FORHANDLER: Hamas og Ayman Taha (venstre) har svart på det israelske tilbudet om våpenhvile. Her under en pressekonferanse i Kairo. Foto: EPA

Hamas tilbyr ett års våpenhvile

Hamas tilbyr ett års våpenhvile, mot at Israel opphever sin blokade av Gazastripen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er bevegelsens svar på et israelsk tilbud om en halvannen år lang våpenhvile og delvis åpning av grensene til den palestinske enklaven.

Hamas avviste søndag Israels tilbud, etter å ha blitt orientert om innholdet av egyptiske representanter.

Hamas-utsendingen Ayman Taha fortalte deretter til journalister i Kairo at bevegelsen har framsatt et mottilbud, men understreket at dette ikke er endelig.

- Vi skal nå studere saken på nytt og vil deretter rapportere tilbake til egypterne, sa han til nyhetsbyrået MENA.

Les også:Hamas varsler fortsatt våpenstrøm til Gaza

Hamas har også tidligere slått fast at de bare vil godta en våpenhvile dersom Israel hever sin blokade av Gazastripen.

Blokaden var også bakgrunn for at bevegelsen nektet å forlenge den eksisterende våpenhvilen da denne utløp 19. desember i fjor.

En delegasjon fra Hamas hadde søndag samtaler med Egypts etterretningssjef Omar Suleiman om våpenhvilens lengde og betingelser, om overvåkingsmekanismer på grensa mellom Egypt og Gazastripen, og om gjenoppbyggingen etter Israels bombing.

- Vi tar imot all hjelp til gjenoppbygging, men godtar ikke at dette blir en politisk sak eller gjenstand for utpressing, sier Taha til MENA.

Ifølge Taha godtar Hamas tyrkiske observatører langs grensa, sammen med europeiske observatører i tråd med en avtale som ble inngått i 2005.

Både Israel og Egypt sluttet seg til avtalen i 2005, der medlemmer av presidentgarden til palestinernes president Mahmoud Abbas fikk i oppdrag å vokte grensa.

Hamas åpner nå for en tilsvarende avtale, under forutsetning av at sikkerhetsstyrkene som vokter grensa består av soldater fra Gazastripen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder