Ny australsk regjering godkjenner Kyotoavtalen

(VG Nett) Samme dag som arbeidet med å få til en ny klimaavtale starter på Bali, gjør Australias nye regjering sin første offisielle handling: Aksepterer den gjeldende Kyotoavtalen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
United Nations Framework Convention on Climate Change

Sammen med USA er Australia blant de viktigste landene som ikke har akseptert avtalen. Tidligere statsminister John Howard, som tapte valget i Australia for ni dager siden, har ikke ønsket å ratifisere Kyotoavtalen.

Han har vært på linje med USAs president, George W. Bush, som er motstander mot internasjonalt forpliktende utslippskutt. USA vil heller satse på frivillige mål, samarbeidsavtaler og investeringer i ny teknologi. En endring i denne politikken er lite trolig før det blir et regjeringsskifte i USA.

LES KLIMABLOGGEN HER!

Tar 90 dager

Det er nettopp hva som har skjedd i Australia, og nå har de altså snudd.

- I dag har jeg signert dokumentet som ratifiserer Kyotoprotokollen, heter det i en uttalelse fra statsministeren bare timer etter at han ble tatt i ed mandag, melder NTB.

Dette er dermed den første offisielle handling regjeringen til den nye statsministeren, Kevin Rudd, gjør. Han framhever at dette viser at hans regjering er forpliktet til å håndtere klimaendringene.

Ratifiseringen vil tre i kraft 90 dager etter at dokumentet er mottatt av FN, og Australia blir et fullverdig medlem av Kyotoavtalen innen utgangen av mars 2008, opplyste Rudd.

- De rike må ta ansvar

PROTESTER: En Greenpeace-aktivist har kledd seg ut som en isbjørn, og klemmer en opphetet jordklode på Bali under åpningsdagen for den store klimakonferansen. Foto: EPA

Australias snuoperasjon i klimapolitikken kommer altså samme dag som klimakonferansen på Bali åpner, og dagen etter at lederen for FNs Klimapanel (IPCC), Rajendra Pachauri, nok en gang oppfordret de rike landene til å ta ansvar i kampen mot klimaendringene.

Pachauri, som neste mandag tar imot Nobels fredspris i Oslo på vegne av IPCC og sammen med Al Gore, oppfordret blant annet Australias nye regjering om å ratifisere Kyotoavtalen.

- Det første de rike landene må gjøre er å få orden på seg selv, og starte å redusere utslippene. Deretter må de finne ut hvordan de kan hjelpe de fattige landene. Det må bli gjort ordentlige forsøk på å overføre teknologi til dem, sa Pachauri til nyhetsbyrået Reuters.

Mandag åpnet klimakonferansen på Bali der utsendinger fra rundt 190 land skal prøve å bli enige om mandat og tidsplan for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale som skal erstatte Kyotoavtalen når den utløper i 2012. Målsettingen er å få en ny avtale på plass til klimakonferansen i København i 2009.

En rekke norske politikere, byråkrater og miljøroganisasjoner vil befinne seg på Bali de neste to ukene. Det kommer også VG Nett til å gjøre.

OPPFORDRING TIL DE RIKE: Rajendra Pachauri er leder for FNs Klimapanel. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder