1 / 6

Ukrainas innenriksminister blant de døde i helikopterstyrt i Kyiv

Et helikopter har styrtet ved en barnehage i Kyiv-forstaden Brovary. 14 skal være døde, inkludert Ukrainas innenriksminister, og 25 er skadet.

Publisert:

Onsdag morgen styrtet et helikopter fra den nasjonale redningstjenesten, som ifølge AFP var på vei mot fronten, over en barnehage i utkanten av Ukrainas hovedstad Kyiv. Alle ni om bord og minst fem andre, deriblant ett barn, mistet livet i hendelsen.

Det ble først meldt om at 18 var døde, og at det inklurderte tre barn. Men ukrainske myndigheter nedjusterte tallet onsdag ettermiddag.

Blant de drepte er Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj (42) og hans viseinnenriksminister Jevhenij Jenin.

25 personer, deriblant 10 barn, ble sendt til sykehus med skader.

Hendelsen har rystet Ukrainas ledere og befolkning onsdag.

Da nyhetene nådde president Volodymyr Zelenskyjs kone, Olena Zelenska, i Davos, tok hun til tårene, viser bilder.

– Nok en veldig trist dag, sa Zelenska, ifølge nyhetsbyrået AP.

Zelenska befinner seg på World Economic Forum i Davos.

Lederen for konferansen, norske Børge Brende, ba om 15 sekunders stillhet for å hedre de døde.

1 / 3

Zelenskyj: – Smerten mangler ord

President Zelenskyj har uttalt seg:

– Smerten mangler ord, skriver president Zelenskyj på Telegram.

Han omtaler hendelsen som en forferdelig tragedie, og opplyser at han har beordret landetes sikkerhetstjeneste og politiet om å få full klarhet i omstendighetene rundt hva som skjedde.

– Mine kondolanser går ut til alle familiene og venner av ofrene, skriver han videre og kaller sine kolleger i regjeringen for «ekte Ukrainske patrioter».

– Må alle de livene som ble tatt denne mørk morgen hvile i fred, avslutter presidenten.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal kaller bortgangen til landets innenriksminister Denys Monastyrskyj et stort tap for både myndighetene og for hele Ukraina, skriver NTB.

Huitfeldt: - Forferdelig

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kaller helikopterstyrten for forferdelig.

– Det er forferdelig å høre om nok en tragisk hendelse i Ukraina, som har rammet både personer på bakken og en politikerkollega og hans medarbeidere, skriver Huitfeldt i en e-post til VG, og fortsetter:

– Dette er nok en dårlig nyhet i et land som daglig mottar dårlige nyheter. Vi tenker nå først og fremst på de som sitter igjen med sorgen og sender våre varme tanker til alle ukrainere.

OMKOM: Ukrainas innenriksminister, Denys Monastyrskyj.

Løp i dekning

Det var barn og ansatte i barnehagen på tidspunktet hendelsen skjedde, skriver Kyiv-guvernør Oleksij Kuleba på Telegram.

Alle skal ha blitt evakuert, men guvernøren opplyser at det er skadede eller døde på stedet.

Videoer delt i sosiale medier viser bilder av en brennende bygning. Det har foreløpig ikke vært mulig å bekrefte denne videoen. Styrten skal ha ført til en eksplosjon.

Ektemannen til 30 år gamle Victoria skulle levere datteren til skolen da helikopteret styrtet.

– Mannen min klarte å løpe i dekning til det første portrommet han fant, så hørte han eksplosjonen, skriver hun på melding til VG.

En barnehagelærer var også vitne til flystyrten.

– Vi hørte noe som fløy og kastes oss ned, så hørte vi eksplosjonen. Vi klarte å få med oss fire av barna, sier hun til TV-kanalen We are Ukraine.

1 / 3
SKADET: Flere bilder ble skadet i heliopterstyrten.

Uviss årsak

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket styrten.

En uttalelse fra president Zelenskyj sin visestabssjef gikk først ut på at det var snakk om at «et luftfartøy har krasjet inn i et sosialt infrastrukturanlegg».

– Vi henter frem informasjon om ofrene og omstendighetene. Nødetatene er allerede på plass, skriver Kyrolo Tymosjenko på Telegram.

Russland har ikke kommentert hendelsen, og ukrainske myndigheter har ikke sagt noe om russiske angrep i området da helikopteret styrtet.

Oberstløyntant og hovedlærer ved Stabskolen i Forsvaret, Geir Hågen Karlsen, mener hendelsen med stor sannsynlighet er en ulykke.

– Dette er et tragisk uhell, og det er lite sannsynlig at helikopteret ble truffet av et russisk missil, sier han til VG.

Etterlater seg to barn

Denys Monastyrskyj ble 42 år gammel, og etterlater seg to barn. Han ble utnevnt til jobben som innenriksminister av president Volodymyr Zelenskyj i 2021.

Rådgiver i innenriksdepartementet, Anton Gerasjenko, minnes sine kollegaer på Twitter.

– Mine venner Denys Monastyrskyj, Jevhenij Jenin og Yurij Lubkovytsj, og alle som var om bord helikopteret var patrioter som jobbet for å gjøre Ukraina sterkere. Vi vil minnes dere for alltid, skriver han.

Kyrolo Tymosjenko skriver at bygningen som huser den nasjonale nødetaten er skadet i forbindelse med styrten. Det samme er en 14 etasjer høy boligblokk og flere biler.

Ukrainas nasjonale politisjef Igor Klymenko blir ifølge landets statsminister satt inn som ny viseinnenriksminister, og inn til videre fungerende innenriksminister, melder Reuters.

Hardt rammet av strømbrudd

Brovary har i overkant av 100.000 innbyggere og ligger rundt 20 kilometer nordøst for hovedstaden Kyiv.

For tiden er bydelen hardt rammet av strømbrudd som følge av Russlands krig mot kritisk infrastruktur.

Da VG besøkte Brovary i desember var store deler av byen mørklagt.

Tidlig under den russiske invasjonen kjempet russiske styrker seg inn mot Brovary, men de russiske styrkene kom seg aldri til makten der.

I april trakk de russiske soldatene seg ut av de nordlige og østlige delene av Kyiv fylke.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no