Nye fredsforsøk på Sri Lanka

Statssekretær Vidar Helgesen møtte søndag den nyinnsatte statsministeren på Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, og innledet dermed forsøket på å få fart i fredsprosessen i landet igjen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Helgesen møter også president Chandrika Kumaratunga under sitt besøk i landet. Presidenten ba nylig statsminister Kjell Magne Bondevik å sette i gang fredsmeklingen igjen. Prosessen stanset opp i november på grunn av maktkampen mellom Kumaratunga og den nylig avgåtte statsministeren, noe som utløste nyvalget 2. april. Kumaratunga vant en knapp seier med sitt parti og sine allierte i valget.

Helgesen reiser hjem fra Sri Lanka senere søndag, men spesialutsendingen Erik Solheim vil bli i landet og ha samtaler med tamilske opprørsledere. LTTE-geriljaen sier de er villig til å gjenoppta forhandlingene. Men det er avhengig av at president Kumaratunga virkelig ønsker fredsforhandlinger, og hennes holdning til flere sentrale spørsmål. Blant dem er om LTTE blir godtatt som likeverdig partner i forhandlingene, og om forhandlingene gjenopptas på grunnlag av LTTEs forslag til selvstyre i de tamilske områdene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder