Stor krigsfrykt blant sørkoreansk ungdom

KLAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserer en artillerienhet som er rettet inn mot grenseøya Baengnyeong. Den nord-koreanske lederen har de siste dagene trappet opp retorikken mot USA og nabolandet i sør. Foto: Reuters

Jong-un til troppene: Kutt fiendens struper

SEOUL/OSLO (VG) Nord-Koreas leder Kim Jong-un oppfordrer de militære troppene til å knuse «den gale fienden» og kutte strupene deres.

Artikkelen er over syv år gammel

Den nord-koreanske krigsretorikken har nådd nye høyder foran den store militærøvelsen USA og Sør-Korea gjennomfører denne uken. Nord-Korea opphevet mandag våpenhvilen med Sør-Korea samtidig som øvelsen ble innledet.

BAKGRUNN: Nord-Korea truer med forkjøpsangrep mot USA

Ifølge den statlige avisa Rodong Sinmun er Nord-Koreas hær, marine, luftvåpen og strategiske raketter klargjort for total krig. Landets militære ledere venter nå på den endelige ordren om å angripe.

- Leker med ilden

I en tale til de militære troppene anklaget Kim Jong-un fienden for å leke med ilden.

- Når en angrepsordre er gitt skal dere kutte fiendens struper og slik vise dem hva virkelig krig er, sa Jong-un, ifølge nyhetskanalen CNN.

- Fiendene som leker med ilden skal kastes i heksegryta i det øyeblikket jeg gir en ordre om å angripe, la han til.

Samtidig truer han med å «utslette» den omstridte sørkoreanske grenseøya Baengnyeong. Under et besøk på en militærpost ved grensen mandag sa Kim Jong-un at øya skulle forvandles til «et hav av flammer», melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Sover dårlig

KRIGSFRYKT: Studenten Se Eun Kwon og kafeverten Hyo Sung Jeason er i likhet med de fleste av sine venner bekymret for krig. Foto: Jon Magnus

VG var tirsdag ved den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Noen mil fra grensen står en gruppe stridsvogner oppstilt, ellers er det liten militær tilstedeværelse å se. Samtidig kjører turistbusser i kø fra den sør-koreanske hovedstaden opp mot grenseområdet. Til tross for krigsfaren strømmer turistene til området der de kan se over muren til nabolandet i nord.

Likevel frykter mange sør-koreanere at naboen denne gangen mener alvor med truslene om et militært angrep. Ungdommer VG har snakket med forteller at den spente situasjonen gjør at de sover dårlig om natten.

- Jeg er faktisk livredd for hva diktatoren over grensen i nord kan finne på, sier studenten Se Eun Kwon (22) til VG.

Hun forteller at krigsfrykten er et hett tema mellom venninne.

- Vi snakker mye om hva som vil skje dersom Kim Jong-un og hans generaler går amok. Vi hører han bruker ord som at vi skal «fortæres i flammer» og «druknes i et hav av ild». Slike trusler kan skade selv den sterkeste, sier hun.

- Selv mine foreldre er enige i at situasjonen aldri har vært mer alvorlig enn nå, sier hun

Truet med atomangrep

Nord-Korea har beskyldt USA for å bruke den felles militærøvelsen med Sør-Korea som springbrett for et atomangrep og truer med å gjennomføre flere atomprøvesprengninger, melder NTB.

De siste dagenes atomtrusler fra Nord-Korea ble utløst da FN vedtok nye sanksjoner mot landet i forrige uke. Sanksjonene var i sin tur en reaksjon på den nordkoreanske atomprøvesprengningen i februar. Myndighetene i landet har varslet nye tester, og håper å bli anerkjent som en fullt utviklet atommakt.

Pressesekretær Jay Carney i Det hvite hus bekrefter ifølge CNN at den nord-koreanske retorikken skaper bekymring.

- Nord-Korea vil ikke oppnå noe gjennom trusler og provokasjoner. Det vil bare føre til at landet blir ytterligere isolert, og det undergraver bestrebelsene for å skape fred og stabilitet i regionen, sier Carney.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder