DØDELIG: Florence er på full fart mot østkysten av USA. Dette satellittbildet ble tatt av orkanen tirsdag. Foto: HO / NOAA/RAMMB

Dette gjør Florence ekstremt farlig – Advarer om potensielt «ubegripelige» skader

«Monsteret» Florence beveger seg mot USAs østkyst med en vindhastighet på opptil 200 kilometer i timen. Med seg bringer den også potensielt dødelig stormflo og flom.

  • Marthe S. Lien
  • Edda Drægni
  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over ett år gammel

– Dette ligger an til å bli århundrets storm for deler av Carolina-kysten. Det sier litt når man ser på hva orkaner som Diana, Hugo, Fran, Bonnie og Matthew har forårsaket, skriver vakthavende meteorolog ved USAs nasjonale værvarslingstjeneste.

– Jeg kan ikke understreke nok potensialet for ubegripelige skader fra vind, stormflo og flom på grunn av denne stormen.

Tsunami-lignende stormflo

Onsdag befant orkanen Florence seg drøye tusen kilometer utenfor USAs østkyst. Det nasjonale orkansenteret (NHC) meldte samme kveld om 25 meter høye bølger registrert nær orkanens øye ute i Atlanterhavet, mens værsystemet beveget seg mot land med en fart på 24 kilometer i timen.

Wave heights to 83 ft were measured early this morning under the NE quadrant of Hurricane Florence. These enormous… https://t.co/g34y94EL4J

Orkanen antas å treffe land torsdag ettermiddag/kveld lokal tid.

Klokken 05 torsdag norsk tid melder Det nasjonale orkansenteret at Florence er nedjustert til kategori 2, men fortsetter kursen mot Carolina-delstatene. De forventer fremdeles livstruende flom og nedbørsmengde. Maksvinden var da på 175 kilometer i timen.

Det er forventet rundt én meter med nedbør langs kysten i Nord-Carolina, noe NHC sier vil gi «katastrofale styrtflommer og betydelig oversvømmelse av elvene.»

les også

Norske Kenneth og Inger Lise måtte evakuere fra orkanen Florence: – En spøkelsesby

Onsdag kveld meldte også CNN at selv om orkanen hadde sunket til en kategori 3-orkan, hadde størrelsen på vindfeltet økt.

Orkanen er fortsatt ventet å slå ned med store konsekvenser.

Følg stormen med CNNs sporing her.

Med seg vil den bringe enorme mengder med regn, og stormflo som ifølge meteorologene kan bli flere meter.

– Denne orkanen vil ha med seg en stormflo på opp mot seks meter, sier meteorolog Chad Meyers til CNN.

ORKAN PÅ VEI: Outer Banks i Nord-Carolina er et av stedene hvor innbyggerne har flyktet før orkanens ankomst. Foto: ALEX EDELMAN / AFP

The Washington Post omtaler fenomenet som en tsunamilignende endring i havnivå over normalt tørre områder.

En slik vegg av vann er ifølge FEMA (USAs føderale nødetat, journ. anm.) det som kan forårsake størst ødeleggelse ved en orkan.

– Stormflo har også det høyeste potensialet for å ta flest menneskeliv, sier Brock Long, administrator i FEMA til kanalen.

Ifølge National Hurricane Center (NHC) er all stormflo over 3,6 meter livstruende.

ØDELA ALT PÅ SIN VEI: Stormfloen som fulgte med orkanen Sandy, ødela alt på sin vei da den traff New York i 2012. Her fra området Breezy Point i bydelen Queens. Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

– Guffen på alle tre områdene

I tillegg til å treffe kysten med vanvittige vindkrefter og potensielt dødelig stormflo, kan orkanen Florence forårsake stor skade også i innlandet. Det er ventet massive mengder regn, og det advares mot flom.

les også

Klimaforsker om monsterorkanene: – Vi har slått på en gedigen vannkoker

Når en orkan treffer land roer den seg som regel ned og blir dermed hengende lenger over de samme områdene. Dette forårsaker igjen at mange steder får enorme mengder med regn. Det er ventet at Florence vil henge over land i flere dager etter å ha nådd kysten, skriver Washington Post.

– Flom i innlandet er en stor trussel, og noe folk langt fra der orkanen treffer land burde være bekymret for, sier meteorolog Miller til CNN.

HARVEY: Storbyen Houston i delstaten Texas sør i USA ble fullstendig lammet av vannmassene orkanen Harvey tok med seg i 2017. Foto: Richard Carson / REUTERS

Bjørn Hallvard Samset, klimaforsker ved CICERO, mener Florence fremstår skummel når det gjelder både vind, regn og stormflo.

– Den ser ut til å være ganske guffen på alle tre områdene. Jo kraftigere vind, jo mer blåser den over ende. Vannet fra oven gir stor flomfare, og stormflo er et skikkelig problem langs kysten, sier Samset.

les også

Nærmere 1,7 millioner evakueres: Florence kan treffe land med enorm styrke

Han trekker frem orkanen Harvey, som traff Texas i fjor, som et godt eksempel på hvor mye skade regnet kan gjøre. Før og etter-bildene viste store ødeleggelser.

– Houston fikk mye regn på et lite område. I tillegg var store deler av området regnet traff asfaltert. Da har ikke vannet noe sted å renne og forårsaker store oversvømmelser.

EVAKUERER: Nærmere 1,7 millioner innbyggere har evakuert kysten av Virginia, Sør- og Nord-Carolina i løpet av de siste dagene. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Klimaet øker alvorlighetsgraden

Forskeren advarer også om at temperaturøkning i lufta fører til at orkanene tar med seg mer vann inn mot og over land.

Havnivåstigning i området Florence beveger seg er også med på å øke alvorlighetsgraden av denne orkanen.

– Det betyr at stormfloen blir høyere, og er også grunnen til at myndighetene har evakuert innbyggere tilsvarende en fjerdedel av Norges befolkning, sier Samset.

les også

Klimaendringene: Slik kan de påvirke verden og Norge

Pluss content

Nærmere 1,7 millioner mennesker har allerede pakket sakene sine og evakuert fra kystområdene av Virginia, Sør- og Nord-Carolina.

– Myndighetene har begynt å skjønne hvor skadelig dette er. Orkanene er kraftigere enn tidligere, og stadig flere av dem forårsaker skikkelig skade.

– Kom dere ut av dens vei. Ikke lek med den, dette er en stor en, er president Donald Trumps melding til utsatte innbyggere i en video på hans Twitter-konto.

Befolkningen ikke vant til like hardt vær

Et fjerde aspekt ved monsteret Florence er at den treffer et område av USA som vanligvis blir spart for de verste orkanene. I tillegg har bebyggelsen langs kysten av Nord- og Sør-Carolina vokst kraftig siden den siste store orkanen traff området for 29 år siden, skriver CNN.

Dette gjør at befolkningen kanskje er mer uerfarne når det komme til hvordan man skal reagere og forberede seg på et værfenomen som Florence.

Selv i byen Wilmington i Nord-Carolina, hvor de er vant til skikkelig ruskevær, forbereder innbyggerne seg nå på det verste.

– Vi er en motstandsdyktig gjeng her nede, og har kommet oss gjennom noen orkaner opp igjennom, men dette er veldig alvorlig, sier guvernør, Bill Saffo til CNN.

Onsdag kveld meldte NTB at endringer i orkanvarslene har gjort at flere steder som tidligere har blitt ansett som relativt trygge, nå også er i faresonen. Georgias guvernør, Nathan Deal erklærte onsdag unntakstilstand i hele delstaten.

Fra før av har unntakstilstand blitt erklært i Nord- og Sør-Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington, skriver NTB.

Behov for mulig kategoriøkning

Florence økte fra en kategori 3-orkan til kategori 4 på bare en times tid mandag. Samset, med støtte fra flere amerikanske medier, mener også at orkanen kan øke enda et hakk, og til øverste nivå på orkan-skalaen.

– Men det avhenger av mange faktorer, som havvannets retning, høytrykk og lavtrykk, sier Samset.

Han mener det ikke er utenkelig at vi i fremtiden også må legge til et sjette hakk på orkan-skalaen, for å få frem alvorlighetsgraden i det som er på vei.

– Flere av orkanene vi har hatt er i helt øvre del av kategori 5. Orkanen oppfører seg ikke helt etter de gamle teoriene lenger nå som klimaet har endret seg. Det er derfor mange gode grunner til å gå opp et hakk, men det handler mest om varsling og beredskapsnivå, sier Samset.

HAZEL, 1954: Orkanen Hazel som herjet i 1954, er den kraftigste og eneste kategori 4-orkanen som har truffet Nord-Carolina. Florence er fryktet å bringe med seg samme skadeomfang som Hazel gjorde i sin tid. Foto: Clifton Guthrie / TT NYHETSBYRÅN

Frykter Hazel-reprise i Nord-Carolina

Ifølge USAs nasjonale orkansenter kan Florence treffe land med en styrke som ikke har funnet sted i Nord-Carolina på mer enn 60 år. Det var da orkanen Hazel herjet i 1954.

Hazel var den den dødsliste og mest kostbare det året, og er den eneste kategori fire-orkanen som har truffet Nord-Carolina, opplyser orkansenteret.

Skadene var størst i Brunswick County i Nord-Carolina. I byen Long Beach stod kun fem av 357 bygninger igjen etter stormen. Totalt ble 15.000 hus helt ødelagt, mens 39.000 ble skadet.

Orkanen etterlot seg 19 mennesker døde, og flere hundre skadet.

ENORME SKADER: Orkanen Hazel slo ned i Calabash, nær grensen mellom Nord- og Sør-Carolina, oktober 1954. 19 personer omkom og 15 000 bygninger ble smadret. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Les også

Mer om

  1. Ekstremvær
  2. USA

Flere artikler

  1. Nærmere 1,7 millioner evakueres: Florence kan treffe land med enorm styrke

  2. Richard tror ikke på orkanadvarslene: «De prøver bare å skremme vettet av oss»

  3. Orkanen Florence: Har potensial til å skape enorme ødeleggelser

  4. Monsterorkanen Michael forårsaker masseødeleggelse i Florida: – Uvirkelig

  5. Norske Kenneth og Inger Lise måtte evakuere fra orkanen Florence: – En spøkelsesby

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder