SVERIGE RUNDT: Jimmie Åkesson er på valgkampturné i Sverige. Foran noen hundre tilhengere i Eskilstuna i Sverige snakket han om innvandring og hvordan han mener sosialdemokratene har ødelagt det svenske samfunnet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Jimmie Åkesson til VG om voldtektsrapport: – Ikke trygt for svenske jenter

ESKILSTUNA (VG) Sverige rystes av nye tall som viser at nær seks av ti dømte voldtektsmenn har utenlandsk bakgrunn. – Det er vi som har ønsket en sånn studie, hevder SD-leder Jimmie Åkesson.

 • Axel Støren Wedén
 • Edda Drægni
 • Espen Rasmussen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Jubelen stiger når Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson entrer Strömsholmen på valgkampmøte i arbeiderbyen Eskilstuna.

Partiet hans har 49 plasser av de totalt 349 i riksdagen.

På noen meningsmålinger ligger Sverigedemokraterna an til å kunne få mellom 80 og 90 plasser etter valget. Noe som vil være et høyrepopulistisk jordskjelv i svensk politikk.

Åkesson er i politisk medvind og sparker i alle retninger. Et ekstra spark retter han til hver side av det politiske spekteret, både Socialdemokraterna og Moderaterna, for det han mener har vært en aktiv fortielse av voldtektsstatistikk i landet over flere år.

les også

Dette er Jimmie Åkessons drømmeregjering

– Det er ikke trygt for svenske jenter på gaten i flere svenske byer sent på kvelden. Jeg har sett statistikk på at hver tiende unge svenske kvinne har blitt utsatt for et form for seksuelt overgrep. Så man er dessverre ikke trygg, sier han til VG.

Videre mener han at voldtektene handler om kulturelle skiller og at det handler om skjerping av straff for seksuelle forbrytelser og å gi politiet flere ressurser til å etterforske voldtektssaker.

– De ressursene har de ikke i dag, og sakene blir som aller oftest henlagt.

En ny gjennomgang fra SVTs «Uppdrag gransking» viser at 58 prosent av gjerningspersonene i dømte voldtekter er født i utlandet. Åtte av ti overfallsvoldtekter har blitt begått av utlendinger.

– Jeg er ikke overrasket. Jeg beklager at regjeringen har nektet å gjøre en ordentlig studie på dette i flere år. Det er grunn til å tro at tallene er ekstra ille, siden andre generasjonsinnvandrerere ikke er inkludert, og heller ikke de voldtektene som ikke har endt med domfellelse, sier Åkesson til VG.

les også

Lokal SD-politiker lenket til sang med refrenget: «Svensker er hvite og landet er vårt»

På valgkampmøte i Eskilstuna snakker han om å sende ut flere utenlandske statsborgere som har begått kriminalitet i Sverige. Han foreslår en innskjerping:

– At den kriminelle har en eller annen tilknytning til Sverige, er ikke interessant for oss. Har du begått et lovbrudd, og selv om du har familie her i Sverige, så skal du ut, sier Åkesson, og lanserer også struping av bistand som et alternativ:

– Land som vegrer seg mot å ta imot sine statsborgere, må vi strupe bistanden til og legge diplomatisk press på, sier han.

Fikk du med deg? Overgrepene i Köln

Les også: Festivalpersonale bedt om ikke å overreagere på seksuelle overgrep

POPULÆR POPULIST: SD-leder Jimmie Åkesson bruker de siste ukene før riksdagsvalget til å reise rundt i Sverige og møte tilhengerne sine. Foto: Espen Rasmussen / VG

Innvandringsekspert: – Det har vært en forsiktighet som har vært litt overdreven i lang tid.

Rådgiver i Tankesmien Agenda Sylo Taraku som har innvandring, integrering og populisme som sine primære fagområder, sier det som skjer i nabolandet, er en konsekvens av en overdreven forsiktighet som har dominert i Sverige i lang tid:

les også

Valg i Sverige: – Vil ikke bidra til ny sosialdemokratisk regjering

– Nå dominerer det imidlertid denne debatten helt. Det er et viktig tema, men det kommer kanskje litt på etterskudd. Plutselig handler alt om innvandring.

– Hvor spesielt det er at denne statistikken ikke har blitt tatt opp før?

– Det er jo selvfølgelig spesielt, fordi det er viktig informasjon, men det har vært fordi klimaet har vært så polarisert. Det er greit å være politisk korrekt, men politikken og debatten må basere seg på kunnskap og fakta.

les også

Jimmie Åkesson: – Jeg kommer ikke til å sitte i regjeringen

– I Sverige har man ikke ønsket å gi innvandringskritikerne rett.

Han trekker fram at vi i Norge har hatt både mer kunnskap på hva som foregår, gjennom blant annet Brochmann-rapportene som har belyst konsekvensene av innvandring.

I MEDVIND: Jimmie Åkesson, leder i Sverigedemokraterna, på valgkampturné i Sverige. Foran noen hundre tilhengere i Eskilstuna i Sverige snakket han om innvandring og hvordan han mener sosialdemokratene har ødelagt det svenske samfunnet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Studien til SVTs TV-program for undersøkende journalistikk viste også at åtte av ti overfallsvoldtekter har blitt begått av utlendinger.

les også

Bilbrannene i Sverige: – Nå skal jeg stemme Sverigedemokraterna

Åkesson sier mediene og regjeringen har lagt lokk på ting som dette.

