INNREISENEKT: Ukrainas president Petro Porosjenko innførte fredag innreisenekt for russiske menn. Foto: Mykola Lazarenko / AP / NTB scanpix

Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

Ukrainas president Petro Porosjenko har innført innreisenekt for russiske menn mellom 16 og 60 år.

  • Anniken Aronsen
  • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver den ukrainske presidenten på Twitter fredag.

Årsaken skal være å hindre russere å delta i væpnet kamp på ukrainsk jord.

Bakteppet for avgjørelsen er den nylige opptrappingen i konflikten mellom landene etter Russlands dramatiske angrep på tre ukrainske marinefartøy og pågripelsen av mannskapet i Kertsjstredet mellom den annekterte Krim-halvøya og det russiske fastlandet.

Unntakstilstand

Porosjenko innførte onsdag unntakstilstand som omfatter landets grenseregioner i 30 dager, også som en konsekvens av den pågående konflikten. Russland svarte med å advare mot eskalering av spenningen i Øst-Ukraina, og president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov uttalte at unntakstilstanden kunne føre til oppblussing av kamphandlingene mellom separatistene og ukrainske styrker.

På grunn av Ukraina-konflikten ble også det avtalte møtet mellom USAs president Donald Trump og Putin under G20-toppmøtet avlyst.

– Basert på det faktum at fartøyene og sjøfolkene ikke har blitt sendt tilbake til Ukraina fra Russland, har jeg bestemt meg for at det er best for alle involverte parter å avlyse det tidligere oppsatte møtet i Argentina med president Vladimir Putin, skriver Trump på Twitter.

NATO-bønn

Som følge av konflikten kom Ukraina med en bønn til NATO om å sende skip til Azovhavet, som Russland tok sterkt avstand fra. Tysklands statsminister Angela Merkel utelukker imidlertid en militær løsning på den betente konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Vi kan bare løse dette ved å snakke med hverandre. Det finnes ikke en militær løsning, sier hun.

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland
  3. Konflikt

Flere artikler

  1. Våpenhvile i Øst-Ukraina

  2. Ukrainere om konflikten: – Folk er svært redde

  3. Ukrainas president erklærer unntakstilstand - blir beskyldt for å innskrenke demokratiet

  4. Krisen på Krim: NATO-Jens krever umiddelbar løslatelse av ukrainske fartøy

  5. Krise på Krim: – Veldig, veldig alvorlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder