Foto: OREGON STATE POLICE / HANDOUT / OREGON STATE POLICE

Funnet død i 1971 - identifisert i 2019

I 1971 ble en ung jente funnet i en skog utenfor Grants Pass i den amerikanske staten Oregon. Nå er hun identifisert som Anne Marie Lehman.

Identiteten til den unge jenta som ble funnet i 1971 har så langt vært ukjent, men takket være DNA-teknologi er hun nå identifisert, opplyser politiet i Oregon.

Jenta som ble funnet viste seg å være Anne Marie Lehamn, som forsvant noen måneder før hun ble funnet. Det kom frem etter at DNA-prøver matchet med hennes søster nesten 50 år etter at hun forsvant.

Da hun forsvant i 1971 var Anne Marie Lehman 16 år.

Se true crime-dokumentarer i VG+

Saken var «lagt bort»

– Denne historien viser hvordan moderne teknologi og bestemt etterforskning kan kaste lys over noen av de eldste av uløste saker, sier Dave Daniel i Josephine County Sheriff, ifølge Komonews.

Etterforskerne hadde i utgangspunktet lagt bort forsvinningssaken, men i 2004 ble det laget en ansiktsrekonstruksjon av offeret, som fikk kallenavnet «Jane Annie Doe».

Løser gamle drapsgåter ved hjelp av slektsforskning

Politiet offentliggjorde et bilde av rekonstruksjonen og fikk nye tips som holdt liv i saken - uten at de fikk noen svar.

Det gikk 12 år før saken tok en ny vending, da etter at hår, tenner og beinrester ble analysert med ny teknologi for å finne ut en sannsynlig geografisk opprinnelse.

Det bidro til å begrense området hvor «Jane Annie Doe» var fra, og en ny tegning ble offentliggjort. Igjen fikk politiet flere tips, men fant ingen DNA-match.

Mann arrestert for drapet på 11-årige Linda Ann i 1973

Gjennombruddet

Etter hvert havnet saken i et DNA-prosjekt, og i november 2018 hadde man klart å spore opp slektninger i England, New Zealand og Canada.

Men først i februar i år fant de en potensiell match. En søster i den amerikanske staten Washington. Hun leverte en DNA-prøve, og «Jane Annie Doe» fikk endelig sitt virkelige navn: Anne Marie Lehman.

– Kallenavnet hennes var faktisk «Annie», forteller Dave Daniel, som fortsatt ønsker svar på hvordan hun forsvant og hva som skjedde med henne før hun havnet i skogen i 1971.

Etterforskningen tror hun forsvant vinteren eller våren 1971, og at hun enten forsvant av fri vilje eller ble bortført.

Seriemorder tilsto 90 drap: FBI leter etter ofrene som ble tegnetDNA-jegernes store gjennombruddSlik gikk det med True crime-suksesseneBirgitte Tengs-drapet: Har brukt millionbeløp på DNA-analyser

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder