HALVBRØDRE: Kim Jong-nam og den mer kjente halvbroren Kim Jong-un. Foto: Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix

USAs utenriksdepartement: Nord-Korea sto bak giftdrapet på Kim-bror

USA mener den nordkoreanske regjeringen beordret drapet på halvbroren til landets leder Kim Jong-un.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det amerikanske utenriksdepartementet bekrefter natt til onsdag norsk tid at de allerede har innført nye sanksjoner mot det lukkede regimet etter at de 22. februar konkluderte med at Nord-Korea sto bak attentatet.

– Denne offentlige forakten for universelle normer mot bruk av kjemiske våpen viser Nord-Koreas hensynsløshet, og understreker at vi ikke har råd til å tolerere et nordkoreansk atomprogram, sier talsperson Heather Nauert.

les også

Kim-klanens terror: Gift, bomber og kidnappinger

Det var i februar i fjor at Kim Jong-nam ble angrepet av to kvinner på flyplassen i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur. Han døde kort tid etter at han fikk smurt den dødelige nervegiften VX i ansiktet.

Det kunstige middelet omtales som et av de giftigste stoffene som noen gang er fremstilt. Den eneste kjente bruken av stoffet er i kjemisk krigføring, og det klassifiseres som et masseødeleggelsesvåpen av FN.

Siden oktober i fjor har to kvinner stått tiltalt for drapet i retten i Malaysia. Både indonesiske Siti Aisyah og vietnamesiske Doan Thi Huong nekter straffskyld. De hevder de fikk betalt for gift-angrepet, og at de ble fortalt at det hele var en spøk.

les også

Faren til tiltalt kvinne mener datteren ble brukt

En overvåkningsvideo viser at to nordkoreanske menn møtte de drapstiltalte kvinnene i forkant av attentatet. Disse to er nå etterlyst sammen med ytterligere to nordkoreanere.

Nyheten om at USA skjerper sanksjonene mot det lukkede regimet kommer samtidig som en høytstående delegasjon fra Sør-Korea er på et historisk besøk hos nabolandet i nord. Der har det blant annet blitt varslet at Nord-Korea lover å innstille alle atom- og rakett-tester hvis det innledes samtaler med USA.

På en pressekonferanse tirsdag sa USAs president Donald Trump at han mener Nord-Korea er oppriktige i sine fremstøt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder