BARNDOMSHJEM: Den ene kona og Abu Musab Al-Zarqawis fire barn bor fortsatt i hans barndomshjem i Zarqa, en støvete, skitten by preget av fattigdom og kriminalitet, som Zarqawi har tatt sitt navn fra. Foto: Göran Bohiln

Halshuggeren

Mer fryktet enn Osama bin Laden

ZARQA (VG) Fengselet i den jordanske ørkenen formet Abu Musab al-Zarqawi (37) til brutal og fryktet leder av en liten gruppe militante islamister - mot alt og alle.

Kim Riseth
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

I et smalt, toetasjes hus med grønne vinduskarmer henger vasken ute, et brunt pledd er hengt opp foran den åpne porten, og skjuler en frodig hage.

I dette huset ble Abu Musab al-Zarqawi født som Fadhil Nazzal al-Khalayleh 20. oktober 1966, som den fjerde i en familieflokk på ni.

I byen med 800000 innbyggere, mange av dem palestinske flyktninger, preget av kriminalitet, fattigdom og bilselgere, vokste Abu Musab opp med en statsansatt far som også praktiserte som healer, og en strengt religiøs mor.

Hoppet av skolen

- Han hoppet av skolen ett år før eksamen, som 17-åring. En stund jobbet han som bud i kommunen. Han var ikke så stor, men ganske sterk, og var ofte innblandet i slåsskamper.

Snart havnet han i det småkriminelle ungdomsmiljøet, forteller Abdullah Abu Romman, journalist som arbeider med en bok om sin tidligere medfange Abu Musab al-Zarqawi. Zarqawi - mannen fra Zarqa, som han nå ville at gjengen skulle kalle ham, skaffet seg en tatovering på venstre underarm, et skipsanker og tre grønne prikker, symbolet på gjengtilhørigheten hans. Kjenninger har fortalt at han drakk tett, og han skal ifølge jordansk politi ha blitt arrestert for sex-overgrep.

Til slutt grep familien inn. De sendte ham til en ungdomsanstalt, og senere til religiøs opplæring.

Der hørte Zarqawi historiene om de heltemodige hellige krigerne - mujahedinene - i Afghanistan som kjempet mot sovjeterne.

STERK: Med olivenkanner som vekter trente Abu Musab Al-Zarqawi i fengselet. - Han var sterk og i god form, forteller fengselslege Basil Abu Shabha. Foto: Göran Bohiln

Der kom han akkurat for sent til å kjempe mot russerne, som trakk seg ut omtrent samtidig. I stedet begynte han å jobbe som journalist for et jihad-magasin, og intervjuet mujahedin-soldatene om deres heltehistorier. I 1992 dro han hjem til Zarqa.

Planla terror

Der kanaliserte han sin nyfunne religiøse overbevisning inn i den islamske militante gruppen Bayat al-Imam. De planla terrorangrep i Jordan og var motstandere av kongedømmet i landet.

I 1993 ble han arrestert etter at sikkerhetspolitiet fant automatvåpen og bomber gjemt i huset hans. Zarqawi ble dømt til 15 års fengsel.

- Zarqawi var som en helt vanlig fange i starten. Men han var modig, og sto opp for andre medfanger, mot fangevokterne. Derfor ble han en leder, og de som delte hans ideologi, fulgte ham lojalt, forteller Khalid Abu Doma (35). I fem år satt han fengslet sammen med Zarqawi.

Bayat al-Imam fortsatte å opptre som en gruppe i Swaqa-fengselet i utkanten av ørkenen.

- I fengsel må du være med i en gruppe for å overleve. Zarqawis gruppe oppfattet alle andre som vantro, selv andre muslimer som ikke delte deres oppfatning.

De ville ha et strengt islamsk samfunn, på linje med det Taliban utviklet i Afghanistan, forteller Yusuf Rabaah (33), som ledet en annen rivaliserende islamsk gruppe i fengselet.

Zarqawi gjorde om køyesengen sin til en hule, med tepper hengt opp på alle kanter, og satt bøyd over Koranen i timevis.

FORMET I FENGSEL: - Det var i fengselet at Abu Musab al-Zarqawi først sto frem og utviklet seg til leder for en militant islamsk gruppe, ifølge medfange Yusuf Rabaah. Foto: Göran Bohiln

Med jernstenger fra sengen og tomme olivenoljekanner fylt med sand lagde han vektstenger, og trente opp kroppen sin.

- Han var ikke veldig skolert, og stavet som et barn, men lærte seg Koranen utenat. Han likte ikke at vi andre leste noe annet enn islamske tekster. En gang han så meg lese «Forbrytelse og straff» av Dostojevskij, sa han at dette ikke var bra for meg og truet meg. Jeg svarte at han sikkert hadde rett, for å slippe unna bråk. Men jeg leste ferdig boken likevel. Etterpå leste jeg «Sofies verden» av Jostein Gaarder, forteller Khalid Abu Doma.

I 1998, da Basil Abu Shaba kom til fengselet som lege, sto Abu Musab al-Zarqawi frem som den ubestridte lederen for gruppen, som nå hadde vokst til et 20-tall menn.

- Ingen av de andre fangene i hans gruppe fikk treffe meg uten at Zarqawi godkjente det. Han sa lite, og var stille. Han ga ordre til dem ved å bruke øynene, forteller Basil Abu Shaba (40).

Zarqawi fryktet at han hadde diabetes, fordi det lå i familien, men legen fant ingenting i veien med helsen.

- Han var fysisk veldig sterk og i god form, sier Shaba.

MEDFANGE: Khalid Abu Doma (35) satt fem år i fengsel med Abu Musab al-Zarqawi, og ble advart av ham mot å lese annet enn islamske tekster i fengselet. Khalid leste likevel «Sofies verden». Foto: Göran Bohiln

Medfangene beskriver Zarqawi som dypt fokusert og seriøs, men ingen glitrende strateg og planlegger.

- Zarqawi smilte sjelden, og lo aldri. Han var veldig alvorlig og fokusert, men jeg hørte aldri ham snakke om å drepe amerikanere. På den tiden likte han amerikanere, han kalte dem kristne og troende, mens regimet i Jordan var vantro og hans fiender, sier Khalid Abu Doma.

- Han kunne lede en gruppe småkriminelle, men jeg tror ikke han har evnen til å planlegge å organisere alle terrorangrepene i Irak.

Til det er han for enkel og middelmådig, mener Rabaah.

- Tabbe

Våren 1999, idet kong Abdullah II tok over tronen i Jordan, fikk alle såkalte politiske fanger amnesti. Zarqawi ble løslatt.

- Allerede neste dag var han tilbake i fengselet for å besøke vennene sine, husker fengselslege Shaba.

Ifølge familien forsøkte Zarqawi seg på et normalt liv. Han slet med å få penger til å kjøpe en pickup for å starte en grønnsakshandel.

I stedet drar Zarqawi til den dypt religiøse byen Peshawar i Pakistan, på grensen mot Afghanistan. Dit tar han med sin aldrende, kreftsyke mor, tidlig i år 2000.

I mellomtiden har jordanske myndigheter etterlyst ham som mistenkt i forbindelse med en avverget terroraksjon i Jordan.

Samtidig går visumet hans i Pakistan ut. Zarqawi er fredløs. Han velger å dra til Afghanistan. Det ble starten på en bemerkelsesverdig terrorkarriere.

- Løslatelsen av Zarqawi var nok en tabbe, har kong Abdullah II innrømmet i senere intervju.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder