UVENTET BESØK: President Donald Trump og førstedame Melania Trump kom på overraskelsesbesøk til Irak andre juledag. Foto: Jonathan Ernst / REUTERS/ NTB scanpix

Trump på uanmeldt julebesøk i Irak

USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump besøkte soldater på den amerikanske militærbasen Al Asad andre juledag.

 • Carina Hunshamar

Artikkelen er over ett år gammel

Det hvite hus hadde ikke varslet om besøket på forhånd, og presidentens tur til Midtøsten ble først kjent da det dukket opp bilder av dem amerikanske presidenten i Irak sent onsdag kveld.

– President Trump og førstedame Melania Trump dro til Irak sent på kvelden første juledag for å besøkte våre soldater, for å takke dem for deres tjeneste og ønske dem en god jul, skriver Det hvite hus’ pressetalsperson Sarah Sanders på Twitter.

Også USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var med til Irak, der Trump ble tatt imot av USAs ambassadør Doug Silliman.

JULEBESØK: Trump dro på julebesøk til den amerikanske militærbasen Al Asad i Irak. Foto: Andrew Harnik / AP Photo/ NTB scanpix

«Ingen planer» om å trekke seg ut

Irak-besøket skjer kort tid etter at den amerikanske presidenten kunngjorde at USA skulle trekke ut om lag 2000 soldater fra Syria. Under besøket til Irak, sa Trump at USA ikke har «noen planer» om å trekke soldatene sine ut av Irak, samtidig som han forsvarte beslutningen om å trekke seg ut av Syria

Pentagon: Ordren om tilbaketrekning fra Syria er signert

– Faktisk kan vi bruke Irak som en base hvis vi skal gjøre noe i Syria, sa Trump.

Samtidig sa han at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har lovet å ta seg av alle «rester» av IS i Syria.

les også

Ekspert: USAs tilbaketrekning gir Tyrkia frie hender i Syria

Første krigssonebesøk

Dette er den amerikanske presidentens første besøk til en krigssone siden han ble valgt i 2016. Trump har tidligere blitt kritisert for å ikke besøke amerikanske soldater som kriger i utlandet.

I et intervju med nyhetsbyrået AP tidligere i oktober sa Trump at han «kom til å besøke amerikanske soldater på et eller annet tidspunkt», men slo fast at det «det ikke er veldig nødvendig». Etter det begynte han å snakke om at han skulle gjøre det.

Les også

Mer om

 1. Irak
 2. USA
 3. Det hvite hus
 4. Donald Trump
 5. Melania Trump

Flere artikler

 1. Trump i Irak: Blåste opp lønnsøkningen til soldatene

 2. Trump høster kritikk for Irak-besøk

 3. Glisende Trump og Melania med El Paso-overlevende baby vekker oppsikt

 4. Trump møtte skyteofre: – De har vært gjennom så mye

 5. Trump holder fast på å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan og Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder