert terrorangrep.

Kilder i politiet forteller at minst ni mennesker er drept, og at flere av dem er utlendinger, melder Sky News. Samme kanal melder at minst 50 personer er alvorlig skadet. Disse skal komme fra minst 13 ulike land.

VET DU NOE? ER DU DER? Kontakt oss på 24 14 50 50, ellermail til 2200@vg.no

Ingen meldinger om norske ofre

Den norske ambassaden i Jakarta ligger i nabobygget til Marriott-hotellet. Underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet opplyser til VG Nett at ingen ansatte ved ambassaden er kommet til skade.

- Etter det jeg kjenner til skal det heller ikke være materielle skader på bygningen, forteller Imerslund.

Man har likevel valgt å evakuere ambassaden.

- De har nå relokalisert seg, og opererer fra et annet sted i byen, bekrefter UD.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKADET: En person blir båret bort fra åstedet. Foto: Reuters

Normalt er det forretningsreisende, og ikke turister som bruker hotellet. UD har så langt ikke fått meldinger om at nordmenn skal være blant de døde, eller sårede.

- Men vi jobber nå med å skaffe oversikt om det var nordmenn der. En fra ambassaden er sendt til det lokale sykehuset for å følge med der, sier Imerslund.

Norske Thomas Granrud jobber i FN i Jakarta. Han forteller i en mail til VG Nett at området der hotellene ligger er populære for restaurantbesøk, samt at det bor mange mennesker der. Selv var han ikke i umiddelbar nærhet da det smalt.

- Stemningen her nå er spent, men de fleste tar det med ro, skriver Granrud.

Kaos

- Jeg spiste frokost i 16. etasje da jeg hørte en eksplosjon og gikk ned til 1. etasje. Der var det kaos. Jeg så utlendinger som var dekket av blod, mellom tre og fem stykker som var hardt såret, forteller en kvinne ved navn Intan til fjernsynskanalen TV One.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETTERFORSKES: Ritz-Carlton-hotellet fikk også store skader. Nå er politiet i gang med sine undersøkelser. Foto: AFP

Det tok en stund før politiet kunne fastslå at eksplosjonene ved Ritz-Carlton og Marriott faktisk skyldtes bomber.

- Vi jobber fortsatt med å undersøke det. I øyeblikket holder vi fortsatt på med å hjelpe ofrene, sa Jakartas politisjef Firman Santyabudi til nyhetsbyrået Reuters kort tid etter at eksplosjonene ble utløst.

Noe sener kunne sikkerhetsminister Widodo Adi Sucipto opplyse at det dreide seg om et angrep hvor det var brukt kraftige bomber.

Bali-angrepet

Begge hotellene ligger i et fasjonabelt strøk i sentrum av den indonesiske hovedstaden. Marriott-hotellet ble rammet av en bilbombeeksplosjon i 2003, og den gang ble tolv mennesker drept. Den ytterliggående islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah ble beskyldt for å ha stått bak dette angrepet.

Jemaah Islamiah anklages også for å ha vært innblandet i terrorangrepet på Bali i 2002, som kostet 202 mennesker livet.

Siden begynnelsen av 2000-tallet er en rekke religiøse ekstremister pågrepet i Indonesia, og det er nå flere år siden forrige gang forrige gang landet ble rammet av store bombeaksjoner. Presidentvalget tidligere denne måneden gikk fredelig for seg.

DØD: En av de omkomne blir fraktet bort fra Marriott-hotellet. Foto: Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder