Xi Jinping besøker Russland for niende gang: − En kjær venn
Kinas president Xi Jinping har landet i Moskva. Med seg i bagasjen har kineserne en tolvpunktsplan for fred i Ukraina.
Kina forsøker å påta seg en ny rolle som fredsmegler i krigen mellom Russland og Ukraina.
Noen timer inn i besøket satte de to statslederne seg ned foran pressen. Der kaller Vladimir Putin den kinesiske presidenten for en «kjær venn» – en formulering som blir gjengjeldt av Xi Jinping, melder Reuters.
Mandagens besøk er den kinesiske presidentens niende til Russland, og hans første etter å ha blitt gjenvalgt til en ny femårsperiode den 10. mars, skriver South China Morning Post. Xi blir den første statslederen til å besøke Putin etter at ICC utstedte en arrestordre på den russiske presidenten.
På agendaen står blant annet handel av varer, energi og teknologi, melder Reuters.
I forkant av besøket har kinesiske myndigheter presentert en tolvpunktsplan som Beijing mener er rett oppskrift for å oppnå våpenhvile og deretter avslutte konflikten i Ukraina.
Under pressemøtet sier Putin han har sett på planen.
– Vi skal diskutere initiativet, og har respekt for forslagene, sier den russiske presidenten.
Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA, har Xi mandag formiddag uttalt at han er sikker på at besøket vil være fruktbart og gi en ny drivkraft til utviklingen av forholdet til Russland.
Han skal også ha sagt at Russland og Kina er pålitelige partnere, og at utviklingen av kinesiske-russiske relasjoner gir et betydelig bidrag til fremgangen til verden som helhet. Ifølge byrået sa Xi at Kina er klare til å slå vern om folkeretten sammen med Russland.
Ukraina forventer på sin side at Xi Jinping bruker Kinas innflytelse på Russland til å avslutte den pågående krigen.
– Ukraina følger nøye med på den kinesiske presidentens besøk i Russland. Vi forventer at Beijing bruker sin innflytelse over Moskva til å få dem til å stanse aggresjonskrigen mot Ukraina, sier talsmann Oleg Nikolenko i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP mandag.
Forsker: – Xi ser at Putin har feilet
Stein Tønnesson, Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), beskriver Russland som en særs viktig partner for Kina.
– Xi Jinping har satset veldig mye på sitt strategiske partnerskap og vennskap med Russland, helt siden han kom til makten i 2013. Da beskrev han Russland-Kina-samarbeidet som det viktigste bilaterale forholdet i verden, sier Tønnesson til VG.
Forskeren mener den kinesiske presidenten ser at Putin har feilet med krigen i Ukraina.
– Han frykter et svekket Russland, sier Tønnesson om Xi.
– Jeg tror han vil prøve å diskutere hvordan Putin kan komme seg ut av denne miseren han har ledet landet sitt inn i.
Tønnesson omtaler statsbesøket som uhyre spennende. Han utelukker ikke at besøket kan bringe med seg noe positivt, da med tanke på kinesernes skisserte fredsplan.
Dette er noen av punktene han mener Putin potensielt kan gå med på:
- Han kan eksempelvis gå med på å tillate FN å koordinere humanitære operasjoner for å hjelpe sivilbefolkningen i Ukraina.
- Putin kan gå med på å sikre fortsatt korneksport fra Ukraina.
- Putin kan forplikte seg, overfor Xi, å aldri bruke militære midler til å angripe atomkraftverk.
- Putin kan gå med på å love å ikke fremsette trusler om, eller på noe tidspunkt bruke atomvåpen.
– Hvis Putin blir presset til å love disse tingene, kan det igjen føre til en begynnende dialog med henblikk på en våpenhvile på et senere tidspunkt, sier Tønnesson.
På den annen side kan Putin også kreve fredssamtaler med Ukraina på grunnlag av de russiske troppenes nåværende posisjoner.
– Det vil Volodymyr Zelenskyj (Ukrainas president red.amn) aldri gå med på, sier Tønnesson.
Tønnesson påpeker at Xi og Putin har to vidt forskjellige personligheter, på tross av deres lange samarbeid.
– Putin er en leder som gjentatte ganger har vist en sterk vilje til å ta risiko. Han har vist at han er villig til å utøve grusom vold, blant annet i Tsjetsjenia, Georgia og Syria, og nå i Ukraina.
– Xi på sin side er en kalkulert, kynisk partisjef. Han arbeider gjennom institusjonene, tenker før han handler, og slår først til når han er sikker på å lykkes. Han har også opprettholdt fredslinjen som Kina har lagt seg på siden de sist var i krig i 1979, sier Tønnesson.
Kan få store konsekvenser
To sentrale spørsmål ved besøket er hvorvidt Kina vil erstatte tapet for vestlige sanksjoner mot Russland, og om Kina vil støtte Russland med våpen.
– Dersom Kina gir Russland støtte med våpen, vil det være en helt ekstrem endring i det globale spillet, sier Tom Røseth.
Han er førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole, og har skrevet doktorgrad om Russlands politikk overfor Kina.
Røseth trekker frem at kinesisk våpenstøtte til Russland vil føre med seg store reaksjoner fra USA og Europa.
– Det vil være en rask bevegelse mot todeling av verdensøkonomien og verdenssamfunnet. Russland og Kina, mot Vesten. Det vil være veldig uheldig.
Røseth tror Kina vil være forsiktige med våpenstøtte, men påpeker at amerikansk etterretning har sagt at Kina vurderer våpenstøtte til Russland.
– Kina støtter allerede Russland med produkter til militærproduksjon.
Kina har konsekvent avvist USAs påstand. En talsperson for Kina sa mandag at det var USA, ikke Kina, som tilførte våpen til den Ukrainske slagmarken, ifølge Reuters.
– Stor symbolverdi
Røseth forventer at Putin vil forsøke å binde Kina til sine perspektiver på krigen. Han trekker frem at Russland og Kina i stor grad deler synspunktet om at krigen er fremprovosert av Vesten.
Samtidig har Kina store økonomiske interesser i fortsatt økonomisk samarbeid med Vesten.
Kina har også lansert en tolvpunktsplan for fred mellom Russland og Ukraina, og nylig fremforhandlet en normaliseringsavtale mellom rivalene Saudi-Arabia og Iran. Røseth tror derfor Xi først og fremst vil forsøke en diplomatisk linje, men med slagside til støtte for Russland.
– Han besøker ikke Kyiv, han besøker Moskva, i det ligger en stor symbolverdi.
«Et nytt kapittel»
I en artikkel signert den kinesiske presidenten, omtaler Xi besøket som et nytt kapittel i vennskapet mellom de to stormaktene. Artikkelen ble publisert i den statlige russiske avisen Rossiiskaya Gazeta mandag.
I forkant av besøket sier Putin at han ønsker velkommen Kinas ønske om å innta en konstruktiv rolle i Ukraina-konflikten. Putin skriver i en artikkel i den kinesiske avisen Renmin Ribao (Folkets dagblad) at han er takknemlig for at Beijing inntar det han kaller et «balansert ståsted» i Ukraina-konflikten.
Forholdet mellom Russland og Kina er på sitt beste nivå, og er enda bedre enn under den kalde krigen, skriver Putin i artikkelen.
Yuri V. Ushakov, Putins utenrikspolitiske rådgiver, sier at de viktigste forhandlingene vil finne sted tirsdag, skriver New York Times.