Araberne ber Israel akseptere fredstilbud

Arabiske ledere på toppmøtet i Riyadh godkjente onsdag enstemmig en resolusjon om å be Israel forhandle og akseptere et fredstilbud.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

HÅP OM FRED: Arabiske ledere på toppmøtet i Riyadh godkjente onsdag enstemmig en resolusjon om å be Israel forhandle og akseptere et fredstilbud. Foto: AP

I resolusjonen heter det at Den arabiske liga ber Israels regjering og alle israelere om «å akseptere det arabiske fredsinitiativet og gripe sjansen til å gjenoppta prosessen med direkte forhandlinger i alle spor».

En minister som var til stede under møtet, opplyser at resolusjonen ble tatt opp under et lukket møte på den første dagen av det årlige toppmøtet.

- Israel positiv

Israelske myndigheter er i utgangspunktet positive til utspillet, men viser til at resolusjonen er en oppfølging av et utspill fra arabiske ledere i 2002, der forslaget inneholdt klausuler som var uakseptable for den jødiske staten.

- Vi trenger tid til å studere hva som har kommet fram under dette toppmøtet før vi inntar et offisielt standpunkt. Men på det nåværende tidspunkt bare gjentar vi det som statsminister Ehud Olmert har sagt tidligere, nemlig at det er positive elementer i initiativet fra Saudi-Arabia, sa en talskvinne for Olmert onsdag.

Mer enn 100 israelske aktivister demonstrerte onsdag utenfor Olmerts kontor med en oppfordring om å godta initiativet fra araberlandene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder