STILLER IKKE TIL GJENVALG: Etter 18 år trekker Angela Merkel seg som partileder for det kristendemokratiske partiet CDU. Foto: Ozan Kose / AFP

Merkel gir seg som partileder

Tysklands forbundskansler Angela Merkel (64) stiller ikke til gjenvalg som partileder for CDU i desember.

  • Stian Eisenträger
  • Siri Eggen
  • Carina Hunshamar

Artikkelen er over ett år gammel

Noen timer etter at nyheten sprakk i tyske medier, bekreftet hun selv at hun ikke vil fortsette som leder i CDU, men at hun inntil videre fortsetter som statsminister. Hun sier imidlertid at denne perioden blir hennes siste også som leder for samlingsregjeringen mellom CDU, CSU og SPD.

Bakgrunnen for at hun ikke stiller til gjenvalg skal blant annet være den massive velgerflukten i delstatsvalget i Hessen i helgen, og hun kommenterte selv nederlaget på en pressekonferanse mandag.

– Valgresultatet er bittert både for våre venner i Hessen og for oss på riksplan, sa Merkel.

les også

Spår slutten for Merkel

Hennes parti CDU fikk kun 27 prosent av stemmene, noe som er det dårligste resultatet siden 1966. De raste ned 10 prosentpoeng fra forrige valg, mens delstatskoalisjonspartner De Grønne gikk frem 8,7 prosentpoeng og fikk 19,8 prosent.

Også det sterkt høyreorienterte og innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) gjorde et brakvalg med en oppgang på 9 prosentpoeng, noe som ga en oppslutning på 13,1 prosent.

les også

Bayern-valg får dominoeffekt for Merkel

Velger ny partileder i desember

Merkel har vært CDU-leder i 18 år. Allerede i begynnelsen av desember skal CDU velge ny partileder under landsmøtet i Hamburg, og tidligere var det ventet at Merkel ville stille til gjenvalg.

les også

Tysklands grønne revolusjon

Bild melder at tidligere fraksjonsleder Friedrich Merz er beredt til å stille som kandidat til ledervervet. Til sine betrodde partifeller skal han ha ytret at han er beredt til å påta seg ansvaret om partiet ønsker det.

CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer pekes også ut som en viktig kandidat til å bli Merkels etterfølger. Hun sa søndag at det var «en smertefull kveld» for CDU i Hessen. Men hun sa også at Merkel bør bli sittende inntil videre.

Mer om

  1. Angela Merkel
  2. CDU
  3. Tyskland
  4. Politikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder