Gul vest-leder alvorlig skadet av politiets kuler - kan miste øyet

En profilert leder av de franske «gule vestene», er lagt i koma og kan bli handikappet for livet, etter å ha blitt truffet av en gummikule i en demonstrasjon.

Artikkelen er over ett år gammel

Jerome Rodrigues (40) ble truffet i øyet av en gummikledd kule, avfyrt av politiet, skriver nyhetsbyrået AFP. Hendelsen skjedde lørdag, under den ellevte uken med demonstrasjoner i Paris.

– Dette er en tragedie for ham og hans familie, sier advokat Philippe de Veulle til TV-kanalen BFM.

SÅRET: Her ligger Jerome Rodrigues alvorlig skadet etter å ha blitt truffet av en av opprørspolitiets gummikuler lørdag. Foto: Alfred Yaghobzadeh/ABACAPRESS.COM

Granater og gummikuler

Rodrigues oppholdt seg på Bastilleplassen, da han ble truffet av en såkalt flashball, en gummikule med fire centimeters diameter som brukes av fransk opprørspoliti. Våpenet har blitt svært kontroversielt etter at protestene begynte i november, skriver NTB.

les også

De gule vestene krever svar fra Macron: – Begeret er fortsatt fullt

Krever kroppskamera

Nær 80 lignende skader har blitt registrert, som følge av politiets bruk av våpenet, skriver Guardian.

PRESSEKONFERANSE: Jerome Rodrigues holdt en pressekonferanse på Cochin sykehuset i Paris, en dag etter at han ble skadet i øyet. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Den franske innenriksministeren Christophe Castaner beordret nylig politifolk som brukte våpenet til også å bruke kroppskamera, for å dokumentere det som skjedde.

les også

Gule vester-leder pågrepet i Paris

Ifølge Guardian skal vitner til hendelsen ha plukket opp prosjektilet og gitt det videre til intern-etterforskere i det franske politiet, som nå skal gå inn i saken.

Uttalte seg fra sykesengen

Rodrigues snakket med fransk TV dagen etter hendelsen.

– Alt skjedde så raskt. De kastet en granat mot meg og jeg ble truffet av en kule. Jeg ble angrepet to ganger, en granat i foten og kulen, sa Rodrigues ifølge Guardian.

Han understreket at han fortsatt er pasifist, men at han kommer til å saksøke president Macron, innenriksminister Castaner og politiet som skjøt mot han.

I TV-intervjuet sier Rodrigues at han ble truffet da han forsøkte å geleide folk tilhørende de gule vestene bort fra området. Der hadde konfliktnivået mellom opprørspolitiet og Black Bloc, en aksjonistgruppen som ifølge CNN, er assosiert med mer voldelige metoder, eskalert.

Hele hendelsen er godt dokumentert, siden Rodrigues livestreamet protestene på sin Facebook-side.

les også

Versailles stengt før ny protesthelg i Frankrike

84 000 på det meste

Bevegelsen de gule vestene, startet sist november, som en protest mot en grønn skatt på drivstoff. Men protestene har vokst til å gjelde hele Macron sin regjering.

En presset Macron har lovet å øke minstelønnen og droppe nye skatter på pensjon. Men dette har ikke dempet protestene.

Ifølge det franske innenriksdepartementet deltok så mye som 84 000 mennesker i protestene lørdag for en uke siden.

STILLER TIL EU-VALG: Ingrid Levavasseur, en av de andre lederprofilene i de gule vestene. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Bevegelse til parti

De gule vestene har nominert ti kandidater til EU-valget i mai, skriver flere medier, deriblant BBC søndag kveld. Bevegelsen ønsker å ha 79 kandidater på listen innen fristen går ut i februar.

Bevegelsen kaller seg RIC, oversatt til «borgerlig ledet bevegelse», og ledes av Ingrid Levavasseur. Hun er en av bevegelsens mest fremtredende lederskikkelser og alenemor til to.

Ifølge NTB vil RIC ta avstand fra «avgjørelser til europeiske institusjoner og ordre fra finansfolk og teknokrater som har glemt hva som egentlig teller: menneskelighet, solidaritet og planeten.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder