BRYLLUPSKYSS: Her kysser prins Joachim sin Alexandra under bryllupet i 1995. Foto: AP

Snipp, snapp, snute . . .

KØBENHAVN (VG) Her kysser og smiler prins Joachim og Alexandra Manley under eventyrbryllupet på Frederiksborg slott. Ni år senere smiler de fortsatt, fem dager før de forteller at de skal skilles.

  • Ida Ellisif Knutsen
  • Stig Tore Laugen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Første gang det forelskede paret viste seg sammen i offentlighet, var i begynnelsen av juni 1995. Nyheten om at den danske turboprinsen, som da var 25 år, skulle gifte seg, kom som lyn fra klar himmel. Danske aviser og ukeblader hadde ikke den ringeste anelse eller mistanke om at et kongelig bryllup var under oppseiling da Joachim for første gang viste frem sin kommende brud for det danske folk.

På pub

Forelskelsens lidenskapelige flamme blusset opp mellom den danske prinsen og Alexandra Manley over to spisepinner hjemme hos kineseren Lowell Chang, en av prins Henriks seilervenner, i Hongkong for mer enn ti år siden.

GÅR HVER TIL SITT: Det siste bildet som ble tatt av ekteparet, da de var til stede i bryllupet til et vennepar i Danmark 11. september. Fem dager senere forteller de at de skal skilles. Foto: OLE STEEN

Men middagsselskapet gjorde uendelig stort inntrykk på prinsen som da - i 1993 - arbeidet for det danske firmaet Maersk i Hongkong.

Ikke lenge etter gjorde prins Joachim kort prosess. I en telefonsamtale gjorde han det slutt med kjæresten gjennom fem år, Iben Detlefs.

Romantisk ferie

Ennå var de to ikke et par. Prinsesse Alexandra har i ettertid hevdet at det ikke var kjærlighet ved første blikk.

Men det skulle altså ikke gå lang tid før to hjertene smeltet sammen.

Og under en romantisk ferie på Filippinene i begynnelsen av 1995 skjedde det. Prins Joachim gikk ned på kne og fridde til sin seks år eldre kjæreste. 12. november samme år holdt Alexandra Manley sin første tale på dansk. Seks dager senere sto hun hvit brud i Frederiksborg slottskirke.

Det skulle ta sin tid før prinsefamilien vokste, men 28. august 1999 kom nummer 3 i arverekken etter dronning Margrethe, prins Nikolai, til verden. Lillebroren, prins Felix, gjorde sin entré 22. juli 2002. Den lykkelige familien levde tilsynelatende som i eventyret, i sitt Schackenborg slott. I går klokken 11.30 informerte det danske hoffet om samlivsbruddet. Ni års ekteskap var over og skilsmissen et faktum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder