DREPT: Bilder fra overvåkingskameraer utenfor det saudiske konsulatet i Istanbul skal vise Jamal Khashoggi, like før han gikk inn i bygningen. Foto: HANDOUT / Reuters

CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

Samme dag som journalisten Jamal Khashoggi ble drept, er en saudiarabisk agent fanget opp på overvåkningskamera angivelig iført Khashoggis klær.

 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver CNN, og siterer opplysninger fra en anonym tyrkisk tjenestemann. De publiserer også overvåkingsbilder som skal vise en av de 15 mennene som Tyrkia har beskyldt for å være sendt av Saudi-Arabia for å drepe Khashoggi.

les også

Khashoggi hardt ut mot mektig kronprins rett før sin død

Bildene viser at mannen forlater konsulatet gjennom en bakdør, tilsynelatende iført Khashoggis klær og med løsskjegg og briller. CNN skriver at den samme mannen ble fanget opp på overvåkingskameraer ved Sultan Ahmed-moskeen få timer etter at Khashoggi gikk inn i konsulatet den 2. oktober.

CNNs kilde uttaler at mannen ble sendt til Istanbul for å opptre som en «dobbeltgjenger».

Kronprinsen kondolerte til Khashoggis familie

Saudi-Arabia erkjente i helgen at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i det saudiske konsulatet i Istanbul. Det kom etter å ha benektet kjennskap til forsvinningen i over to uker.

Flere statsledere er nå skeptiske til Saudi-Arabias offisielle forklaring etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, og krever nærmere gransking.

Den offisielle uttalelsen fra Saudi-Arabia er at Khashoggi døde i en slåsskamp i konsulatet. Søndag kalte utenriksminister Adel al-Jubeir drapet for «en fryktelig feiltagelse», og at saudierne begynte å etterforske forsvinningen etter meldinger fra Tyrkia.

Saudierne sier at de fortsatt ikke vet eksakt hvordan Khashoggi ble drept, eller hvor levningene hans befinner seg, men avviser at kronprins Mohammed bin Salman er involvert.

Ifølge det saudiske nyhetsbyrået SPA har både kong Salman og kronprinsen ha ringt Khashoggis sønn Salah for å uttrykke sine kondolanser.

KONDOLERER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har ringt til Khashoggis sønn for å kondolere, ifølge saudisk statspresse. Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN

Trump og Erdogan enige

Donald Trump og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har diskutert drapet på telefon, meldte Tyrkias nyhetsbyrå Anadolu søndag kveld. De to er enige om at alle aspekter ved saken må bli oppklart, skriver byrået.

Det hersker stor skepsis blant verdens statsledere til forklaringene. Ifølge Washington Post mener også Donald Trump at Saudi-Arabia lyver om saken. Trump har tidligere sagt at han mener forklaringen er troverdig.

les også

Khashoggi-drapet: Uenighet om norsk reaksjon mot Saudi-Arabia

Flere amerikanske toppolitikere har foreslått en rekke sanksjoner, blant annet stans i våpensalg, melder avisen.

I en felles uttalelse krever Storbritannia, Frankrike og Tyskland at Saudi-Arabia legger frem troverdige fakta om hva som faktisk hendte.

– Det er fortsatt et stort behov for en oppklaring av eksakt hva som skjedde den 2. oktober, utover den hypotesen som så langt har kommet fram i den saudiarabiske etterforskningen, skriver de tre landene ifølge NTB.

Tysklands statsminister Angela Merkel varslet søndag full stans i våpeneksporten til Saudi-Arabia, og opposisjonen i Storbritannia krever at statsminister Theresa May gjør det samme.

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Donald Trump
 3. Tyrkia
 4. Mohammed bin Salman
 5. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Journalist-forsvinningen: Pompeo på plass i Saudi-Arabia

 2. Trump mener Saudi-Arabias forklaring er troverdig

 3. CNN-kilder: Saudi-Arabia planlegger å innrømme journalistdrap

 4. 11 mistenkte i Khashoggi-saken kobles til saudisk etterretning

 5. Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder