Forsinket Trump: – Irans ledere plyndrer sine egne

NEW YORK (VG) Donald Trump snakket om sine mange suksesser i USA og hele verden da han omsider kom på talerstolen i New York. Og han serverte et brutalt angrep på Iran.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Trump er ikke FNs største fan. Han har kritisert organisasjonen en rekke ganger for å være ineffektiv.

Men hele programmet måtte endres tirsdag morgen etter at Trump selv ikke dukket opp i tide til å holde sitt innlegg klokken 10.15. Trump gikk på podiet nærmere 25 minutter etter skjema.

Da snakket han om hvor fantastisk det går i USA. Han skrøt av hans administrasjon har oppnådd mer på to år enn «nesten noen annen administrasjonen i vårt lands historie».

Det fikk flere i salen til å le.

– Så sant! sa Trump, før salen lo igjen.

– Jeg forventet ikke den reaksjonen, sa Trump med et smil.

Tidligere president Barack Obama var også for sen før sin siste tale for generalforsamlingen i 2016.

Det er et ufyselig regnvær i New York i dag og sikkerhetstiltakene er svært omfattende. Store deler av New Yorks østside er sperret av.

Hardt ut mot Iran

Etter å ha åpnet ved å trekke frem samtalene med Nord-Korea og arbeidet mot atomnedrustning, brukte Trump særlig lang tid på Iran fra talerstolen.

Det var i skarp kontrast til Trumps tweet på morgenen hvor han kalte den iranske presidenten Rouhani for en «flott mann».

– Vi ber om at alle nasjoner isolerer Iran. Alle løsninger til den humanitære krisen i Syria må ha en strategi for å adressere det brutale regimet som har finansiert det – det korrupte diktatorveldet i Iran, sa Trump.

Trump pekte også på at mange land i regionen støttet hans avgjørelse med å bryte med Iran-avtalen.

– Irans ledere sår kaos, ødeleggelse og død. De plyndrer sine egne, og respekterer ikke andre nasjoners suverenitet.

Solberg: – Sterke ord

Statsminister Erna Solberg er selv på plass i FNs hovedsal. Til VG omtaler hun Trumps betraktninger om Iran som sterke ord.

– Det følger opp det han har sagt før. Det er sterkt å si dette når vi har en avtale som Iran følger opp, sier Solberg.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide er uenig med Trumps karakteristikker, selv om hun beskrev talen som «forutsigbar».

– Det var harde ord, som ventet, om Iran. Men fra Norges side er vi opptatt av det motsatte, nemlig å understreke viktigheten av at atomavtalen opprettholdes og at Iran forblir i avtalen. Det er fordi de (Iran) etterlever den. For den globale og regionale freden og sikkerheten er det at Iran ikke utvikler atomvåpen veldig viktig, sier utenriksministeren til VG.

PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg var spent på plass i FNs hovedsal før Donald Trump skulle holde sitt innlegg tirsdag morgen amerikansk tid. Foto: NORGES FN-DELEGASJON

Irans president Hassan Rouhani gikk tilsvarende hardt ut mot Donald Trump da han kom til orde, og kalte Trumps tale «absurd».

– Den amerikanske administrasjonen er fast bestemt på å gjøre alle internasjonale institusjoner ørkesløse, tordnet Rouhani.

Trump har tidligere skrevet på Twitter at han har blitt forespurt å møte Rouhani, men at han ikke har noen planer om dette.

– Kanskje en gang i fremtiden, skrev Trump.

Trump ut mot globalisme, omfavner patriotisme

Donald Trump understreket flere ganger at USA aldri vil oppgi sin suverenitet, både med hensyn til internasjonal handel og lov.

TV-kameraene fanget underveis opp oppgitte delegater fra andre nasjoner.

– Vi motsetter oss tankegangen om globalisme, og vi omfavner doktrinen om patriotisme. Amerika vil aldri unnskylde seg for å beskytte sine egne borgere, sa Trump i et av de mest oppsiktsvekkende øyeblikkene i talen.

– Handel må være rettferdig og gjengjeldt. Vi vil ikke bli utnyttet lenger, sa han.

Erna Solberg kaller Trumps uttalelser uvante.

– Det er uvante ord i FN. Jeg mener at et globalt samarbeid er for alle land, også USA, og USA får mer igjen for en åpen og fri handel. Vi har ikke gode erfaringer fra proteksjonisme tidligere, sier statsministeren til VG.

Trump nevnte også at USA ikke vil komme tilbake til FNs menneskerettighetsråd før «skikkelig reform» er iverksatt, og at USA ikke vil bli utnyttet av overnasjonale organ. Her pekte Trump også på OPEC-landene, og den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Stoppet for pressen før møtet

Det ble uro og forvirring i salen da de andre delegatene skjønte at Donald Trump faktisk ikke var der til avtalt tid.

Trump overnatter i sin egen seng i Trump Tower bare noen gater unna FN-bygningen denne uken, men rakk altså ikke å komme frem.

Han er kanskje mest bekymret for det som skjer på hjemmebane, noe som var helt tydelig da han omsider kom til FN-bygningen.

Selv om han var kraftig forsinket, og Ecuador altså måtte overta talerstolen der Trump skulle ha snakket, stoppet presidenten opp for å snakke med det amerikanske pressekorpset om sitt eget justisdepartement, Iran og Nord-Korea.

les også

Kavanaugh avviser anklager i intervju: – Jeg har aldri forgrepet meg på noen

De eksplosive situasjonene rundt hans overgrepsanklagede høyesterettskandidat Brett Kavanaugh og den forventede avgangen til visejustisminister Rod Rosenstein bekymrer nok Donald Trump mer enn hva han sier fra talerstolen her i FN.

– Jeg skal møte Rosenstein torsdag. I dag gjør jeg andre ting, sa Trump da han omsider ankom FN-bygget.

Under sin debut i fjor rystet han med å true Nord-Koreas diktator Kim-Jong ung og hans folk på drøyt 25 millioner med total utslettelse.

Samtidig mener mange eksperter at Trumps nådeløse ord kan ha bidratt til å forbedre situasjonen. Nylig ble Sør-Korea og Nord-Korea enige om rammene for en nedrustning.

FIKK DU MED DEG? Forlot salen i Trump-protest

– Her kan historien gi Donald Trump en seier, fordi han traff med måten å snakke på, sa statsminister Erna Solberg til norsk mediene i New York sist søndag.

Trump gjentok tirsdag at han har enorm suksess i Nord-Korea.

– Vi tar fantastiske steg der, større enn mediene forstår, sier Trump ved ankomst i FN tirsdag.

MØTTE MACRON: Donald Trump hadde et møte med den franske presidenten Emmanuel Macron i New York. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

FNs generalsekretær António Guterres hadde et dystert budskap da han innledet den 73. generalforsamlingen.

– Dagens verdensorden bli stadig mer kaotisk. Maktforholdene er mindre tydelige. Universelle verdier forvitrer. Demokratiske prinsipper er under angrep, sa han.

les også

Trumps FN-opptreden skaper frykt: «Farlig», «upassende» og «ignorant»

I alt 133 av verdens ledere er ventet å delta på høynivådelen i FNs hovedforsamling. I fjor deltok 114, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder