POLITIKERTRETTHET: I pølseboden Curry7 diskuterer kunde Andrea Winter og innehaver Zeifert det politiske kaoset i landet. Problemet er at folket ikke relaterer seg til politikerne lenger, mener Winter. Foto: Odin Jæger, VG

Angela Merkel i krise: – Dette er begynnelsen på slutten

BERLIN (VG) Angela Merkel har ikke lykkes i å danne regjering. Nå kan det gå mot nyvalg, og mot slutten for Merkel som leder.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Odin Jæger (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Den politiske krisen i Tyskland har toppet seg etter at regjeringsforhandlingene mellom Angela Merkels parti, søsterpartiet CSU, Fridemokratene og De grønne, brøt sammen natt til mandag. Etter to måneders politisk limbo er det eneste som er klart, at i Europas største demokrati klarer ikke politikerne bli enige om hvem som skal styre landet.

– Vi vet egentlig ingen ting og det er helt umulig å spå hvor dette vil ende. Det eneste jeg føler meg ganske sikker på, er at dette er begynnelsen på slutten av Merkels æra, sier journalist Andrea Winter til VG, i det hun sikrer seg siste pølse i currywurstbua Curry7 i bydelen Kreuzberg.

Ukjent terreng

Tyskere som Winter, med hjerte for det etablerte, enten det er mainstream storkoalisjoner eller tyske pølser, kan nå bli kastet inn i noe så uvanlig som nyvalg. Da den hardt pressede forbundskansleren mandag kveld gjestet statskanalen Die Erste, gjorde Merkel det klart at hun ikke har noen planer om å forsøke å danne en mindretallsregjering. Da vil hun heller at tyskerne kalles til stemmelokalene igjen, forklarte Merkel. Samme dag ba Tysklands president Frank-Walter Steinmeier landets partier om å unngå nyvalg, og uttrykte bekymring om hva Europa ville tro om ikke politikerne i Europas største og økonomisk sterkeste nasjon klarte å samarbeide.

– Nyvalg er noe som er både oppsiktsvekkende og har en historisk bismak for mange, fordi det ikke har skjedd siden det politisk turbulente 30-tallet. President Steinmeier vil nok gjøre sitt aller ytterste for å unngå et slikt utfall for landet, men situasjonen nå virker veldig fastlåst, så det ville ikke forundret meg om man faktisk kom til å skrive ut nyvalg, sier Tyskland-kjenner og førsteamanuensis i europeisk kulturhistorie ved NTNU, Anette H. Storeide, til VG.

Velgerne ser denne gangen ut til å være enig i Merkels vurdering. Kun 29 prosent mener en mindretallsregjering er et godt alternativ, mens 63 prosent ønsker seg et nyvalg, viste en fersk meningsmåling for Das Erste.

I Berlin er samtlige VG møter på gaten i bydelen Kreuzberg, overbevist om at et nyvalg nå er det beste for landet.

– Det er nok den eneste løsningen, men det er et sjansespill, fordi Merkel og søsterpartiet CSU risikerer å komme ut enda mer svekket enn ved valget i september, og at høyrepopulistene som allerede gjorde et bra valg, blir sterkere, sier 28 år gamle Raphael, før han unner seg en pizza etter en lang arbeidsdag.

SJOKK-HØST: Raphael (28) mener det siste halve året har vært preget av flere politiske sjokk i Tyskland. Foto: Odin Jæger VG

Høyrepopulistene ønsker nyvalg

I Kreuzberg beskriver Raphael høsten 2017 som «en rekke av politiske sjokk». I valget 24. september gjorde populistpartiet Alternativ for Tyskland et brakvalg. Bare fire år etter at partiet ble stiftet, sikret de seg 12,6 prosent av stemmene og en plass i det tyske parlamentet. Sammenbruddet i regjeringsforhandlingene vil bli brukt for det det er verdt av høyrepopulistene, mener forsker Storeide, og tror AfD vil spille på at det aktuelle politiske situasjonen er et kaos som de etablerte partiene har skapt.

I Berlin mener Andreas Raschel (38) at et nyvalg vil gi folket en sjanse til å vise om de virkelig ønsker en dramatisk endring i hvordan landet styres.

– Et nyvalg vil vise om tiden virkelig er ute for sosialdemokratene, og at folket nå heller ønsker å gi partier som AfD mer makt. Det blir en viktig lakmustest, sier 38-åringen.

Kan «kurtisere» sosialdemokratene

Dersom president Frank-Walter Steinmeier skriver ut nyvalg, sier loven at det må skje innen 60 dager. Men før den tid vil Steinmeier møte med samtlige partiledere for å få dem til å vurdere sine posisjoner på nytt. Det viktigste møtet blir med lederen for sosialdemokratene, Martin Schulz, og skal ifølge Berliner Zeitung skje på onsdag.

Schulz har egentlig sagt at det er uaktuelt å fortsette den storkoalisjonen de har hatt med Merkels parti, men nettopp denne mannen kan representere det som er den mest stabile løsningen på denne politiske tyske hodepinen, sier Storeide.

– Jeg tror nok president Steinmeier kommer til å legge mye i å få Schultz til å revurdere en storkoalisjon, kanskje i bytte mot mer makt i form av viktige ministerposter. Det er klart det ligger mye prestisje for Schultz i at han allerede har sagt nei til å styre sammen med Merkel, men han kan jo tenkes å kunne bruke det til sin fordel nå, ved å markedsføre seg som han som «reddet» en politisk stabilitet i Tyskland, sier Storeide til VG.

HODEPINE: Angela Merkel er inne i sin verste innenrikspolitiske krise gjennom sine 12 år som forbundskansler. FOTO: REUTERS

Merkel upopulær

Situasjonen er slett ikke god for Angela Merkel nå. Parallelt med de mislykkede regjeringsforhandlingene på overtid, sliter hun med populariteten. Sent i oktober ble det avslørt at Merkels parti nå har sin laveste oppslutning på seks år. Kun 31 prosent av tyskere svarte i den tradisjonsrike ukentlige meningsmålingen Sonntagsfrage at de støtter Merkels parti og søsterpartiet CSU.

NYVALG ER LAKMUSTEST: Andreas Raschel (38) i Berlin mener at et nyvalg vil gi folket en sjanse til å vise om de virkelig ønsker den dramatisk endringen i hvordan landet styres, som valget i september hintet om. Foto: Odin Jæger, VG

Når det rundt bordene på Curry7, som i så mange andre av landets pølseboder, nå spekuleres i at dette er begynnelsen på Merkels sorti, er ikke det fordi det egentlig finnes noe klart alternativ. Folk er bare lei politikere, mener pølsemaker Zeifert før han slukker lysene for dagen. Siste kunde, Andrea Winter, mener at engasjementet egentlig ikke har forsvunnet, det bare tar en ny form.

– Nå ligger engasjementet i grasrotbevegelsene, ikke i de klassiske politiske partiene. Tiden vil vise hvordan det påvirker hvordan vi skal styre landet i fremtiden.

Les også

 1. Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

  Alt håp er ikke ute for Angela Merkels muligheter for fortsatt å kunne styre Tyskland, selv om hennes regjeringssamtaler…
 2. Historisk valg i Tyskland: – Porten til Forbundsdagen er åpnet for de høyreradikale

  DRESDEN (VG) De etablerte partiene har ansvaret for at høyreradikale nå gjør sitt inntog i Forbundsdagen, mener…
 3. Tysklands valgsjef til VG: – Ingen tegn på utenlandsk innblanding i valget

  BERLIN (VG) Foreløpig er det ikke noe som tyder på at utenlandske makter har forsøkt å gripe direkte inn i valget, selv…
 4. Tyskland: Historisk dårlig valg for sosialdemokratene

  BERLIN (VG) Mens sosialdemokratene i Tyskland gjør sitt dårligste valg på mange år, entrer det høyrepopulistiske partiet…
 5. Tyskland-ekspert om AfD: – Minner om gammel nazisjargong

  Det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland fikk 12,6 prosent av stemmene i det tyske valget.
 6. Slik ble høyrepopulistene valgvinnere i Tyskland

  BERLIN (VG) – At AfD nå kommer inn i Forbundsdagen er først og fremst en stresstest for AfD, ikke for det tyske…

Mer om

 1. Tyskland
 2. Angela Merkel
 3. Internasjonal politikk

Flere artikler

 1. Derfor er den tyske krisen dårlig nytt for Europa

 2. Best for Tyskland

 3. Brudd i tyske regjeringsforhandlinger kan lede til nyvalg

 4. Skjebnedag i tysk politikk

 5. DPA: Flertall i SPD for regjeringsforhandlinger med Merkel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder