MELUABOH: I denne byen i Aceh-provinsen på Sumatra ble utallige tusen mennesker drept og området rasert. Foto: AP

Frykter nye store skjelv ved Sumatra

(VG Nett) Seismologer advarer mot nye og ødeleggende jordskjelv ved Sumatra i Indonesia.

  • Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Dette er ikke til å ta feil av. Våre målinger viser at spenningen hele tiden blir større på to aktive forkastninger i Sumatra-regionen, sier seismolog John McCloskey til Ritzau.

JORDSKJELVSKADER: Jordskjelvet utenfor kysten av den indonesiske øya Sumatra la landsbyer i ruiner og ødela store deler av infrastrukturen. Foto: REUTERS

Jordskjelvet som skapte flodbølgen 2. juledag målte 9,0 på Richter skala. Det enorme jordskjelvet oppsto mellom plater i jordskorpen øst for øya Sumatra, og ifølge seismologene er det i ferd med å bygge seg opp et nytt press i det samme området.

I tillegg øker trykket mellom platene på et punkt vest for Sumatra, skriver AP.

Skjelv som dette vil trolig ikke skape nye flodbølger, men kan forsinke og ødelegge for gjenoppbyggingen av Sumatra, som ble hardt rammet av både jordskjelvet og den påfølgende flodbølgen i romjulen.

Ukjent tidspunkt

Senest i dag ble Banda Aceh rammet av et jordskjelv på 6,0 på Richters skala. Seismologene klarer ikke å forutse når flere skjelv eventuelt oppstår, men ved lignende hendelser andre steder i verden har nye store skjelv kommet få år senere, i noen tilfeller i løpet av få måneder.

I Tyrkia ble det ødeleggende Izmit-skjelvet i 1999, målt til 7,4, etterfulgt at et nytt skjelv på 7,1 tre måneder senere.

STORE ØDELEGGELSER: Ødeleggelsene i Indonesia er enorme. Foto: EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder