UTVISER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener Norge må stå sammen med sine allierte. Foto: Jostein Matre

NRK: Utvist russer er etterretningsoffiser

Den russiske diplomaten som Utenriksdepartementet har utvist fra Norge, er etterretningsoffiser, melder NRK.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

UD kommenterer ikke dette, men etter det NRK kjenner til, jobber mellom en tredel og halvparten av russiske diplomater i Norge, egentlig for en av de tre russiske etterretningstjenestene. Det skal også være situasjonen i de fleste andre land.

les også

Norge utviser russisk diplomat

– Diplomaten som nå er bedt om å forlate landet, har bedrevet virksomhet som er uforenlig med rollen som diplomat, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til kanalen.

Utvisningen i Norge skjer etter at USA og mange EU-land mandag varslet at de ville utvise russiske diplomater. Årsaken er giftangrepet i Salisbury i Storbritannia, som vestlige land mener Russland sto bak.

les også

Frode Bergs advokat: Frykter diplomatutvisning får alvorlige konsekvenser for Berg

– Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, fastslo utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag kveld.

Med utvisningen av én diplomat fra den russiske ambassaden i Oslo kom antall utvisninger på verdensbasis opp i langt over hundre.

les også

Trump kaster ut 60 russiske diplomater

Den russiske ambassaden i Oslo advarte mandag om at utvisningen vil få konsekvenser.

– Denne slags fiendtlige handlinger er ikke heldig for det gjensidige samarbeidet mellom landene, og den vil få konsekvenser, skrev ambassaden på sin Facebook -side.

Ambassaden kaller Norges beskyldninger mot Russland for absurde og avviser nok en gang å ha noe som helst å gjøre med forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder