Norsk misjonær vil snakke med presidenten

- Tror det er sjanse for frifinnelse i Høyesterett

(VG Nett) Kongo-misjonær Rune Edvardsen tror dødsdommen kan bli opphevet dersom nordmennene får prøvd saken sin for Høyesterett - og utelukker ikke frifinnelse.

 • Kathrine Hammerstad
 • Lars Akerhaug

Artikkelen er over ti år gammel

Predikant Rune Edvardsen fra Kvinesdal har jobbet mange år som misjonær i Kongo, og kjenner forholdene i landet godt. Han har fulgt saken til de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland tett helt siden de ble fengslet i mai, og ble ikke overrasket da dødsdommen ble avsagt i den militære domstolen i Kisangani i dag.

VGTV:Her får Moland og French dødsdommen

- Det var ikke uventet resultatmessig at det endte på denne måten. Men jeg ble veldig trist og lei meg. Både på familienes vegne, og på rettssystemet i Kongos vegne. Dette er en tung og trist dag, sier Edvardsen til VG Nett.

KONGO-FORSVARER:- Moland og French er trygge

- Andre spilleregler i Høyesterett

Han har hele tiden vært klar på at han ikke tar stilling til selve saken, men at han er opptatt av at de to nordmennene måtte få ivaretatt sin rettssikkerhet og ikke bli idømt dødsstraff. Med det som utgangspunkt, velger han likevel å være optimistisk, dødsstraff til tross. En anke er ventet, og neste rettsinstans kan bli en sivil domstol i Kisangani eller Høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

Fortsetter saken i Kisangani, tror han ikke utfallet blir særlig annerledes enn i dag. Men går saken videre til Kinshasa, kan det bli annerledes, tror han. Der er det trolig rom for en rettsprosess som minner mer om den vestlige, og med dagens dom vil også norske myndigheter ha en større mulighet til å involvere seg - og bli hørt.

VGTV:- Foreslår at hele tribunalet henretter seg selv

- Det er det litt andre spilleregler, og det er nærmere sivilisasjonen. Og nå har norske myndigheter en dom å forholde seg til og kan jobbe på et annet grunnlag. Nå kan man opprette diplomatiske samtaler mellom landene ettersom det foreligger en dom for spionasje, og snakke sammen som to nasjoner. I Kinshasa kan det være mulig for norske etterforskere å bidra og en helt annen form for oppfølging dersom man får til et godt samarbeid, sier Edvardsen.

- Jeg tror ikke en dom i Høyesterett vil gi det samme utfallet, legger han til.

TETT PÅ NETT:Hva skjer etter dommen? Kongo-ekspert svarer klokken 20.30!

Les også:- Vil anmelde aktoratet for drapsforsøkSE VGTV:- Norge reagerer svært sterkt

- Kan det være realistisk å tro på en frifinnelse?

- Jeg tror veldig mye i denne saken kan bli annerledes, og jeg tror det kan være sjanse for en frifinnelse etter hvert dersom saken kommer så langt, sier Edvardsen.

KONGO-KJENNER: Predikant Rune Edvardsen. Foto: Nilas Johnsen

LES OGSÅ:- En dag håper jeg å se sønnen min i Norge igjen

- Ikke interessert i døde nordmenn

Om dagens dom blir stående, er det heller ikke mye som tyder på at straffen bli satt ut i livet.

- Kongo er ikke interessert i to døde nordmenn. Det dummeste ville være å ta livet av de. Jeg er ikke redd for at de blir henrettet, sier han, og får støtte av FAFO-forsker Morten Bøås.

- Denne dødsdommen vil med all sannsynligvis ikke bli effektuert, sier Bøås til VG Nett, og skisserer tre muligheter etter denne dommen - at saken kommer opp for et nytt militærtribunal, en sivil domstol eller soneoverføring til Norge.

MOLANDS FAR:- Nå må UD få dem ut av Kongo

JONAS GAHR STØRE:Vil ikke gripe inn i rettsprosessen

- Hva har dommen å si for ankemulighetene?

- Jeg tror ikke den påvirkes diametralt av dette. Det eneste det kanskje kan indikere er saken har blitt avgjort lokalt i Kisangani og det har ikke vært noen spesiell påvirkning fra regjeringen i Kinshasa.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DØDSDØMT: Her sitter Tjostolv Moland og Joshua French mens de får opplest dommen som ender med at de dømmes til døden i rettssalen i Kisangani. Foto: Scanpix

- Hvordan påvirker dette norske myndigheters mulighet til å øve innflytelse?

