INNREISENEKT: Ukrainas president Petro Porosjenko innførte fredag innreisenekt for russiske menn. Foto: Mykola Lazarenko / AP / NTB scanpix

Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

Ukrainas president Petro Porosjenko har innført innreisenekt for russiske menn mellom 16 og 60 år.

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver den ukrainske presidenten på Twitter fredag.

Årsaken skal være å hindre russere å delta i væpnet kamp på ukrainsk jord.

Bakteppet for avgjørelsen er den nylige opptrappingen i konflikten mellom landene etter Russlands dramatiske angrep på tre ukrainske marinefartøy og pågripelsen av mannskapet i Kertsjstredet mellom den annekterte Krim-halvøya og det russiske fastlandet.

Unntakstilstand

Porosjenko innførte onsdag unntakstilstand som omfatter landets grenseregioner i 30 dager, også som en konsekvens av den pågående konflikten. Russland svarte med å advare mot eskalering av spenningen i Øst-Ukraina, og president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov uttalte at unntakstilstanden kunne føre til oppblussing av kamphandlingene mellom separatistene og ukrainske styrker.

På grunn av Ukraina-konflikten ble også det avtalte møtet mellom USAs president Donald Trump og Putin under G20-toppmøtet avlyst.

– Basert på det faktum at fartøyene og sjøfolkene ikke har blitt sendt tilbake til Ukraina fra Russland, har jeg bestemt meg for at det er best for alle involverte parter å avlyse det tidligere oppsatte møtet i Argentina med president Vladimir Putin, skriver Trump på Twitter.

NATO-bønn

Som følge av konflikten kom Ukraina med en bønn til NATO om å sende skip til Azovhavet, som Russland tok sterkt avstand fra. Tysklands statsminister Angela Merkel utelukker imidlertid en militær løsning på den betente konflikten mellom Russland og Ukraina.

– Vi kan bare løse dette ved å snakke med hverandre. Det finnes ikke en militær løsning, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder