UTFORDRER: Opposisjonsleder Juan Guaidó vinker til oppmøtte i Caracas i Venezuela 2. februar. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters

Norge anerkjenner ikke Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela

I motsetning til USA og flere europeiske land, anerkjenner ikke den norske regjeringen opposisjonleder Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela.

  • NTB
  • Andrea Rognstrand

– Norge har som tradisjon å anerkjenne stater, ikke regjeringer. Vi har hele tiden gitt uttrykk for vår støtte til Juan Guaidó som den valgte og legitime president i nasjonalforsamlingen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Guaidó, som er leder av Venezuelas nasjonalforsamling, utropte seg selv til president for to uker siden, men har fortsatt liten reell makt og tilsynelatende lite støtte fra landets væpnede styrker.

ANERKJENNER IKKE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge opprettholder kravet om respekt for demokratiske rettigheter og nyvalg. Foto: Frode Hansen, VG

Eriksen Søreide gjentar også tidligere uttalelser om at Norge oppfordrer partene til dialog som kan føre til nyvalg.

– Vi opprettholder kravet om respekt for demokratiske rettigheter og nyvalg. Situasjonen i Venezuela er tilspisset, og vi oppfordrer partene til å etablere en inkluderende politisk prosess som kan lede til nyvalg. Norge har dialog med begge parter og har tilbudt dem assistanse til en slik prosess dersom og når de måtte ønske det, sier hun.

FØLGER MED: Professor Benedicte Bull, som forsker på Latin-Amerika ved Universitetet i Oslo, følger utviklingen i Venezuela. Foto: Universitetet i Oslo

Norge kan forsøke å bli tilrettelegger

– Jeg ser på dette som å trå litt forsiktig. Man er ikke nødvendigvis uenig, men at det er greit å ha aktører med litt ulikt ståsted for at regjeringen skal trekke seg tilbake. Hvis de er presset opp i et hjørne, kan det være vanskelig å utrette noe, sier statsviter Benedicte Bull, som forsker på Latin-Amerika ved Universitetet i Oslo, til VG. 

Hun tror det er to ting man nå forsøker å oppnå i Venezuela. Det ene er et regjeringsskifte ved nyvalg. Det andre er en god prosess som gjør at et regjeringsskifte skaper en langsiktig fredelig løsning. 

I denne prosessen kan Norge kanskje forsøke å være en tilrettelegger. 

– Det er ingen tvil om at regjeringen gir klar støtte til Guaidó, men det er litt forsiktig spill, som kanskje ikke er så dumt i denne situasjonen. 

– Går det mot en løsning i Venezuela?

– Jeg tror det skjer ting hver dag nå. Jeg tror vi kommer til å se en endring i situasjonen.

Hun sier imidlertid at en løsning ligger langt fram i tid. 

– En løsning måtte være en overgangsregjering, fred og en løsning på de økonomiske problemene. 

les også

Europeiske land anerkjenner Guaidó

Ønsker nyvalg

Etter at president Nicolás Maduro mandag avviste å følge opp kravet fra sju EU-land om å lyse ut nyvalg innen søndag, gikk Frankrike, Spania, Storbritannia og Sverige mandag til det skrittet å kunngjøre offentlig at de anerkjenner Guaidó som Venezuelas fungerende president. Kort tid etter sluttet Danmark, Litauen, Nederland, Portugal, Tyskland og Østerrike seg til.

Landene oppfordrer Guaidó til å lyse ut nyvalg så raskt som mulig.

– Vi jobber for at demokratiet skal komme tilbake til Venezuela, med menneskerettigheter, valg og ingen flere politiske fanger, sa den Spanias statsminister Pedro Sanchez i en TV-tale, ifølge AP.

Maduro, som har bakgrunn som fagforeningsleder, busssjåfør og utenriksminister, beskylder USA for å driver økonomisk krigføring mot Venezuela og hause opp kuppmakere i håp om å få kontroll over landets oljeressurser, skriver Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder