OVER VANN: Greenpeace har tatt over trappa utenfor miljøverndepartementet i Tyrkia. Foto: AFP

Greenpeace-aksjon over og under vann

(VG Nett) I Tyrkia demonstreres det over og under vann mot det som kan bli en miljøkatastrofe.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

UNDER VANN: Demonstranter fra Greenpeace er redd for giften som lekker ut av MV Ulla. Foto: AP

Skipet hadde ligget i Iskenderum Bay i sørøst-Tyrkia i fire år da det sank den 6. september. Skipet er fylt med gifitg kraftstasjonsavfall,

ROPER PÅ MINISTEREN: På banneret står det: «Minister Pepe venter, MV Ulla forgifter.» Foto: AP

I forrige uke demonstrerte enkelte Greenpeace-aktivister til og med under vann. De mener lekkasjene fra det vietnamesisk-registrerte skipet kan føre til en miljøkatastrofe. Avfallet skal være kreftfremkallende, i følge maritime myndigheter i Tyrkia.

Det offisielle senteret for miljøkatastrofer i Tyrkia har også uttalt at de 2.200 tonnene med avfall kan forgifte mer enn 300.000 tonn vann om det lekker ut. Det er foreløpig uklart om skipet har begynt å lekke, men folk er bedt om å styre unna området rundt det.

- Det er forbudt å svømme, fiske eller spise død fisk fra området, sa senteret i en pressemelding, ifølge TurkishPress.com.

I 2000 var skipet på vei til Algerie, men myndighetene nektet å ta i mot lasten og skipet seilte derfor til Tyrkia. Der har det ligget i fire år, før det til slutt sank, trolig på grunn av rust som gjorde at vannet rant inn.

SKIPET: Dette skipet i Iskenderun Bay inneholder giftig kraftstasjonsavfall. Nå er Greenpeace redd det skal bli en miljøkatastrofe. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder