I TYRKIA: Dette arkivbildet fra november 2016 viser Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på besøk hos Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AA/ABACA

Jagland irettesetter Erdogan om menneskerettigheter

ISTANBUL (VG) Menneskerettighetsdomstolen krever at Tyrkia løslater landets mest kjente, fengslede politiker. Men president Erdogan nekter å lytte.

I over to år har Selahattin Demirtas, tidligere leder for det prokurdiske venstrepartiet HDP, sittet varetektsfengslet i Tyrkia, med en lang rekke tiltaler mot seg.

les også

Mannen Erdogan frykter møtte i retten etter 435 dager

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har konkludert med at den langvarige fengslingen av Demirtas bryter med tre artikler i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), som Tyrkia har ratifisert.

Bakgrunn: Les hele beslutningen her

I KONFLIKT: Selahattin Demirtas har sittet fengslet siden 4. november. Han er saksøkt for terrorpropaganda og for å ha fornærmet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Foto: Adem Altan og Osman Orsal /Scanpix

Men, i tråd med det som etter hvert er blitt et standardsvar fra Tyrkia dersom landet får kritikk fra europeiske institusjoner, avviser president Recep Tayyip Erdogan beslutningen, i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

«Beslutningen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er ikke bindende for oss», svarer Erdogan.

Tar feil

Men Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, skriver til VG at Erdogan tar helt feil:

– Kjennelser fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er bindende, og medlemsland må implementere dem. Tyrkia har tre måneder på seg til å anke kjennelsen, men i mellomtiden bør tyrkiske myndigheter løslate Demirtas, skriver Jagland til VG.

– Jeg er glad for at medier over hele kontinentet har rapportert om kjennelsen, fordi den gir et klart signal til Tyrkia om rettsstatsprinsipper og om hvordan saker mot fengslede parlamentarikere, journalister og borgermestere bør håndteres, legger Jagland til.

Valgkampmøte med det prokurdiske partiet HDP i Diyarbakir i Sørøst-Tyrkia i juni. Presidentkandidaten Selahattin Demirtas (på bildene holdt opp av velgere) satt fengslet. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Hadde immunitet

Demirtas hadde immunitet som folkevalgt parlamentariker, men den ble opphevet kort tid før kuppforsøket i Tyrkia sommeren 2016. Under unntakstilstanden i etterkant, ble han og resten av HDP-ledelsen fengslet.

Demirtas er tiltalt for å holdt taler med «propaganda» til støtte for den terrorstemplede kurdiske gruppen PKK, noe han benekter. Han er også tiltalt for presidentfornærmelser mot Erdogan, en anklage han også benekter.

VG var til stede i retten da Demirtas for første gang fikk treffe en dommer i januar. Han avviste hele saken mot seg som politisk begrunnet.

MØTTE I RETTEN: Selahattin Demirtas under det første fengslingsmøtet i januar, over ett år etter han ble satt i varetekt. Foto: Nilas Johnsen/VG

Rammer ytringsfrihet

Domstolen i Strasbourg har kommet frem til at det var tilstrekkelig grunnlag for mistanke mot Demirtas, men ikke tilstrekkelig grunnlag for den lange varetektsfengslingen.

Det slås fast at fengslingen er et «urettmessig inngrep mot folkets ytringsfrihet», ettersom Demirtas ble holdt i varetekt under den omstridte folkeavstemningen i 2017, som ga president Erdogan utvidet makt.

Demirtas satt også fengslet under det påfølgende presidentvalget i sommer, men fikk stille som kandidat – fra cellen.

les også

Slik driver han valgkamp fra fengselet

Domstolen i Strasbourg har besluttet at å holde Demirtas i varetekt under de to valgene var «kvelende mot pluralisme og begrenset friheten til politisk debatt, som er selve kjernen i et demokratisk samfunn

HDP mener fengslingen av Demirtas nå må avvikles umiddelbart, både av hensyn til Menneskerettskonvensjonen og den tyrkiske grunnloven. Partiet mener de har fått rett i at fengslingen var politisk begrunnet.

– Demirtas er blitt holdt som gissel ulovlig i to år, og må løslates uten forsinkelse. Vedtaket bør betraktes som en presedens for alle de dømte politikerne, skriver partileder Pervin Buldan, i en uttalelse sendt til VG.

PS: Dersom Demirtas dømmes for terrorpropaganda, risikerer han en straff på 142 års fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder