HELIKOPTERHJELP: Konflikten mellom Pakistan og India hindrer hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Sør-Asia. Foto: EPA

Krangler om helikopter-hjelp

(VG Nett) Pakistan trenger flere helikoptre til det som omtales som verdens vanskeligste hjelpeoperasjon, men vil ikke ha Indias.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Pakistan trenger mer internasjonal hjelp etter jordskjelvet som rammet 8. oktober. Torsdag ba FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland NATO om en massiv helikopter-operasjon for å redde ofrene. NATO sitter i dag i møte for å avgjøre hva de vil gjøre.

LES MER: Alt om jordskjelvet

Verst er situasjonen i den pakistanske delen av Kashmir. Der ville det enkleste vært å få helikopter-assistanse fra nabolandet India.

Men striden mellom de to landene om Kashmir kan være med på å forsinke og hindre viktig redningsarbeid. Selv om begge land er rammet, glemmer ikke lederne at de har en konflikt pågående.

Vil ikke akseptere

Pakistans president Pervez Musharraf har sagt til India at han vil akseptere helikoptre, men bare hvis de kommer uten mannskaper, ifølge Reuters. Det har India svart nei til.

Konflikten mellom de to nabolandene har de siste 20 årene kostet anslagsvis 40.000 mennesker livet. Både i 1965 og 1971 brøt det ut full krig mellom de to. I 1948 ble Kashmir-regionen delt av FN og nå kontrollerer India to tredjedeler mens Pakistan kontrollerer resten.

Egeland har bedt de to landene om å komme til et kompromiss så fort som mulig.

- Disse diskusjonene holder igjen en diger operasjon og det burde de ikke, sier han. - Jeg vil at de skal jobbe fram et kompromiss med en gang.

Flere helikoptre fra USA

Jordskjelvet har gjort veiene ufarbare, og noen steder kan kun nås med helikopter. Helikopterne brukes både til å frakte nødvendig nødhjelp og til å frakte skadde til sykehus.

Den amerikanske ambassadøren Ryan Crocker sier USA har lovet å skaffe 19 helikoptre i tillegg til de 12 som allerede flyr nødoppdrag.

Været i de jordskjelvrammede områdene er blitt våtere og kaldere og det har ført til at flere og flere av de overlevende trekker til hovedstaden Islamabad for å få hjelp. Mange trenger transport-hjelp for å overleve.

Tregt

Allerede for en uke siden sa Egeland at verdenssamfunnets reaksjon på det katastrofale jordskjelvet i Kashmir bar preg av en viss treghet. Hjelpen kom ikke like raskt i gang som etter bølgekatastrofen i Sør-Asia i romjulen i fjor, sa Egeland.

Torsdag omtalte han situasjonen etter jordskjelvet som verre enn tsunamien.

- Dette er ikke nok. Vi har aldri opplevd et så stort logistisk mareritt noensinne. Vi trodde ikke det kunne bli verre enn etter tsunamien, men dette er blitt verre enn det, sa Egeland.

- Dette er trolig den største utfordringen på forsyningsfronten møtt i noen hjelpeoperasjon, sa Mia Turner fra Verdens matvareprogram.

Minst 53.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet i Pakistan, men hjelpeorganisasjonen frykter en ny dødsbølge på grunn av mangel på hjelp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder