PROTESTER: Mandag var den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix

USA blokkerte FN-oppfordring om etterforskning av Gaza-volden

USA har blokkert en oppfordring fra FNs sikkerhetsråd om en uavhengig etterforskning etter den dødelige volden på Gazastripen, opplyser diplomater til AFP.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Sikkerhetsrådet uttrykker sinne og sorg for drapene på palestinske sivile som utøver sin rett til å protestere fredelig, heter det i et utkast av uttalelsen nyhetsbyrået har fått tak i.

les også

Jødiske aktivister demonstrerte mot USAs ambassadeflytting utenfor Trump-hotell

Videre i utkastet heter det at Sikkerhetsrådet oppfordrer til en uavhengig og åpen etterforskning for å finne de ansvarlige.

Hastemøte

Tirsdag skal Sikkerhetsrådet diskutere mandagens sammenstøt i et hastemøte. Det var Kuwait som ba om møtet mandag.

– Vi fordømmer det som har skjedd, sa Kuwaits FN-ambassadør Mansour al-Otaibi. Kuwait er for tiden medlem av Sikkerhetsrådet.

les også

USA om Gaza-konfrontasjonene: – Israel har rett til å forsvare seg selv

Palestinernes FN-utsending ønsker at Sikkerhetsrådet skal fordømme handlingene. Samtidig ønsker Israels ambassadør at Sikkerhetsrådet skal fordømme Hamas, den islamistiske bevegelsen som styrer Gazastripen.

Det er uklart hva som vil komme ut av møtet. Etter et hastemøte etter lignende protester i mars ba rådets medlemmer begge sider om å holde tilbake, men kom ikke fram til noen tiltak eller en felles uttalelse.

58 drept

Mandag, samme dag som Israel og USA feiret åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem, ble den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel. 58 palestinere ble drept og over 2.700 ble skadd i demonstrasjonene, ifølge helsedepartementet på Gazastripen.

les også

Knesset-representant om Gaza-protestene: Et blodbad

Israel argumenterer med at det forsvarer landets grenser og anklager Hamas for å bruke demonstrasjonene som bakteppe for å utføre angrep.

Den israelske hæren (IDF) anslår at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder