NAZILEDER: – Om noen tiår er hvite mennesker i Norden i mindretall om vi ikke kaster ut innvandrerne, sier lederen for den nasjonalsosialistiske bevegelsen, NMR., Simon Lindberg. Han sier til VG at han ikke ser på Zlatan som svensk. Foto: Aftonbladet

Svensk nazileder til VG: – Jeg ser ikke på Zlatan som svensk

VISBY (VG) Den svenske nazist-bevegelsen, NMR, har skapt uro og kvalm under Almedalsuken på Gotland. Politiet hevder de har god kontroll, men flere føler seg skremt av at det befinner seg nazister på et politisk arrangement som i 50 år har foregått i trygge omgivelser.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over to år gammel

Intervjuet går mot slutten. Jeg prater litt fotball og om det å være svensk og hvem som kan kalle seg svensk, med NMR-lederen Simon Lindberg. Han er fra Skåne. Det er også Sveriges beste fotballspiller gjennom tidene, Zlatan Ibrahimovic. De har begge den skarrende skåne-dialekten.

– Er Zlatan svensk, Lindberg?

– Nei, jeg ser ikke på Zlatan som svensk, sier han.

Jeg føler ingen trang til å gå videre på dette temaet.

FRA SKÅNE: Ifølge den svenske nazilederen Simon Lindberg er ikke Zlatan Ibrahimovic for å regne som svensk. Nordisk Motstandbevegelse, NMR, er representert på Almedalsuken på Gotland. Foto: Reuters

En halvtime tidligere hadde jeg tatt turen opp fra Almedalen til Sødertorg i utkanten av Visbys middelalderby. Et trettitalls unge menn i tettsittende hvite T-skjorter ser mistenksomt på meg når jeg går inn blant dem. De er ikke truende på noe vis, men de ser bare jæklig sure ut.

En av dem peker taust på en røslig kar litt lenger borte når jeg spør hvem som kan svare på noen spørsmål.

les også

Nynazist-toppens ville liv

Pluss content

I mengden av «hvitskjorter» skiller Simon Lindberg (35) seg ut. Han er ikke direkte imøtekommende, men håndhilser og sier ja til å svare på mine spørsmål. Han er tross alt lederen for denne gjengen av fanatikere.

– Ja, det er det vi er, fanatikere. Derfor jobber vi steinhardt for den ideologien vi tror på, sier han.

Lindberg begynner med en gang å forklare at svensk presse deltar i den samme løgnkampanjen som svenske politikere og partier kjører mot NMR, Nordisk Motstandsbevegelse.

– Da hjelper det å få klapp på skulderen og «kjør-på»-hilsener fra vanlige mennesker som lytter på det vi har å si om hva vi står for, sier 35-åringen.

– Og hva står dere for?

– Som jeg ser det, er det bare nasjonalsosialismen som kan vise vei og sørge for at vi sikrer vår rases overlevelse og vårt folks muligheter for å nå sitt fulle potensial, sier han.

– Hvem er «vårt folk», slik du ser det?

– Hvite nordeuropeere og nær beslektede folkeslag.

FANATISK: Lederen for den Nordiske Motstandsbevegelsen i Sverige, Simon Lindberg, lar seg villig identifisere som fanatiker. Foto: Harald Berg Sævereid

Verbal uro og håndgemeng

Myndighetene på Gotland har tillatt at nazist-bevegelsen NMR får spre sitt budskap fra sitt tilhold fra Sødertorg. Hver ettermiddag får de bevege seg ned til havneområdet og menge seg med Almedalsdeltakere, partipolitikere, organisasjoner og politisk interesserte. Det er ved disse anledningene at det har kommet til verbal uro og håndgemeng mellom nazister og deltagere på Almedalsuken.

Les mer: Den nordiske motstandsbevegelsen etterforskes for angrep på politiet

– Hva skiller Adolf Hitlers nasjonalsosialisme og den du står for?

– Det er en hel del sammenfallende synspunkter. Absolutt. Men vi har tilpasset oss nordiske forhold, vi er ikke i Tyskland. Vi har tilpasset oss den tiden vi lever i. Men jeg vil også si at det alltid er seierherrene som skriver historien, og mye av det Hitler-Tyskland ble beskyldt for er løgner, konstruert i ettertid, sier den svenske nazilederen.

les også

Kan bli Sveriges neste statsminister: Vil ha Sverige inn i NATO

– Så et holocaust har ikke funnet sted?

– Absolutt ikke. Det fantes interneringsleirer, åpne anstalter, arbeidsleirer og folk døde av sykdommer, det var tross alt krig. Mange mennesker døde av sult da de vestlige allierte inntok leirene. Det ble bygd svømmebasseng og kinosaler for dem som var i Auschwitz. Det fantes helsepersonell til tjeneste for alle som oppholdt seg der. Så mye penger som tyskerne brukte på dette, da skulle det være veldig rart om det var snakk om en utryddelsesleir, svarer han.

– Stadig voksende støtte

Simon Lindberg sier at NMR kjemper for et enhetlig Norden og en total samfunnsomveltning som skal bane vei for et nasjonalsosialistisk samfunn. Dette skal de gjøre ved å stoppe innvandringen og utvise et flertall av den ikke-hvite befolkningen i Sverige.

– Det fødes flere barn blant innvandrerne. Da er det enkel matematikk å forstå at fortsetter det slik, blir vi hvite i mindretall i våre egne land, sier Lindberg.

les også

Tysk ytre høyre-leder frastjålet klærne under bad: – Nazister trenger ikke bade-moro

– Er ikke denne ekstreme type meninger for lengst kastet på historiens søppeldynge?

– Det virker ikke slik når vi ser på den stadige voksende støtten vi får fra det brede lag av folket i hele Norden. Støtten øker for hvert år, sier nazilederen.

Han vil ikke ut med medlemstallene, hverken i Sverige eller i Norge.

– Vi har kontroll

Alle partilederne som har deltatt og holdt taler under Almedalsuken har i harde ordelag vist forakt for alt det Simon Lindberg og NMR står for.

KONTROLL: – Vi har like mange sivile politifolk som vi har politi i uniform, og vi har kontroll, sier kommunikasjonssjef Annika Lindroth, ved Stockholm-politiet. Foto: Harald Berg Sævereid

– Vi kan ikke tillate at nazister bruker sine demokratiske rettigheter til å forsøke å ødelegge det svenske demokratiet, er omkvedet fra høyre til venstre i svensk politikk.

Men ingen kommer med løsninger på hvordan man ved neste korsvei skal kunne forhindre at NMR og Lindbergs fanatikere lager uro i det svenske demokratiet.

les også

Skandinavias mest ettersøkte

Pluss content

– Alle som vil skal kunne komme hit til Almedalen for å si, tenke og debattere det de vil. I samarbeid med sikkerhetspolitiet og det lokale politiet på Gotland, jobber vi hardt for de demokratiske friheter som vi i Sverige er kjent for. Jeg mener vi har kontroll. Det har hittil vært 15 saker vi ser nærmere på, sier kommunikasjonssjef Annika Lindroth ved Stockholmspolitiet, som for tiden er utlånt til å lede overvåkningen som skjer i forbindelse med Almedalsuken.

Hun forteller at folk er under oppsikt hele tiden og at det er like mange sivile politifolk som går i gatene i Visby, som det er uniformert politi.

– Vi har også såkalte dialog-politifolk, som snakker med alle som på en eller annen måte er involvert i de 4300 arrangementene som utgjør Almedalsuken, sier Lindroth til VG.

Les også

 1. Nazi-demo i Göteborg: Sammenstøt mellom politi og demonstranter

  GÖTEBORG (VG) Det kom til harde sammenstøt mellom nynazistiske demonstranter, motdemonstranter og politi da Den nordiske…
 2. Dame i rullestol stoppet nazimarsj

  Nazister samlet seg lørdag til en ulovlig demonstrasjon i Göteborg. De møtte uventet motstand.
 3. Nazirazzia i Göteborg – fant sprengstoff og våpen

  Politiet slo til mot en leilighet i Göteborg og beslagla våpen, narkotika, sprengstoff og nazisymboler.
 4. Politiaksjon mot nazidemonstrasjon i Göteborg

  Rundt 15 medlemmer av den Nordiske motstandsbevegelsen (NMR) og to motdemonstranter er tatt hånd om av politiet etter en…
 5. Den nordiske motstandsbevegelsen etterforskes for angrep på politiet

  Samtidig som en etterforskning av 23 nynazister i Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige avsluttes, opprettes to nye.
 6. Kampen mot «globalistene»

  Konspirasjonsteorier rundt «globalistene» spiller en stadig viktigere rolle i moderne høyreekstremisme.

Mer om

 1. Zlatan Ibrahimovic
 2. Adolf Hitler
 3. Sverige

Flere artikler

 1. Kan bli Sveriges neste statsminister: Vil ha Sverige inn i NATO

 2. Pluss content

  Slik ble Sverigedemokraterna kvitt nazistempelet

 3. Hit bør du reise i juli

 4. Pluss content

  Kan være verdt tusener: Porselenet du skal se etter på loppis

 5. Pluss content

  Skandinavias mest ettersøkte

Fra andre aviser

 1. Stefan Löfven brukte sin egen personlig historie for å angripe nazister

  Aftenposten
 2. Her står nynazistene på stand utenfor nærbutikken

  Bergens Tidende
 3. I fjor demonstrerte de i Kristiansand: Her driver nynazistene svensk valgkamp

  Fædrelandsvennen
 4. – Det viktigste er å vise at vi normale mennesker og ikke gale nazister

  Aftenposten
 5. En bølge av fortellinger om rasisme preger Norge. Hva vil det føre til?

  Aftenposten
 6. Valget i Sverige: Bilbranner, vold og parallellsamfunn. Hva skjedde med «söta bror»?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no