Grottedramaet i Thailand: Vil forsøke å klatre inn til guttene

MAE SAI (VG) Alt prøves for å få fotballguttene og treneren ut av grotten i Thailand før regnet fyller den med vann. En gruppe frivillige klatrere skal forsøke å nå dem gjennom sprekker i fjellet.

Artikkelen er over ett år gammel

Fotballaget har nå vært innestengt i Tham Luang-grotten i Nord-Thailand, på grensen til Myanmar, i elleve dager.

Redningsledelsen frykter at en voldsom storm, som er meldt fredag, skal fylle grotten med vann. Ingen av de unge guttene kan svømme.

Prasert Khwankaew og Chaiyapruk Werawong fra nasjonalpark-administrasjonen i Thailand, sier til VG at myndighetene har to strategier:

– Guttene skal tas ut gjennom den vannfylte grotten eller gjennom sprekker utenfra.

Mange sprekker i fjellet

Mandag ble guttene og treneren funnet av et dykkerteam. Nå planlegges operasjonen som skal hjelpe fotballguttene og treneren ut i sikkerhet.

Tirsdag klarte klatrerne fra Libong Island i Trang Province å komme seg 500 meter innover i fjellet i en fjellsprekk. De nådde ikke frem til guttene, men det er bestemt at de skal gjøre et nytt forsøk torsdag.

Klatrerne er svært erfarne og vant med å klatre i sprekker og grotter. Planen er ifølge Khwankaew og Werawong at klatrerne, dersom de kommer seg helt inn til guttene, skal klatre med dem på ryggen ut av fjellet.

SKAL KLATRE: De frivillige klatrerne skal forsøke å klatre gjennom sprekker i fjellet for å redde fotballaget som sitter fanget. Foto: Georg Mevold

LAGET: De thailandske guttene, som er mellom 11 og 16 år, var sammen med sin 25 år gamle trener savnet i ti dager før de to britene klarte å ta seg fram til dem. Bildet er tatt fra trenerens Facebook-side. Foto: Thai PBS/Facebook

NASJONALPARK: Prasert Khwankaew og Chaiyapruk Werawong, til høyre, sier at myndighetene har to strategier for å få barna ut av grotten. Foto: Georg Mevold

– Redning ved hjelp av dykkere er svært risikabelt. Vannet er grumsete og mørkt, ingen fra fotballaget kan svømme, det må gjennom trange områder og vannføringen varierer, sier Khwankaew og Werawong.

Gruppen med thailandske klatrere var tidlig på plass i området da dramaet startet.

les også

VG i Thailand: Frykter storm kan fylle grotten med vann

Fylt av vann

Klatrerne forteller til VG at de er hentet tilbake av redningsledelsen for å gjøre nye forsøk på å finne veier inn til guttene gjennom fjellet.

Den foreløpig trygge plassen guttene oppholder seg på, ligger et par kilometer inn i fjellet og veien ut går gjennom passasjerer fylt av vann. Det pågår en desperat kamp mot vannmassene og det pumpes for fullt.

VG så aktiviteten rundt inngangen til grotten, der hundrevis av mennesker er i aktivitet for å redde fotballguttene ut. Vannet rant ut av rør og nye pumper og slanger bringes inn.

VANN SKAL UT: Redningsledelsen pumper ut så mye vann som mulig. De venter på kraftig regn om et par dager. Foto: Georg Mevold

TRAVELT: Her er inngangen til grotten. Inne i fjellet pågår en voldsom kamp for å redde livet til 12 gutter og en trener. Foto: Georg Mevold

– Kan rase ved boring

Josh Morris som har meldt seg som frivillig, sier til CNN at lokale redningsteam leter etter naturlige sprekker i fjellet som kan lede inn til grotten.

– Forskjellige spesialteam leter etter mulige innganger til grotten, sier han.

Morris, som er fra en klatregruppe i Chiang Mai, sier at guttene er fanget i en kjempegrotte som får vann inn fra mange kanter.

– Det kan være mange mulige innganger til grotten, sier han.

En annen mulighet som vurderes, er å bore seg mellom 600 og 1000 meter gjennom fjellet. Sjansene for at fjellmasser kollapser er store, mener Morris.

– Den ideen gjør meg veldig nervøs. Terrenget er veldig mykt. Det ville være en tragedie om det kollapser over dem, sier Morris til CNN.

I THAILAND: VGs reporter Georg Mevold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder