Langtur til Merkur

BERLIN (VG) Liker du varme dager og kalde netter? Da kan kanskje et opphold på planeten Merkur være noe for deg.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

For på Merkur kan det være 600 grader forskjell mellom dag og natt.

- Det kan være opptil 450 plussgrader om dagen, og ned mot 180 minusgrader om natten, forteller Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt.

I tre tiår har forskerne ventet på ferske nærbilder fra denne planeten, og i begynnelsen av august ble den 1,2 tonn tunge romsonden «Messenger» endelig sendt ut i rommet fra Cape Canaveral.

De samme forskerne må imidlertid slå seg til ro med at det vil ta tre og et halvt år før «Messenger» første gang passerer Merkur.

Og det vil ta nesten syv år før sonden kommer i bane rundt planeten.

Merkur er den planeten som er nærmest solen, og det forklarer den voldsomme varmen. Der skinner solen 11 ganger sterkere enn her på jorden.

Vet lite

Men faktisk er forskerne spent på om «Messenger» kan finne is ved Merkurs poler. Det vil i så tilfelle være fantastisk - på en planet som altså har dagtemperaturer på opp til 450 grader.

- Vi snakker om kratrene ved polene. De ligger hele tiden i skyggen, og derfor kan det være så lav temperatur at det ligger is der hele tiden, forklarer Røed Ødegaard.

- Merkur er en planet som vi vet lite om, selv om den ligger ganske nær oss - og det skyldes at den er så nær solen. Jeg håper at denne romferden kan gi oss et svar på hvorfor Merkur er så forskjellig fra andre planeter. Jeg tror også at vi på den måten kan få verdifull kunnskap om hvordan solsystemet vårt ble til, sier astrofysikeren.

Merkur har vært besøkt av bare ett romfartøy, Mariner 10. Det passerte Merkur tre ganger midt på 1970-tallet, og kartla 45 prosent av overflaten. Avstanden til solen er for kort til at planeten kan bli avbildet av Hubble-teleskopet uten å skade instrumentene.

Nå skal altså for første gang hele overflaten på Merkur kartlegges. Forskerne håper også å få svar på viktige spørsmål om planetens geologi og NASA sier også at de skal studere Merkurs «atmosfære».

Lav tyngdekraft

- Akkurat det er litt kuriøst å si, mener Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- Merkur har nemlig nesten ingen atmosfære, det er bare en billiontedel av jordens atmosfære. Det vil si det beste vakuum vi kan lage på jorden. Men jo da - de skal jo studere den bitte lille atmosfæren som er der!

Han forteller at Merkur har veldig lav tyngdekraft - og derfor har vanskelig for å holde på gasser.

Messenger-sonden må ha med seg sin egen «sol-parasoll» på ferden, for å beskytte seg mot den voldsomme heten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder