TIL AVHØR: En av de spionmistenkte brødrene blir kjørt av en fengselsbetjent til avhør i november.

Aftonbladet: To brødre tiltalt for spionasje for Russland

Svensk sikkerhetspoliti har nå tiltalt to brødre, mistenkt for spionasje til fordel for Russland, ifølge Aftonbladet.

Publisert:

To iranskfødte brødre bosatt i Uppsala er tiltalt for å ha spionert for Russland.

Først ble den eldste, en 42 år gammel mann pågrepet, mistenkt for grov spionasje, blant annet i Stockholm. Det skal ha pågått i ti år, ifølge Aftonbladet.

42-åringen har en imponerende CV. Da Sikkerhetspolitiet slo til i september 2021, jobbet han som en høytstående sikkerhetssjef i et offentlig organ.

Han har også jobbet i Sikkerhetspolitiet og Militær etterretnings- og sikkerhetstjeneste (Must), og det er i denne perioden han er mistenkt for lovbrudd.

I november ble også en 35 år gammel bror til 42-åringen pågrepet og varetektsfengslet, mistenkt for grov spionasje, i følge Aftonbladet.

– Aktorene Per Lindqvist og Mats Ljungqvist ved Nasjonal sikkerhetsenhet har i dag tatt ut tiltale mot to menn for grov spionasje på vegne av Russland. Den ene mannen er også siktet for grovt uvedkommende forhold med hemmelig informasjon», skriver Statsadvokatembetet.

Lindqvist sier i en pressemelding det har vært en kompleks etterforskning av en svært vanskelig forbrytelse og mistanken gjelder svært alvorlig kriminalitet.

– Lovbruddet er alvorlig fordi det gjelder forhold som har stor betydning. Informasjonen som er innhentet, videresendt og utlevert uten autorisasjon kan, ved å nå frem til en fremmed makt, være til skade for Sveriges sikkerhet, sier han.

VG skrev først at de to brødrene var siktet, men nå er det altså tatt ut tiltale mot dem.

Ødelagt harddisk

Ifølge Aftonbladet bygger tiltalen på følgende bevis:

  • I forbindelse med pågripelsen av den 42-årige gamle broren, demonterte og knuste den yngre 35-årige broren en harddisk. Den ble senere funnet i en søppelkurv i Uppsala-området.
  • 35-åringen har gjort notater om «Truecrypt, ulike konspiratoriske metoder, omfattende pengetransaksjoner med kontanter og gull, metoder for skjult mottak av penger, rømningsvei, sikkerhetskopieringsplan, og risikoen for å få lengre fengselsstraff. , samt møte med «Rasski».
  • Den yngre broren har nevnt begrepet «GRU» i forbindelse med kontanthåndtering, viser en undersøkelse av mobilen hans.
  • Da 42-åringen ble pågrepet, skal 35-åringen ha foretatt omfattende søk etter «begreper knyttet til spionasje».
  • 42-åringen skal ha håndtert 380.000 kroner i amerikanske dollar, i perioden september 2016 – juli 2017, og skjult opprinnelsen til pengene.
  • Etter ansettelsen i Forsvaret skal 42-åringen ha «håndtert svært sensitive dokumenter som tilhører Forsvaret» på sin private datamaskin.

Nekter for straffbart forhold

Anton Strand som forsvarer 42-åringen, skriver i en uttalelse at hans klient i mange år arbeidet innenfor den svenske statsadministrasjonen med sikkerhets- og etterretningstjenester.

– Når det gjelder hva min klient er tiltalt for, avvises det kategorisk at noe uriktig eller straffbart ville ha skjedd, han har konsekvent forsøkt etter beste evne å løse vanskelige oppgaver på best mulig måte, skriver advokaten.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no