- Det er i hvert fall en mer avklart prosess, da er saksgangen relativt klar i forhold til hvilke ledd det skal ankes oppover. Det er litt mer uklart hvor saken ligger nå, den ligger et sted mellom et militært tribunal og et sivilt, sier Bøås, som tror at nordmennene vil få mulighet til å anke dommen.

LES OGSÅ:- Truet på livet utenfor rettssalen

Vil ha møte med Kongos president

Rune Edvardsen har gjennom sin lange fartstid i Kongo fått tett kjennskap til forholdene i kongolesiske fengsler. Han ser ikke noen automatikk i at de vil få verre soningsforhold nå som de har fått dødsdommer for blant annet drap og spionasje. Men blir de ikke overført til et bedre fengsel på sikt, kan det bli problematisk for dem.

Hver er sin egen lykkes smed i disse fengslene, det gjelder blant annet å få gode kontakter som kan komme med nødvendige forsyninger. Så langt har nordmennene fått god hjelp av lokale misjonærer.

- Men jo lenger man sitter, jo mer overlatt til seg selv risikerer man å bli. Man må ha en forsyningslinje i disse fengslene. Jeg håper virkelig de kommer seg videre. Det er ikke noen fritidsklubb her. Det spørs selvsagt hvor man sitter og hvem man havner med, en del av disse kan være temmelig sprø og hatefulle mot hvite, mens andre vil kunne ha stor respekt for dem. Nå ser de to veldig sterke ut og har klart seg bra, men jeg har sett enkelte fengsel i Kongo som det skal mye til å holde ut i mer enn noen år, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

OFFENTLIG: Tjostolv Moland og Joshua French ble marsjert av militære styrker gjennom Kisanganis gater på vei til retsslokalet. Tilskuere følger etter bak de drapstiltalte nordmennene. Foto: Kristian Helgesen Foto:

LES OGSÅ:Påstår Kongo-turen var klientjakt

Edvardsen mener at den tilbakelagte rettsprosessen har vært uttrykk for en gigantisk logikkforskjell og informasjonskløft mellom Kongo og Norge. Nå ønsker han å bruke tiden frem mot det han antar blir en ny rettsrunde til å krympe kløften. I løpet av oktober håper han å få til et møte med Kongos president. Han sier han vil gjøre det han kan for å få prosessen inn på et spor som kan ivareta rettssikkerheten til de drapsdømte.

- Jeg skal prøve å gjøre en innsats og følge de opp så godt jeg kan og bidra med det som er naturlig å gjøre. Jeg kan ikke sette meg til dommer i denne saken, men jeg ønsker å opptre som en opplysende part og brobygger. Jeg kommer til å bruke mine kontakter for det jeg kan, og holde saken varm opp mot myndighetene, sier han.

Les også

 1. Kongo-forsvarer: - Moland og French er trygge

  (VG Nett) Andre Kibambe som forsvarer Joshua French og Tjostolv Moland anker dødsdommene i ettermiddag.
 2. Molands far krever UD-reaksjon

  (VG Nett) Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble tirsdag dømt til døden i Kisangani.
 3. - Truet på livet utenfor rettssalen

  KISANGANI (VG Nett) Mens publikum i salen klappet ble nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) dømt til…
 4. - En dag håper jeg å se sønnen min i Norge igjen

  KISANGANI(VG Nett) Foreldrene til Joshua French og Tjostolv Moland regner med dødsstraff tirsdag.
 5. Dette kan gi dødsdom

  KISANGANI (VG) Her er bevisene som påtalemyndighetene i Kisangani mener knytter nordmennene til…
 6. Påstår Kongo-turen var klientjakt

  KAMPALA (VG) Tjostolv Molands ugandiske partner sitter på papirer som viser at de to ville etablere et selskap for…
 7. Her er nordmennenes forklaringer om Kongo-turen

  (VG Nett) Sentralt i rettssaken mot Tjostolf Moland(28) og Joshua French (27) står spørsmålet om hva de gjorde i Kongo.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. - Større innblanding fra UD kan virke mot sin hensikt

 2. - Kongo-saken kan komme opp i høyesterett i mai-juni

 3. Moland og French etterlyst også i Uganda

 4. Furuholmen: - Jeg har ikke tro på å vinne en ankerunde i Kongo

 5. Moland og French har det tungt i fengselet

Fra andre aviser

 1. Moland og French får ny runde i retten

  Bergens Tidende
 2. Garanterer at Moland og French ikke henrettes

  Aftenposten
 3. Moland og French anker

  Bergens Tidende
 4. Misjonær tror ikke på frifinnelse i Kongos høyesterett

  Aftenposten
 5. Dømt til døden, igjen

  Bergens Tidende
 6. Ankesaken mot French og Moland starter i morgen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder