Simon (19) om togulykken: – Vi måtte klatre over de døde

131 passasjerer var om bord på det danske toget. Passasjerer forteller at folk fikk panikk. Tre vogner ble totalskadet i ulykken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rundt klokken 07.30 onsdag rykket nødetatene ut etter en melding om en togulykke på den såkalte lavbroen mellom Fyn og Sprogø.

Seks personer er døde og 16 er skadet. Det bekrefter Fyns politi i en pressemelding like etter klokken 11.

– Vi måtte klatre over de døde som lå under alt rotet på gulvet for å hjelpe, sier 19 år gamle Simon Voldsgaard Tøndering til avisen Politiken.

FLERE DØDE: Politiet bekrefter at personer har mistet livet i togulykken på den såkalte lavbroen mellom Fyn og Sprogø. Foto: Tim K. Jensen / Ritzau Scanpix

19-åringen satt i en av vognene som ble totalskadet etter ulykken.

– Plutselig begynte toget å riste. Jeg så ut av vinduet og det kom gnister fra sidene av toget. Så knuste ruter og glasskårene fløy mot oss, takplatene løsnet og alt ble sort, sier Simon Voldsgaard Tøndering.

Hjalp til

Han forteller at tre vogner ble truffet av det som senere viste seg å være et tak fra en godsvogn. Voldsgaard Tøndering satt i den midterste vognen av de tre.

– Vognen ble totalskadet, men det var mange flere skadede i vognen som var foran og bak. Folk fikk panikk, sier han.

19-åringen forteller at de måtte knuse ruten for å komme inn til vognen foran.

– Vi prøvde å hjelpe noen ut, den siste vi fikk ut var etter 45 minutter. Han hadde brukket både armen og ribbein, forteller Voldsgaard Tøndering.

les også

Togulykke i Danmark: Minst seks døde

Måtte stenge broen

Onsdag ettermiddag letter dykkere etter vrakdeler som kan ha falt i vannet under broen.

På Twitter ber Fyns politi skuelystne om å vise respekt for de berørte av ulykken. Onsdag ettermiddag måtte de stenge broen på grunn av uoppmerksomme bilister og køer av nysgjerrige skuelystne ved ulykkesstedet, skriver DR.

– Kikkekø på motorveien er like farlig og lite hensiktsmessig som alle andre køer, skriver politiet på Twitter.

Politiet har så langt skrevet 40 forelegg for bruk av mobiltelefon, fordi bilistene tok bilder av ulykkesstedet på broen.

Vi har skrevet 40 sager for at bruge mobiltelefon, hvor bilisterne havde travlt med at tage billeder af ulykkesstedet på Storebæltsbroen. Det er SÅ MEGET ikke i orden. Vis nu respekt for de berørte - og overhold i øvrigt færdselsloven!!! #politidk

— Fyns Politi (@FynsPoliti) January 2, 2019

Gjemte seg under setet

Li Peng var passasjer på toget da ulykken inntraff. Da hun snakket med danske TV 2 onsdag morgen, fortalte hun at hun fikk sjokk og gjemte seg under setet.

– Jeg var veldig nervøs og folk var sjokkert. Akkurat nå sitter vi i vognen og vet ikke hvor lenge vi skal være her. Det er som å være med i en film, sa Peng til TV 2.

De 131 passasjerene blir brakt til et evakueringssenter i Nyborg.

– Vi fikk alle sjokk

– Vi kunne merke en meget hard oppbremsing, og så var det som om det ble blåst noe grus opp på siden, sier 26-åringen Tore Bentsen til BT.

Han var fortsatt om bord på toget da avisen snakket med ham. Hverken Bentsen eller passasjerene rundt ham ble skadet, forteller han.

– Men vi fikk alle sammen et sjokk, sier Bentsen.

Han sier det føltes som om toget falt av skinnene.

Han forteller at flere ambulanser og et helikopter har rykket ut til toget.

– Føler oss trygge

Heidi Langberg Zumbusch forteller til DR at hun gikk på toget i Nyborg, og så vidt hadde fått satt seg da ulykken inntraff.

– Det lød et brak, og så begynte vinduene å sprenge over hodene på oss. Vi fløy ned på gulvet, og så stoppet toget.

Selv kom hun uskadet fra ulykken.

– Vi var heldige. De som satt i vognen foran oss, var ikke så heldige.

Til DR roser hun hjelpemannskapet som har fulgt opp passasjerene.

– Det har vært god stemning, og vi har støttet hverandre. Vi følte oss trygge i situasjonen, og jeg synes de har håndtert saken riktig godt, sier Zumbusch.

– Fokus har vært å redde liv

Til Ekstra Bladet opplyser Banedanmark at Havarikommisjonen vil foreta en undersøkelse for å fastslå hva som forårsaket ulykken. Danske TV 2 melder i 10-tiden onsdag formiddag at Havarikommisjonen er på plass på ulykkesstedet.

– Vi er i gang med etterforskning, men det som har vært fokus nå har vært å redde liv, og ta hånd om passasjerer og personale. Hvordan dette kunne skje, må vi komme tilbake til, sier Arne Gram, politidirektør i Fyns Politi på en pressekonferanse halv elleve.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder