- Amerikanere gjorde dette

(VG Nett) I mars ble 17 amerikanske soldater tatt ut av tjeneste i Irak etter mishandling av krigsfanger. Men hvordan mishandlingen foregikk har til nå vært hemmeligholdt.

  • Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Bildene kan bety slutten på karrieren for den kvinnelige generalen som opererte Aby Ghraib-fengselet utenfor Bagdad, der torturen skjedde. Seks andre soldater vil trolig bli stilt for krigsrett, sier den amerikanske hærens ledelse til CBS News.
- Vi er alle skuffet over det noen få her har gjort. Vi elsker våre soldater, men enkelte dager er vi ikke særlige stolte av noen av dem, sier brigader Mark Kimitt i den amerikanske hærledelsen til 60 Minutes.

Hæren sier at alle soldatene fremdeles er i Irak, men at de er tatt ut av tjeneste og satt under tiltale.

En av soldatene som er tiltalt er sersjant Chip Frederick.

Han er tiltalt for å ha deltatt i mishandlingen på flere av bildene og for å ha posert mens han sitter over en irakisk krigsfange. Han er også tiltalt for å ha tvunget en irakisk fange til usømmelige handlinger mens han så på. Og han skal ifølge den militære tiltalebeslutningen ha slått flere fanger og for å ha beordret fanger til å slå hverandre.

I tiden før mishandlingen ble avslørt, sendte Frederick jevnlig epost hjem til venner og familie i USA. I en epost skriver han at han hjalp forhørslederne under avhør av fangene.

«Etteretningsfolkene har oppmuntret oss og sier at vi gjør en 'flott jobb',» skriver han i en epost, «de liker vanligvis ikke å la andre hjelpe dem med avhør. Men siden de liker måten jeg driver fengselet på, gjorde de et unntak.»
I en annen epost skriver han at måten de behandler fangene på får dem til å snakke.

«Vi hjelper dem med å få de til å snakke ... Vi hadde en veldig høy prosent med vår behandling for å knekke dem. De knekker vanligvis i løpet av timer.»
Advokat Gary Myers skal forsvare Frederick. Han mener at den amerikanske soldaten aldri burde vært tiltalt, fordi den amerikanske hæren ikke har hatt noen opplæring for hvordan fangene skulle behandles.

- Gode menn kan noen ganger gjøre ting i den tro at de hjelper det godes sak ... og i den tro at de hjelper noen de ser som viktige, sier Myers til CBS.

Frederick hevder at han ikke fikk se Genevekonvensjonen som regulerer hvordan krigsfanger skal behandles, før etter at han ble tiltalt. Og han mener at det var alt for få soldater i forhold til antallet fanger i fengselet.
- Det var over 900 fanger da jeg dro. Og det var bare fem soldater, pluss to overordnede som hadde ansvar for de 900, over 900, fangene, sier han.

Den amerikanske TV-kanalen har sittet på bildene i flere uker. Men det amerikanske forsvarsdepartementet ba CBS om å ikke vise bildene ennå på grunn av den spente situasjonen i Irak. Først da bildene begynte dukke opp på internett, valgte CBS å vise bildene.
- Så hva kan jeg si til Iraks folk? Dette er feil. Dette er forkastelig. Men dette er ikke representativt for de 150 000 soldatene som er i Irak, sier Kimmitt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder