SNAKKER TIL PRESSEN: Otto Warmbier ble presentert for pressen 29. februar 2016 i Pyongyang. Foto: Kim Kwang Hyon / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Død students foreldre saksøker Nord-Korea

Foreldrene til Otto Warmbier, en amerikansk student som var fengslet i Nord-Korea i 17 måneder, saksøker nå Nord-Korea og hevder de torturerte og drepte sønnen deres.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Japansk avis: USA og Nord-Korea planlegger samtaler i Norge

Søksmålet ble registrert i en føderal domstol i USA torsdag, melder blant andre ABC News.

Otto Warmbier var 22 år da han døde 19. Juni 2017, bare seks dager etter at han ble evakuert fra Nord-Korea i koma. Legene ved University of Cincinnati Medical Center som undersøkte ham da han ankom Ohio sa at han hadde alvorlig hjerneskade og ikke reagerte på stimuli.

HEVDER SØNNE BLE TORTURERT: Her føres Otto Warmbier bort i høyesterett i Pyongyang i Nord-Korea 16. mars 2016. Foto: Jon Chol Jin / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Amerikaneren ble arrestert i Nord-Korea i januar 2016, anklaget for å forsøke å stjele en propaganga-plakat under en sightseeing-tur.

Han innrømmet senere at han hadde stjålet et propagandabanner fra et hotell reisefølget hans hadde bodd på. Etter én times rettssak i mars 2016, ble Warmbier dømt til 15 års straffearbeid.

les også

Otto Warmbiers foreldre forteller om sønnens hjemkomst: – Han var blind. Han var døv.

Faren, Fred Warmbier, sier i en uttalelse at søksmålet er et forsøk på å holde Nord-Korea ansvarlig for sine handlinger.

les også

Tre amerikanere og en canadier fortsatt i Nord-Koreas arbeidsleire

«Otto ble tatt til fange og hold fanget av politiske grunner. Han ble brukt som en brikke og ble pekt ut for spesiell hard og brutal behandling av Kim Jong-un. Kim og hans regime fremstiller seg som uskyldige, men de ødela vår sønns liv med overlegg.»

les også

Otto Warmbier bisatt

Utenriksdepartementet i USA sier i en uttalelse at de kondolerer til familien, og at de av respekt for familien ikke har ytterligere kommentar.

Foreldrene har tidligere fortalt om hvilken tilstand sønnen var i da han ble fraktet hjem. I et intervju med Fox News sa de:

– Han var blind. Han var døv. Vi så på ham og forsøkte å trøste ham, det så ut som noen hadde tatt en tang og stokket om tennene hans, forteller faren i intervjuet.

BISATT: Otto Warmbier ble gravlagt 22. juni 2017 i Wyoming i Ohio. Foto: Bryan Woolston / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Det var det amerikanske utenriksdepartementet som fikk gjennomført løslatelsen av Warmbier som var student ved University of Virginia.

Nord-Koreas myndigheter på sin side har hevdet at de hverken har behandlet Warmbier grusomt eller torturert ham. De har hevdet Warmbier falt i koma etter at han ble rammet av botulisme og hadde tatt en sovepille.

les også

Den store kampen: Kim mot Trump

Amerikanske leger har imidlertid sagt at de ikke fant noen tegn på aktiv botulisme hos Warmbier.

Saken kommer samtidig med toppmøtet mellom Nord– og Sør-Korea, og like før president Donald Trump skal møte Kim Jong-un for å snakke om atomnedrustning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder