GENERASJON ERDOGAN: Ravza Ensaroglu (24) i Üsküdar i Istanbul er en del av «Generasjon Erdogan». Presidenten har styrt landet siden hun var ni år. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Derfor valgte de Erdogan

ISTANBUL (VG) Religionsfrihet, megaprosjekter, sosiale goder og terrorkrig. Slik har den tyrkiske presidenten vunnet halve befolkningens hjerter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Søndag sa 52,6 prosent av Tyrkia ja til minst fem nye år med president Recep Tayyip Erdogan (64). Valgkampen kalles urettferdig, og Erdogan kritiseres for å skape seg et enmannsstyre. Men valgresultatet står ved lag, utfordrerne har anerkjent tapet og demonstrasjonene lar vente på seg. Halve Tyrkia jubler, den andre halvdelen sørger. Hvem er de 26 millionene som stemte på Erdogan?

«Jeg ser på ham som en far»

I den konservative bydelen Üsküdar på Asia-siden av Istanbul står Erdogan og hans parti AKP sterkt. Presidenten har selv sin residens i dette området, men VG blir myndig bortvist av sikkerhetsvakter idet vi nærmer oss bygget.

TAKKER FOLKET: Tyrkias president Erdogan har vært snar med å sende ut «takkekortene» etter at han ble gjenvalgt til president. På torget i Üsküdar i Istanbul henger et portrett av ham med ordlyden «Vårt land vant, Tyrkia vant. Takk, Istanbul». Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

På torget i sentrum møter vi kaféeieren Ravza Ensaroglu (24), som nettopp har kommet tilbake fra bønn i moskeen. Hun forteller at hun gikk på samme skole som Erdogans døtre, og at hun har møtt presidenten i bryllup og avgangsfester.

les også

Dette er Tyrkias sterke mann

«Min støtte til ham handler om mye mer enn politikk. Jeg ser på ham som en far. Vi deler samme levesett, etikk og tro», sier Ensaroglu.

Hun er, i likhet med svært mange tyrkere, opptatt av horoskop, og bruker Erdogans stjernebilde for å forklare hans personlighet:

les også

Kommentar: Erdogan gamblet og vant

– Han er fiskene. Du kan se hvor emosjonell han er. Han er så glad i barn og behandler alle han møter som familiemedlemmer. Det reflekteres også i politikken hans; hvordan han beskytter kvinner og er omsorgsfull overfor syriske flyktninger.

RELIGION: Ravza Ensaroglu er opptatt av at president Erdogan er «genuint religiøs» – som henne. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Hijab-frigjøringen

Ensaroglu er en del av «Generasjon Erdogan», Tyrkias unge som knapt husker annet enn Erdogan ved makten. I over 15 år har han styrt landet. Når VG spør hva hun er aller mest takknemlig for, gir hun dét svaret de fleste tyrkiske kvinner med hijab gir:

– Det faktum at jeg kan utøve min tro fritt. At jeg kan gå på skolen med sjal og få jobb i offentlig sektor, sier Ensaroglu.

Erdogan, som selv har en hijabkledd kone, opphevet i 2010 og 2013 forbudene mot hijab ved landets universiteter og offentlige kontorer, som stammet fra landsfader Atatürks sekulære regime. Men diskrimineringen eksisterer fortsatt, ifølge Ensaroglu.

– Det er flere som behandler oss som om det vi har på hodet gjør oss dumme i hodet. Jeg har venninner som går med parykk over sjalet på universitetet.

les også

Tre kvinner, tre Tyrkia: Så splittet er landet

På lag med mannen i gaten

På kaia i Üsküdar står pensjonisten Kiyasettin Cetin (75) og fisker småfisken hamsi i Bosporosstredet. Han er medlem av AKPs lokallag og sier han stemmer Erdogan fordi «han er en hardtarbeidende mann».

– Han har en visjon. Han står opp mot diktatorene og er på lag med oss vanlige folk, de fattige og de svake, sier Cetin.

75-åringen er spesielt opptatt av Erdogans såkalte «Visjon 2023», som tilsier at Tyrkia skal bli én av verdens topp ti økonomier innen årsdagen for den tyrkiske republikken. Selv med en varslet økonomisk kollaps, høy inflasjon og rekordlav lirakurs tror han dette er oppnåelig.

les også

Tyrkisk eksstatsråd til VG: – Vesten må vise Erdogan respekt

– Så fort Erdogan får satt sin nye stab, vil økonomien bli bedre. Erdogan har brukt 16 år på å bygge fundamentet, fra nå av bygges alt i høyden, sier Cetin.

SKITT FISKE: Cetin (t.v.) er pensjonist og tilbringer tiden med å fiske i Bosporosstredet sammen med en kamerat, til tross for at fangsten er mager. En av Istanbuls mange gatekatter venter (ikke forgjeves) på en godbit. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Takker Erdogan for Istanbuls «Mekka»

Med utsikt over store deler av Istanbul har Feremez (58) og familien piknik i solnedgang foran Tyrkias største moské, den nyoppførte Camlica-moskeen. De har kjørt én time for å se den. Som en del av sin satsing på såkalte megaprosjekter, har Erdogan fått gigantmoskeen bygget i osmansk stil med en prislapp på over hundre millioner dollar.

– Den er grandios. Vi elsker den, sier Feremez.

STORSLÅTT PIKNIK: Etter å ha kjørt i over én time fra den europeiske siden av Istanbul har Feremez og familien inntatt skueplassen ved Tyrkias største moské i Üsküdar. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

– Når jeg ser denne, er det som å besøke Mekka. Jeg elsker moskeen og jeg elsker Erdogan. Han er far til de fattige og et overhode for oss muslimer, sier søsteren Muzeyyen (65).

Syvbarnsmoren forteller at de hverken hadde sukker eller olje før, at de måtte stå i sykehuskø og at veinettet var dårlig. Men etter Erdogan kom ble hun «født på ny og alt ble bedre».

TAKKNEMLIGE: Muzeyyen (65) (t.v.) og familien er takknemlige for alt Erdogan har gitt dem, blant annet moskeen de har piknik ved. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Broren Feremez er på besøk fra den urolige byen Siirt i sørøst, der myndighetene kriger mot terrorstemplede PKK. Han forteller at han føler seg tryggere nå enn før, og sier at Erdogan har fått has på mange av terroristene.

– Erdogan representerer oss, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder