VIL FLYTTE: Søsknene Cengiz (24) og Zehra Yildirim (33) planlegger begge å flytte fra Tyrkia. – Alle jeg kjenner har enten flyttet eller vil flytte, sier Cengiz. VG møter dem i bydelen Besiktas i Istanbul. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Tyrkia rammet av hjerneflukt: – Vi vil vekk herfra

ISTANBUL (VG) Tyrkias unge og utdannede flykter landet i alarmerende fart. Mange føler seg utrygge og ufrie under president Erdogans styre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den unge generasjonen tyrkere mister fremtidshåpet. Stadig flere flytter til Vesten. Og blant dem som fortsatt er i Tyrkia, er det mange som planlegger å reise.

– Jeg vil ikke bo i Tyrkia lenger, jeg vil vekk herfra. Jeg tjener ikke nok, jeg liker ikke politikken her og jeg føler meg ikke trygg. Aller mest er jeg redd for regjeringen. Jeg er ikke fri til å gjøre som jeg vil, sier Zehra Yildirim (33).

Hun har en bachelor i fransk litteratur og en master i ledelse fra Ankara, mens broren Cengiz (24) studerer jus i Istanbul på tredje året. Nå vil begge forlate hjemlandet.

les også

Slik blir Erdogans Tyrkia islamisert

Pluss content

Hjerneflukten fra Tyrkia rammer på verst tenkelige tidspunkt, i en tid der landet står på randen til en økonomisk kollaps og trenger kloke, unge hoder for å sikre fremtiden.

FÅ IGJEN: Zehra og Cengiz Yildirim forteller at mange av vennene deres allerede har flyttet fra Tyrkia. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Farvel til Gezi-generasjonen

Nylig offentliggjorde Det tyrkiske statistikkinstituttet tall som viser en foruroligende utvikling:

Fra 2016 til 2017 økte andelen som flytter på grunn av økonomiske, politiske, sosiale og kulturelle årsaker med hele 42,5 prosent. I fjor var det dermed over 250.000 personer som valgte å emigrere.

Det er hovedsakelig de unge og urbane som ikke lenger ser noen fremtid i Tyrkia. Blant dem som reiste, var 42 prosent i alderen 25 til 34 år. 57 prosent kom fra storbyer som Istanbul, Ankara, Antalya, Bursa og Izmir.

Mange av dem tilhører den såkalte Gezi-generasjonen, som deltok i de regimekritiske protestene i 2013.

les også

Folket delt i to: Derfor valgte de Erdogan

– Tyrkia mister dessverre sine kvalifiserte menneskelige ressurser gjennom en hjerneflukt, har landets industri- og teknologiminister Mustafa Varank slått fast, ifølge Al Monitor.

President Recep Tayyip Erdogan har bedt tyrkiske ingeniører i utlandet om å flytte hjem i et forsøk på å reversere den negative trenden.

Derfor drar de

Bakteppet for at flere utvandrer fra Tyrkia er sammensatt:

De siste årene i Tyrkia har vært turbulente, med en rekke blodige terrorangrep, et kuppforsøk, en folkeavstemning og et president- og parlamentsvalg.

Samtidig pågår det en omfattende utrensking av personer som myndighetene anklager for terrorkoblinger og oppvigleri, noe som har rammet offentlig sektor og akademia hardt. Ytringsfriheten er under sterkt press, og Tyrkia har satt verdensrekord i fengslede journalister.

les også

Kvinnedrap øker i Tyrkia: Helin (17) skutt utenfor skolen

Pluss content

I tillegg kommer en valutakollaps og høy inflasjon, samt økt islamisering av samfunnet.

«Situasjonen blir bare verre og verre. Jeg vil ikke at mine fremtidige barn skal vokse opp i Tyrkia» sier Zehra.

33-åringen vil flytte til Tyskland for å ta en doktorgrad i menneskerettigheter, mens lillebroren planlegger Erasmus-utveksling til Spania eller Italia.

HAR FLYTTET: Cosku Can Horuz (26) flyttet fra hjembyen Istanbul i fjor høst. Nå bor han i Wien. Foto: Privat

Flyttet til Østerrike: – Her føler jeg meg fri

Psykologistudenten Cosku Can Horuz (26) var blant de hundretusener av menneskene som protesterte mot Erdogans styre under Gezi-protestene. I fjor høst flyttet han fra Istanbul til Wien i Østerrike. Det angrer han ikke på:

«Jeg føler meg mye friere her enn i Tyrkia. Her kan jeg si høyt at jeg ikke liker Erdogan-regjeringen», sier Horuz på telefon fra Wien.
les også

Så splittet er Tyrkia

Han forteller at han flyttet for å få en bedre utdanning og fordi han er imot den politiske utviklingen i Tyrkia. Flere av vennene hans er blitt straffeforfulgt etter Gezi-protestene.

26-åringen har knapt noen venner igjen i Istanbul, en by han har bodd i hele livet. Nå hjelper han andre tyrkere som vil flytte til Østerrike med å søke visum og studieplass.

– Planen min var å flytte hjem etter hvert. Men nå er det utenkelig, sier Horuz.

SER INGEN FREMTID: «Deniz» har mistet håpet om at Tyrkia vil utvikle seg til det bedre, og planlegger å flytte utenlands. VG møter henne i Kadiköy i Istanbul. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Mener akademia tømmes for kritiske stemmer

På den asiatiske siden av Istanbul møter VG den 32 år gamle fysioterapeuten «Deniz». Snart vil hun være en del av hjerneflukt-statistikken. Hun planlegger å flytte til USA.

– Jeg vil ta en doktorgrad i sosialmedisin, men etter alle utrenskingene innen akademia er ikke Tyrkia et alternativ. Det er få akademikere igjen som tør å heve stemmen, og regjeringen nedprioriterer humaniora, sier «Deniz».

VIL TA PHD: «Deniz» ønsker å ta en doktorgrad innen medisinsk antropologi, men mener tilbudet i Tyrkia er dårlig for alle fag innen humaniora. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Hun våger ikke å stå frem med ekte navn fordi hun jobber i staten. Offentlig ansatte i Tyrkia er i stor grad ilagt munnkurv, og kritikk av regjeringen slås hardt ned på.

– Jeg ville ikke ha forlatt Tyrkia hvis omstendighetene var annerledes. Regjeringen har knust mange hjerter, og fortsetter med det. Hjerneflukten er et stort tap for Tyrkia. Jeg vet ikke hvordan denne skaden skal kunne rettes opp, sier 32-åringen.

VIL BORT: Sinan (31) vil flytte til Canada for å ta en master i engelsk. I dag bor han på det tyrkiskokkuperte Nord-Kypros. Han ønsker ikke å bli sitert ved etternavn av hensyn til familien. Foto: Privat

Alevi, kurder og homofil

På det tyrkiskokkuperte Nord-Kypros planlegger Sinan (31) hvordan han skal komme seg bort fra tyrkisk jord.

– Jeg føler at jeg står på feil side i alt: Jeg er alevi (en religiøs minoritet i Tyrkia red.anm.), kurdisk og homofil. Det er tre ganger uflaks i vårt samfunn. Jeg føler at jeg ikke hører hjemme i Tyrkia, sier han på telefon til VG.

les også

Jagland irettesetter Erdogan om menneskerettigheter

Sinan, som opprinnelig er fra Tyrkia, underviser i engelsk på middelhavsøya, og vil søke seg inn på en master i engelsk litteratur i Canada.

– Jeg håper jeg får sjansen til å bo i et land der jeg blir akseptert og respektert, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder