Trump om May-angrepet: – Fake news

LONDON (VG) Etter Trumps oppsiktsvekkende intervju i The Sun, hvor han sa at britenes brexitstrategi ville drepe samarbeidet mellom landene, så har landene plutselig blitt enig om økt samarbeid.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var et intenst kameraregn da Theresa May og Donald Trump møtte pressen i forbindelse med toppmøtet mellom de to statslederne.

– Vi ønsker å øke samarbeidet fremover. Vårt samarbeid redder liv her i Storbritannia, i Amerika og verden rundt, åpnet Theresa May pressekonferansen med.

Den britiske statsministeren sa at landene ville styrke forsvars- og handelssamarbeidet fremover. Trump sa at det hadde vært en ære å besøke landet, og at landene har et spesielt forhold.

Det er anspent stemning i forbindelse med det pågående toppmøtet mellom May og Trump. Store folkemengder har samlet seg i London for å demonstrere mot den amerikanske presidenten, forteller VGs reporter i London.

SAMARBEID: Donald Trump og Theresa May har blitt enig om at USA og Storbritannia skal samarbeide mer. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– Fake news

På spørsmål om fredagens uttalelse i The Sun, hvor Trump sa at Mays brexitstrategi trolig ville drepe en handelsavtale mellom USA og Storbritannia, så indikerte Trump at dette var «fake news»

– Intervjuet tok ikke med alt jeg sa,.

– Jeg sa at det jeg ønsker fra Theresa, er at vi vil ha handel uten restriksjoner. Jeg har lest rapporter som sa at det ville bli vanskelig, men eksperter har i ettertid sagt at vi vil kunne gjøre mye handel. Jeg har sagt at May vil gjøre en fantastisk jobb med brexit, sier Trump.

Trump bekreftet at han mener Boris Johnson ville gjøre en god jobb som statsminister i Storbritannia.

– Men jeg sa også at Theresa er en fantastisk kvinne, og at hun vil gjøre en fantastisk jobb, sier Trump.

les også

Trump etter krisemøte i NATO: Må bruke mer enn to prosent på forsvar

les også

Trumps mange ansikter forvirrer NATO

TO ANSIKT: Trump har vist to ansikter i forbindelse med toppmøtet i London, der han i det ene øyeblikket går til frontalangrep på Theresa May, og i det neste øyeblikket skryter han uhemmet av landenes gode forhold. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

les også

Trump om Theresa Mays Brexit-plan: Vil trolig «drepe» handelsavtale med USA

Takket for Putin-støtte

Også Russland var på agendaen under møtet mellom de to statslederne.

– Vi har diskutert hvordan vi kan øke samarbeidet, spesielt rundt Russland. Jeg vil takke Trump for støtten etter Salisbury, sier May, og peker på giftdrapet på en russisk eksspion i landsbyen Salisbury i England.

les også

Par forgiftet med nervegass: – Russland bruker Storbritannia som avfallsplass for gift

Trump bekreftet ikke at Salisbury-saken ville bli et tema under hans kommende møte med Russlands president, Vladimir Putin. Russland har benektet at de har noe med giftdrapet å gjøre.

Ikke-velkommen-fest

Utover dagen er det varslet flere demonstrasjoner i London i forbindelse med toppmøtet. Lynette Rees er med på sin første demonstrasjon på mange år. Med T-skjorta «Love Trumps Hate», og utstyrt med av sønnen med en fløyte og streng beskjed om ikke å bli arrestert, gjør hun seg klar for å delta i kvinnemarsjen.

– Det er noen virkelig skumle strømninger i verden nå, og i mine øyne representerer han alt det verste av det.

– Hvorfor synes hun at det må demonstreres?

– Ved å ta imot han er det som om vi godkjenner politikken og oppførselen hans. Det vil jeg markere at jeg ikke gjør, sier Rees til VG.

les også

Brexit skaper regjeringskaos i England: – Dette er farlig

– Skremmende

- Elena Read ( 38) har med sønnen Henry i vogn, og venninna Roisin Ashmore fra Irland.

Dette er lille Henrys andre anti-Trump-demonstrasjon, selv om han ennå ikke har fylt 2 år.

- En offentlig markering er viktig, fordi det er den eneste måten vi kan signalisere til myndighetene at det ikke er greit at Donald Trump inviteres på statsbesøk.

Elena sier det er naturlig for henne å ta med sønnen på demonstrasjonen.

- Han er fremtiden , og den fremtiden han skal vokse opp i, setter verdens mektigste mann sitt preg på nå. Det synes jeg er skremmende, så da må vi markere at vi er mot det.

De to venninne sier de er skuffet over statsminister Theresa May, som tar imot USAs president.

- Jeg kan ikke si jeg er overrasket, men jeg er skuffet over at hun ikke har bein i nesa nok til å si nei. Men det ligger vel altfor mye press på henne til at hun føler hun kan si nei, sier Roisin til VG, men titusenvis av mennesker roper slagord rundt henne.

les også

Drama i det britiske parlamentet: Theresa May har offentliggjort sin plan for brexit

BALLONG: Tonen var satt dager før toppmøtet med en enorm heliumballong formet som bleiekledd Trump med mobiltelefonen i hånden. Ballongen signaliserer modenhetsnivået flere av demonstranter tilskriver den amerikanske presidenten. Det er ventet store demonstrasjoner i forbindelse med Trumps besøk i England. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Tonen var satt dager før toppmøtet med en enorm heliumballong formet som bleiekledd Trump med mobiltelefonen i hånden. Ballongen signaliserer modenhetsnivået flere av demonstranter tilskriver den amerikanske presidenten. Det er ventet store demonstrasjoner i forbindelse med Trumps besøk i England.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder