PÅ BØLGELENGDE: Innvandringsminister Inger Støjberg klemmer og blir omfavnet av Sylvi Listhaug før møte i København ONSDAG. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Listhaug omfavner dansk innvandringspolitikk

Danskenes svært restriktive innvandringspolitikk er et ideal for Sylvi Listhaug (Frp). Onsdag kom hun til København for å lære mer.

bibiana.dahle.piene@ntb.no

Der dro hun rett i møte med danskenes omstridte innvandringsminister Inger Støjberg.

De to har kjent hverandre lenge og har jevnlig kontakt, også etter at Listhaug måtte fratre som justisminister i fjor, opplyser Listhaug til NTB.

En varm klem ble innledningen da møtet mellom de to startet ved 16-tiden.

– Dette vil bli veldig interessant, sa Listhaug i forkant av møtet.

Støjberg har stått bak over 100 innstramminger i den danske asylpolitikken etter at hun inntok ministerposten i 2015.

I slutten av februar fikk hun gjennom en lang rekke nye lovendringer, kalt «paradigmeskiftet», i det danske Folketinget, med støtte fra både Dansk Folkeparti og Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokratiet. Innstrammingene skal sørge for at færre flyktninger og familiegjenforente blir værende i Danmark.

les også

Hva er det med Frp?

En sentral endring er at flyktninger heretter kun skal få midlertidig opphold og kunne sendes ut når det regnes som trygt å reise hjem. Også støtten til integrering skal kuttes.

Siden 2015 har Danmark heller ikke tatt imot en eneste kvoteflyktning.

Dette er bakgrunnen for at Listhaug, som leder Frps innvandrings- og integreringsutvalg, onsdag tok turen til København sammen med innvandringspolitisk talsmann Jon Engen-Helgheim. De vil lære av Danmark. Erfaringene skal presenteres i to rapporter til partiets landsmøter i år og til neste år.

les også

Frp-Siv om årsaken til økt barnefattigdom og ulikhet: – Innvandring

Ifølge Engen-Helgheim har Danmark tatt imot drøyt 100.000 flyktninger de siste ti årene, mens Norge har tatt imot 175.000. Danskenes nei til kvoteflyktninger og en langt mer restriktiv politikk når det gjelder familiegjenforening er hovedårsakene til den store forskjellen, mener han.

on Engen-Helgheim (Frp) sammen med Henrik Bang med ryggen til og Jens Bjerre og Lisbeth Laursen i møte med Danmarks Statistik. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Danmark publiserer rutinemessig statistikk om innvandrere. Norge bør lære, mener Frps Jon Engen-Helgheim. SSB reagerer. Partiets innvandringspolitiske talsperson ankom onsdag København sammen med rådgiver Jonny Einarsen og dro rett til Danmarks Statistik (DST) , for en innføring i hvordan danskene tenker omkring statistikk og innvandring.

DST utgir årlig publikasjonen «Indvandrere i Danmark» som blant annet omhandler innvandrere og kriminalitet, sysselsetting og fødte med innvandrerbakgrunn.

– De ligger minst fem år foran oss når det gjelder åpenhet. Frp har lenge kjempet for å få mer statistikk på innvandrere i Norge, sier Engen-Helgheim til NTB.

les også

Frp-Siv om årsaken til økt barnefattigdom og ulikhet: – Innvandring

– Helt feil

Fagdirektør Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå (SSB) reagerer på Frp-politikerens utspill.

– Dette er helt feil, og jeg tror ikke Danmarks Statistik kan ha hevdet dette. I omfang er det åpenbart at vi produserer mer statistikk på dette området enn DST. Vi har imidlertid en litt annen strategi når det gjelder formidling, skriver han i en epost til NTB.

les også

Justisministeren vil kunne sende barn til Kabul - forhandlinger i sluttfasen

Bye viser til at en hovedforskjell er at SSB har mange publikasjoner med omfattende analyser hvert år som tar opp mange av de temaene samlepublikasjonen «Indvandrere i Danmark 2018» inneholder.

– I 2019 publiserte vi 61 statistikker på temaet innvandring. På noen områder publiserer Danmark mer enn Norge, på andre områder publiserer vi mer enn Danmark. For eksempel viser vår siste publisering om sysselsetting høyere aktualitet og et mer detaljert nivå enn hva DST publiserer, sier han.

les også

Venstre-Raja tar avstand fra Jensen-påstand: – Innvandring er en berikelse

Når det gjelder omfanget av statistikk for kriminalitet blant innvandrere, der Danmark har årlig statistikk, forklarer fagdirektøren at SSB i løpet av de siste tiårene publisert mange analysepublikasjoner rundt dette.

– Vi diskuterer for tiden hvordan en hyppigere publisering kan se ut og hvilke aspekter som er mest relevante for en slik publisering, sier Bye.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder