VOLDSOMT: Seks personer ble skadd i torsdagens opptøyer i Oslo sentrum. Pøblene kastet blant annet fyrverkeri og brannbomber på politiet og andre som oppholdt seg i området. Foto: Reuters
VOLDSOMT: Seks personer ble skadd i torsdagens opptøyer i Oslo sentrum. Pøblene kastet blant annet fyrverkeri og brannbomber på politiet og andre som oppholdt seg i området. Foto: Reuters

Tar ikke avstand fra gatekampene i Oslo

UTENRIKS

Flere støtteorganisasjoner for palestinerne vil ikke ta avstand fra bråket i Oslo sentrum torsdag kveld.

Publisert:

Olaf Svorstøl, leder av Fellesutvalget for Palestina, legger noe av skylden for opptøyene for Siv Jensen.

- Vi setter oss ikke til dommere over dem som velger å aksjonere på en annen måte. Siv Jensens provokasjoner utløste forbannelse. Vi skiller ikke mellom verdige og uverdige demonstrasjoner, sier Svorstøl til Dagbladet.

Han mener at Israels støttespillere spiller en stor rolle når det gjelder å skape bråk i Oslo, og at dette ikke har kommet ordentlig fram.

Les også:Oslo badet i tåregass

37 pågrepet

Opptøyene i Oslo sentrum torsdag kveld da propalestinske ungdommer angrep Israel-sympatisører. Politiet ble satt inn for å rydde opp, hvilket endte med 37 pågripelser. Flere personer fikk mindre skader. en politimann fikk et kutt i leppa og skader på en tann.

Ni av de 37 arresterte vil bli siktet for vold mot politiet og risikerer ubetinget fengsel.

VGTV:Se kaoset som oppstod i Oslo sentrum her!

- Spesiell situasjon

Thomas Nilsen og Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen tar avstand fra voldelige handlinger, men påpeker at torsdagens situasjon var spesiell.

- På samme dag som Siv Jensen sto på talerstolen for å støtte Israels bombing av Gaza, blir drepte barn gravd fram fra ruinene. Mens resten av det internasjonale samfunnet arbeider for en våpenhvile, velger altså partilederen for et av Norges største partier å gå på talerstolen for å forsvare drapene på sivile i et av verdens tettest befolkede områder, sier de to.

Leder i rød Ungdom, Mari Eifring, oppfordrer til fredelige demonstrasjoner, men understreker at ikke alle som var innblandet i bråket torsdag var pøbler.

- Mange unge mennesker får utløp for frustrasjonen sin, og det må vi ta på alvor. De er ikke bare pøbel som er ute etter bråk, mener RU-lederen.

Les også:Fra krig til fred i Oslos gater

Her kan du lese mer om