– Det er bare vi som har ønsket å se en sånn studie. Nå prøver Moderaterna å få det til å høres ut som de har ønsket en sånn studie hele tiden, fordi det er valg, sier SD-lederen.

– De har vært redd for at slike tall vil føre til rasisme

Sjefredaktør og grunnlegger av den nordiske medieplattformen Broenxyz, Hilde Sandvik, synes det er bra med fokus på på undertrykkelsen av overgrepstallene. Sandvik sier det imidlertid ikke kun er Sverigedemokraterna som har forsøkt å dra dette frem i lyset.

les også

Lokalpolitikere i Moderaterna trosser lederens Sverigedemokraterna-nekt

Hun trekker frem Ann Heberlein fra Moderaterna som et eksempel på en som lenge har vært opptatt av- og skrevet om problemstillingen, og ønsket å få dette belyst.

IKKE ALENE: Hilde Sandvik sier at Jimmie Åkessons utspill sier noe om et endret debattklima i Sverige. Hun mener likevel Sverigedemokraterna ikke er de eneste som har forsøkt å belyse voldtektsproblematikken. Foto: Helge Skodvin

Moderaterna-politikeren ble selv voldtatt i starten av tyveårene. I januar opprettet hun en kampanje og donasjonsside på Kickstarter for å oppfylle ønsket om å undersøke koblingen mellom innvandring og de dramatiske voldtektstallene i Sverige, i en ny bok.

«Ironisk nok vet vi mer om kvinnene som voldtas enn om mennene som voldtar», skrev hun i Kickstarter-annonsen.

– I løpet av et døgn hadde hun samlet inn mange penger for å gjøre dette prosjektet. Kickstarter svarte imidlertid med å legge ned kampanjen.

Mer åpenhet i den svenske politiske debatten

Sandvik mener det at voldtektstallene nå blir åpent diskutert, tyder på et endret debattklima i Sverige.

les også

Bilbrannene i Sverige: – Nå skal jeg stemme Sverigedemokraterna

Taraku er enig:

– Ja, det har skjedd et stemningsskifte der. Nå snakker man om utenforskap, gettoer og voldtekter. Men det kommer på en gang alt sammen, og det er uheldig for det skaper fremmedgjøring. Det hadde vært bedre om man tok det når det var aktuelt.

IKKE OVERRASKET: Jimmie Åkesson er ikke overrasket over tallene som kom frem av SVTs «Uppdrag gransking» da det undersøkende TV-programmet onsdag viste at over halvparten av gjerningsmennene i voldtektssaker er født i utlandet. Åkesson mener regjeringen og mediene har forsøkt å legge lokk på problemstillingen. Foto: Espen Rasmussen / VG

– Denne saken kommer til å tjene oss inn mot valget

På valgkampmøte i Eskilstuna, snakket Jimmie Åkesson om samme tendenser:

– Grensene flyttes for hva som diskuteres, og det er bra at det kommer frem.

les også

Sverigedemokraterna: – Får uformell hjelp fra personer i Frp

– Denne saken kommer til å tjene oss inn mot valget, fordi vi har vært de eneste som har løftet frem dette. Det er derfor de andre partiene nå plutselig begynner å snakke om voldtekter og trygghet for svenske kvinner, sa han også.

Både Sandvik og Taraku er imidlertid i tvil om hans utspill i debatten vil ha noen særlig uttelling i det svenske valgresultatet som blir avgjort 9. september.

Selv om Taraku sier Sverigedemokraterna absolutt tjener på at dette kommer på dagsorden, poengterer han at partiet faktisk har gått litt ned den siste tiden.

– Nå har SD hatt fremgang, men det blir spennende å se om de kommer til å fortsette å øke. De har ikke økt den siste tiden. Så det tyder på at de muligens ikke har mer å hente.

Mer om

 1. Valg i Sverige
 2. Voldtekt
 3. Innvandring
 4. Sverige
 5. Sverigedemokraterna

Flere artikler

 1. Jimmie Åkesson: – Det er ikke plass til flere flyktninger i Sverige

 2. Svikter «sossarna»: - Vi må jobbe til vi dør

 3. Sverigedemokratene fosser frem

 4. Åkesson etter SVT tok avstand fra innvandringsinnlegg: – Skandale!

 5. SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse: – Ville aldri skjedd i Norge

Fra andre aviser

 1. – Sverigevenner, vi har tenkt å vinne!

  Bergens Tidende
 2. Syv ting du må vite fra det svenske valget

  Fædrelandsvennen
 3. Hun har fått til det samboeren Jimmie Åkesson ønsker å gjøre i hele Sverige

  Aftenposten
 4. De svenske partilederne gjør alt de kan for å ignorere Jimmie Åkesson. De lykkes ikke særlig godt.

  Aftenposten
 5. Svensker bosatt i utlandet kan avgjøre valget

  Aftenposten
 6. Sverigedemokraterna vil ha «swexit» - synes den norske EØS-modellen er bedre enn EU

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no