Storbritannia utviser 23 russiske diplomater etter forgiftningssaken

Den britiske statsministeren Theresa May forteller at en direkte sanksjon av Russland sin involvering i forgiftningssaken er at de utviser 23 russiske diplomater. De får en uke på å forlate landet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er den største utvisningen på 30 år og det vil reflekterer det faktum om at dette ikke er første gang den russiske staten har handlet imot landet vårt, sier May.

Theresa May ville ha svar fra Russland om hvorfor et nervemiddel som spores bak til Sovjetunionen ble brukt til å forgifte eksspionen Sergej Skripal innen midnatt på tirsdag. Det fikk hun ikke.

– I etterkant av denne forferdelige handlingen mot landet vårt, kan forholdet ikke forbli det samme, sier May.

Hun sa også at ingen britiske myndighetspersoner vil delta på fotball-VM i Russland og et planlagt møte med den russiske utenriksministeren ikke vil finne sted likevel.

Nå har May innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd om saken, skriver Sky News. Møtet skal holdes i kveld klokken 20.

les også

Russere fnyser av Mays trusler: – Vi er ikke redde

Får støtte

USA, EU og NATO har vist sin støtte til Storbritannia etter at Theresa May sa at det var høyst sannsynlig at Russland sto bak forgiftningen av eksspion Sergej Skripal.

les også

Theresa May krever svar fra Moskva – men ambassaden nekter

May forteller at hun har fått støtte av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, og at han sa: «Vi står i solidaritet med våre allierte i UK, og de som er ansvarlige, både de som står bak handlingen og de som utførte den, må få konsekvenser».

Tirsdag uttalte USAs president Donald Trump at han støtter May fullt og helt i hennes strategi med å konfrontere Russland med forgiftningen, og sa han er «med UK hele veien».

May har allerede fått støtte fra flere ledere i Europa og Organisastion for the Prohibition of Chemical Weapens (OPCW), organisasjonen som har ansvaret for å kontrollere kjemiske våpen.

Russland advarer Storbritannia

Russland har svart på Mays konfrontering med en advarsel fra Maria Zakharova, talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, med at Storbritannia ikke må prøve å skremme Moskva, og pekte på Putins nylige tale hvor han presenterte en rekke nye atomvåpen.

les også

Eksspion forgiftet: – Dette antyder at Russland ikke har ødelagt alle de kjemiske våpnene sine

Den russiske ambassaden i London gjorde det klart at de ikke ville møte tidsfristen til May, og sa at de krevde å få utdelt en prøve av nervegiften som skal ha blitt brukt i attentatet. De svarte også på May sine trusler med at de vil svare på alle sanksjoner.

VIL HA SVAR: Statsminister Theresa May ønsker svar fra Russland, men det har hun ikke fått. Foto: JONATHAN BRADY / POOL

– Alle trusler om sanksjoner mot Russland vil få respons, sa den russiske utenriksministeren ifølge The Guardian.

Russiske myndigheter avviste nok en gang beskyldningen om at Russland står bak angrepet onsdag formiddag, dagen etter at fristen gikk ut.

les også

Dette kan bli følgene av forgiftningen

På en pressekonferanse i Moskva onsdag betegnet Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov påstanden om at de skulle stå bak angrepet som grunnløs. Han sa at den russiske regjering ikke vil forholde seg til fristen som den britiske regjering hadde satt for å få en redegjørelse om angrepet fra russisk side.

– Vi forholder oss ikke til beskyldninger uten bevis eller verbale ultimatum. Vi håper at fornuften snart får råde, sa Peskov ifølge NTB.

Han sier videre at Russland er åpne for å samarbeide med Storbritannia i etterforskningen, men anklager de for å ikke ville dele informasjon, ifølge Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder