Drept redaktør jobbet med uoppklart drap

BERLIN (VG) Den drepte redaktøren i det russiske Forbes jobbet med en ny bok om drapet på en kjent TV-person.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Paul Klebnikov ble skutt og drept på gaten i Moskva for to uker siden. Han var blant annet kjent for sin kritikk mot de såkalte oligarkene, Russlands aller rikeste menn. Nå kommer det frem at han den siste tiden har jobbet med en ny etterforskning av drapet på TV-kjendisen Vladimir Listyev i 1995. Tidligere har Klebnikov hevdet at en av oligarkene, Boris Berezovskij, var involvert i dette drapet. Denne påstanden måtte han senere trekke tilbake.

«Uærlig journalist»

- Han har i det siste samlet stoff om Listyev-drapet, forteller utgiveren bak Forbes i Russland, Valery Streletsky, til Moscow Times. Streletsky var tidligere nestkommanderende til Boris Jeltsins livvaktsjef, Alexander Korzhakov, en mangeårig fiende av Berezovskij.

Vladimir Listyev var en kjent talkshow-vert da han ble utnevnt til direktør for ORT, en svært stor og viktig TV-kanal i Russland. Rett etterpå ble han drept. Boris Berezovskij var en stor aksjeeier i ORT.

Etter drapet på Klebnikov har Boris Berezovskij sagt at Forbes-redaktøren var en «uærlig journalist» og at dette lett kunne gi ham fiender. Berezovskij, som nå bor i eksil i London, har også sagt at drapet kan ha med Klebnikovs nære bånd til kretsen rundt Alexander Korzhakov.

- Han hadde veldig sterke forbindelser til Korzhakov og sikkerhetstjenesten. Dette kunne være grunnen til det som skjedde, sa Berezovskij om drapet på Klebnikov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder